Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je werkt als zzp’er en hebt je uurtarief bepaald. Of je vraagt een bedrag per opdracht of project. Even voor de duidelijkheid: wat hou ik netto over per uur (zzp)? Je moet namelijk rekening houden met verschillende kosten maar ook een aantal belastingen. Bekijk hoeveel jij netto overhoudt.

Omzet, winst en inkomen

Als ondernemer krijg je te maken met zaken als omzet, winst en inkomen. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze drie? Hieronder een korte omschrijving:

Omzet

Het totaalbedrag aan verkopen (producten en diensten). We onderscheiden bruto omzet en netto omzet. De netto omzet bestaat uit de bruto omzet minus schadevergoedingen, kortingen die je geeft en gegeven belastingen.

Winst

De winst is de netto omzet minus afschrijvingen, bedrijfsinvesteringen en rentebetalingen. Deze kosten vallen onder zakelijke kosten:

 • Auto (brandstof, onderhoud, verzekering etc.)
 • Afschrijvingen (investeringen restwaarde)
 • Verzekeringen
 • Kantoorkosten, huisvestingskosten en kosten inventaris
 • Verkoopkosten
 • Rentelasten (lening)
 • Administratiekosten, advieskosten
 • Kosten voor opleiding of bijscholing

Inkomen

Voor zzp’ers is het inkomen vaak gelijk aan de nettowinst. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om over cashflow te beschikken: een bedrag dat je in het bedrijf laat zitten. Bij een groot bedrijf (BV of NV) telt de cashflow niet mee voor het inkomen. Bij zzp’ers is dat anders geregeld. Ook wanneer je cashflow op je bedrijfsrekening laat staan, telt dit toch mee voor het inkomen.

Geld lenen bij Krediet Groep Nederland

Bruto en netto inkomen

Wat hou ik netto over per uur? Zzp’ers krijgen te maken met een bruto en netto inkomen. Je betaalt over het inkomen inkomstenbelasting en een bijdrage zvw. Aan de andere kant mag je gebruik maken van verschillende aftrekposten en regelingen. Hierdoor betaalt een zzp’er minder inkomstenbelasting dan iemand die in loondienst werkzaam is.

Wil je weten wat je per uur overhoudt? Bekijk onderstaande voorbeelden. Let op: het gaat hier om de nettowinst waarbij dus alle bedrijfskosten al vanaf zijn gehaald. Over datgene wat overblijft betaal je inkomstenbelasting en een inkomensafhankelijke bijdrage zvw. In onderstaande berekening is rekening gehouden met het recht op zelfstandigenaftrek. Meer hierover vind je onderaan dit artikel.

Wat hou ik netto over per uur: zzp berekening

Goed, je ontdekt nu wat je netto overhoudt. Natuurlijk houd je altijd een stuk minder over, vooral omdat je ook nog eens kosten maakt. De ene zzp’er maakt hogere kosten dan de ander. Hierdoor is het erg lastig om te bepalen wat je van het uurtarief overhoudt. Om je toch een idee te geven, gaan we uit van een bruto inkomen (winst minus alle bedrijfskosten). Dit houd je dan over:

 • Bruto maandinkomen: €1200. Netto te besteden per maand: €1171
 • Bruto maandinkomen: €2000. Netto te besteden per maand: €1932
 • Bruto maandinkomen €3000. Netto te besteden per maand: €2585

Stel dat je recht hebt op de startersaftrek. Dan ziet het rekenvoorbeeld er als volgt uit:

 • Bruto maandinkomen: €1200. Netto te besteden per maand: €1180
 • Bruto maandinkomen: €2000. Netto te besteden per maand: €1940
 • Bruto maandinkomen: €3000. Netto te besteden per maand €2659

Van bruto naar netto uurloon

Stel dat je 30 declarabele uren per week werkt. De vakantie hiervan af halend, kom je dan uit op ongeveer 1470 uren per jaar. Je uurtarief bedraagt €25. Heb je helemaal geen bedrijfskosten, dan hou je maandelijks €2617 netto over. Omgerekend is dit €21,36 netto per uur.

Toch maak je bedrijfskosten. Deze kosten bedragen gemiddeld €7000 per jaar. In dit geval hou je maandelijks €2287 netto over. Van je €25 per uur blijven er netto €18,66 over.

Nu wordt het interessant. Je houdt namelijk per jaar €3960 minder over. Hier tegenover staat dat je wel €7000 aan bedrijfskosten hebt gemaakt. Investeren in je bedrijf kan dankzij het belastingvoordeel dus interessant zijn.

Heb je geld nodig voor een bedrijfsinvestering of wil je privé lenen? Hieronder enkele mogelijkheden:

Saldodipje: minilening van maximaal €1500 (zonder BKR toetsing of bewijs van inkomen)

Krediet Groep Nederland: lening vanaf €5000

Welk uurtarief moet ik als zzp’er hanteren?

Het Kabinet vindt dat zzp’ers een minimumtarief van €16 per uur moeten hanteren. Het CCNV vindt dat dit op €25 per uur moet komen te liggen. Het is nog niet te zeggen welk minimumtarief voor zzp’ers verplicht wordt meer. Ruim 70.000 zelfstandigen in de bouw of de zorg verdienen minder dan €15 per uur.

Welk tarief moet jij hanteren? Dit hangt dus helemaal van jouw bedrijfskosten af, maar ook welk loon je wenst. Gaat het om een hoofdinkomen of is het bedoeld als neveninkomsten? Veel zzp’ers zitten op een uurtarief tussen €20 en €30. Hierbij ga je uit van de daadwerkelijk gewerkte uren. Als zzp’er ben je namelijk ook veel bezig met de administratie, inkoop en andere zaken.

Zo bepaal je jouw uurtarief:

 1. Tel alle maandelijkse bedrijfskosten bij elkaar op
 2. Tel hier een acceptabel bruto maandloon voor jezelf bij op
 3. Houd rekening met 8% vakantiegeld en tel dit erbij
 4. Deel deze som door het aantal declarabele uren dat je per maand werkt

Bepaal vervolgens of het hier om een reëel uurloon gaat. Vergelijk dit met andere zzp’ers uit jouw branche. Ligt jouw uurloon veel te hoog? Bekijk dan of je bedrijfskosten te hoog zijn, of dat je een te hoog loon wenst. Ligt je uurtarief een stuk lager, dan mag je dit best wat verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.