Bijgewerkt: 3 april 2023

Hoe je de overwaarde van je huis gebruikt voor financiële vrijheid.

Verkoop je de woning en houd je na aflossen van de hypotheek nog geld over, dan spreek je van overwaarde. Wat kan je doen met de overwaarde van je huis? In principe mag je dit geld vrij besteden. Tenzij je binnen drie jaar een nieuwe woning koopt, dan gelden er andere regels.

Bereken de overwaarde van de woning

Op zich is het heel makkelijk om de overwaarde van een huis te berekenen. Bekijk eerst voor hoeveel je de woning wil verkopen. Stel dat dit voor € 300.000 is. Als verkoper maak je alleen makelaars- of verkoopkosten. Meestal liggen de makelaarskosten rond de 1% van de uiteindelijke verkoopprijs. Dit zou betekenen dat je van die € 300.000 nog € 297.000 overhoudt.

Van dat geld moet je de openstaande hypotheek aflossen. Wanneer de openstaande hypotheek nog € 150.000 bedraagt, dan ziet de rekensom er als volgt uit:

  • Verkoopprijs woning: € 300.000
  • Makelaars kosten 1%: € 3000
  • Aflossing hypotheek: € 150.000
  • Netto overwaarde: € 147.000

Wat doen met overwaarde huis?

De meeste mensen die hun woning verkopen zijn van plan om weer iets anders aan te kopen. In dit geval moet je de overwaarde van het huis voor de nieuwe woning reserveren. Dit is ook verstandig want zo krijg je makkelijker een nieuwe hypotheek. Vooral een ruime overwaarde geeft de hypotheekverstrekker veel zekerheid.

Wanneer je het geld niet aan de nieuwe woning besteedt

Niet iedereen wil de overwaarde in de nieuwe woning steken. Koop je binnen drie jaar een nieuwe woning dan geldt voor jou de bijleenregeling. Hieronder zie je wat dit exact inhoudt.

Je hebt een netto overwaarde van € 147.000. Je koopt een nieuwe woning voor € 400.000. In dit geval is de rente over de hypotheek of lening aftrekbaar tot een bedrag van € 253.000 (€ 400.000 minus € 147.000).

Wanneer je de overwaarde van de vorige woning niet gebruikt maar een bedrag van € 400.000 leent, dan kun je over slechts € 253.000 de rente aftrekken.

Geen nieuwe woning kopen: dit doe je met de overwaarde

Je bent niet van plan om (binnen drie jaar) een nieuwe woning te kopen. Dan is de overwaarde van het huis vrij besteedbaar. Je bepaalt dus zelf wat je hiermee doet. Enkele ideeën om met de overwaarde te doen:

  • Vakantiewoning kopen
  • Boot, camper of caravan
  • Beleggen in aandelen of cryptocurrency

   Tip: meld je aan bij cryptoplatform Bitvavo en handel met de eerste € 1000 gratis

  • Wereldreis
  • Schenken of uitlenen
  • Op een spaarrekening zetten

Dat laatste is veilig maar niet heel verstandig. De spaarrente staat ontzettend laag en is in sommige gevallen zelfs negatief.

Belasting over de overwaarde betalen

Met overwaarde heb je vermogen. Over je vermogen betaal je vermogensbelasting. Hoe hoog die belasting is hangt een beetje van de hoogte van het vermogen af. Gemiddeld ligt de belasting tussen de 0,59% en 1,76%.

Wel krijg je te maken met een heffingsvrij vermogen. Iedereen betaalt over de eerste € 50.000 vermogen geen belasting. Voor fiscaal partners ligt deze grens op € 100.000 (gezamenlijk).

Hoeveel belasting betaal je als je je huis verkoopt?

In Nederland betaal je geen belasting bij verkoop van de woning. Een eventuele overwaarde ziet de belastingdienst als vermogen. Hier betaal je vermogensbelasting over. In België gelden er andere regels. Wanneer je een woning binnen vijf jaar na aankoop weer verkoopt, dan betaal je een meerwaardebelasting en gemeentebelasting. Dit kan flink hoog oplopen.

Zo snel staat het geld op je rekening na verkoop huis

Is de woning verkocht? Dan ga je samen met de koper naar de notaris. Deze zorgt ervoor dat de woning op naam van de nieuwe eigenaar komt te staan. Ook regelt deze de overdracht van het geld. Wanneer alles goed gaat dan betaalt de notaris de koopsom aan de verkoper. Hier zitten een paar dagen tussen. Het kan tot vijf werkdagen duren voordat het geld op je rekening staat.

Het is dus niet zo dat je het geld direct de volgende dag ontvangt. Je zult dus heel even geduld moeten hebben.

Wat gebeurt er met de hypotheek?

De meeste mensen hebben na verkoop van de woning nog een openstaande hypotheek. Deze ben je verplicht om bij verkoop van de woning helemaal af te lossen. De notaris doet dat niet, dit moet je zelf regelen. Neem hiervoor contact op met de bank. Bij verkoop van de woning en aflossing in één keer betaal je geen boeterente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.