Werken zorgt voor inkomen, dat is een feit. Het inkomen ligt vaak hoger dan een uitkering. Daarnaast geeft werk een gevoel van nuttigheid en sociale betrokkenheid. Soms komt het voor dat je helemaal geen zin hebt om te werken. Wat doe je dan? In dit blog kijk ik naar de oorzaken van niet willen werken, de gevolgen en manieren om jezelf weer aan het werk te zetten.
Oorzaak van niet willen werken
Er zijn verschillende oorzaken waarom je niet wil werken. Soms is het gewoon een kwestie van vermoeidheid of een gebrek aan motivatie. Maar er kunnen ook lichamelijke of psychische klachten zijn die werken moeilijk of onmogelijk is maken.
Lichamelijke klachten
Lichamelijke klachten variëren van tijdelijke pijntjes tot chronische aandoeningen. bijvoorbeeld zijn een blessure die je tijdens het sporten oploopt of dat je last hebt van terugkerende hoofdpijn. Deze klachten maken het moeilijk om je te concentreren op je werk. Of ze beperken je in wat je kunt doen.
Dit zijn de meest voorkomende klachten waardoor mensen niet kunnen of willen werken:
- Chronische pijn, zoals rugpijn of nekpijn.
- Vermoeidheid en uitputting, bijvoorbeeld een slaapstoornis.
- Migraine of ernstige hoofdpijn.
- Reumatische aandoeningen, zoals artritis.
- Neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose of epilepsie.
- Longproblemen, zoals astma of chronische bronchitis.
- Hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk of hartfalen.
- Diabetische complicaties, zoals neuropathie.
- Kanker of kankerbehandelingen, zoals chemotherapie.
- Auto-immuunziekten, zoals lupus of de ziekte van Crohn.
Psychische klachten
Psychische klachten zijn een veelvoorkomende oorzaak van niet willen werken. Dit verschilt van een tijdelijke dip in je humeur tot een ernstige depressie of angststoornis. Deze klachten zorgen ervoor dat je je moeilijk kunt concentreren en dat je geen motivatie hebt.
Met psychische klachten kun je lang rond blijven lopen. Het probleem is dat je werkgever niet aan de buitenkant ziet of je psychische problemen hebt. Hieronder vind je 10 veelvoorkomende psychische klachten met werkuitval tot gevolg.
- Depressie, langdurige gevoelens van verdriet, hopeloosheid of gebrek aan energie.
- Angststoornissen, paniekaanvallen, sociale fobie of obsessief-compulsieve stoornis.
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS), zoals na een traumatische gebeurtenis.
- Bipolaire stoornis, die wordt gekenmerkt door perioden van manie en depressie.
- Schizofrenie, die kan leiden tot symptomen zoals hallucinaties of waanideeën.
- Eetstoornissen, zoals anorexia nervosa of boulimia nervosa.
- Persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline of antisociale persoonlijkheidsstoornis.
- Verslavingen, zoals drugs- of alcoholverslaving.
- Burn-out, een uitputtingssyndroom als gevolg van langdurige stress.
- ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), dit leidt tot concentratieproblemen en hyperactiviteit.
De gevolgen van niet werken
Als je niet wilt werken dan heeft dit gevolgen. Logisch. Je komt in financiële problemen. Het wordt bijvoorbeeld steeds moeilijker om je rekeningen te betalen. Ook veroorzaakt het sociale isolatie, aangezien je niet betrokken bent bij sociale activiteiten.
Wat de samenleving ervan vindt
De samenleving heeft vaak bepaalde verwachtingen van mensen en werken. Een baan wordt gezien als een onderdeel van volwassenheid en verantwoordelijkheid. Mensen die niet werken worden soms gezien als lui of onverantwoordelijk. Het kan daarom moeilijk zijn om te praten over het niet willen werken.
Hoe je jezelf aanzet tot werken
Als je niet wilt werken dan is het moeilijk om jezelf weer aan het werk te zetten. Hier enkele tips die je helpen.
In loondienst
Ben je in loondienst? Richt je op de voordelen van je baan. Denk bijvoorbeeld aan het salaris, de voordelen zoals ziekteverlof en pensioenregelingen, en de mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling.
Een eigen bedrijf starten
Als je niet wilt werken omdat je niet op je plek zit dan is het starten van een eigen bedrijf een optie. Dit geeft je de vrijheid om te werken op een manier die beter bij je past. Je werkt aan iets waar je echt gepassioneerd over bent.
Digitale nomade
De digitale nomade werkt vanaf verschillende locaties over de hele wereld. Je hebt alleen een laptops en smartphone nodig. Dit werk is interessant wanneer je van reizen houdt. Het werk biedt veel flexibiliteit.
Passief inkomen
Met een passief inkomen ontvang je inkomsten zonder dat je dit inruilt voor uren. bijvoorbeeld door beleggingen, verhuur van eigendommen of bloggen. het vereist wel aanzienlijke investering in tijd en soms in geld.
Weer plezier in je werk ervaren
Je wil niet werken omdat je geen plezier meer in je werk hebt. Onderzoek wat de oorzaak van deze gevoelens is. Misschien is er een manier om je huidige baan leuker te maken. bijvoorbeeld door nieuwe verantwoordelijkheden op je te nemen of door samen te werken met andere collega’s. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan een carrièreswitch. Het is nooit te laat is om te veranderen en iets nieuws te proberen.
Conclusie
Niet willen werken heeft verschillende oorzaken hebben, van lichamelijke en psychische klachten. Of het niet leuk vinden van je huidige baan. De gevolgen van niet werken zijn financieel en sociaal, en het kan moeilijk zijn om hierover te praten. Gelukkig zijn er verschillende opties om jezelf weer aan het werk te zetten. Succes en als je er niet uitkomt: durf om hulp te vragen.
Geef een reactie