Bijgewerkt: 1 december 2023

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is geld dat je verdient terwijl je slaapt. Zo wordt het vaak gebracht, maar dit klopt niet helemaal. Het is inkomen zonder dat je er actief voor werkt. Deze inkomstenbron blijf je ontvangen, en dat dus ook wanneer je ligt te slapen of op vakantie bent. In tegenstelling tot actief inkomen, waarvoor je uren maakt om betaald te krijgen.

Voorbeelden van passief inkomen

Vaak wordt affiliate marketing met een passief inkomen in verband gebracht. Dat klopt, dit is zeker een vorm van passieve inkomsten. Maar dat betekent niet dat er geen andere methoden zijn. Je hebt keuze uit meer dan 100 verschillende methoden.

De ene methode werkt goed voor jou of mij, terwijl de ander helemaal niks is. Je moet altijd op zoek gaan naar iets dat perfect bij je past. Iets dat je leuk vindt om te doen.

Maar wat houdt een passief inkomen in? Welk werk doe je dan? Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

Royalties

Wanneer je een boek of muziek schrijft en dit uitbrengt, dan verdien je royalty’s. Dat zijn vergoedingen die je ontvangt voor het gebruik van jouw intellectuele eigendom. Een boek dus, maar ook een foto, een video of een liedje dat je hebt gemaakt.

Overigens ontvang je niet altijd royalty’s. Je kunt ook je intellectuele eigendom verkopen. Vaak krijg je hier een hoger bedrag voor maar dit is eenmalig. Mocht jouw werk later hartstikke populair worden dan loop je een hoop passieve inkomsten mis. Het zijn voornamelijk auteurs op leeftijd die ervoor kiezen om hun intellectuele eigendommen te verkopen.

Vastgoed

Sommigen investeren in vastgoed, zoals de aankoop van een woning, vakantiewoning, garage of een stuk grond. Vaak met de bedoeling om dit te verhuren. Dan ontvang je passief inkomen in de vorm van huur.

Meestal wordt de woning of het pand na een tijdje weer verkocht. Uiteraard met winst. Ook dat is een vorm van passieve inkomsten, want je vermogen is door de jaren heen gegroeid. Zonder dat je er iets voor hebt hoeven doen.

Om te investeren in vastgoed heb je wel kapitaal nodig. Mensen die dit niet hebben kunnen zich aansluiten bij een vastgoedproject en met meerderen tegelijk in het project investeren. Dit kan zeker een mooi rendement opleveren. Aan de andere kant ben je dan geen eigenaar van het vastgoed. Je hebt er dus ook geen zeggenschap over.

Affiliate marketing

Dit is de meest bekende vorm waarbij je producten van anderen promoot. Eigenlijk is het niks anders dan marketing: jij promoot producten of diensten van bedrijven. In ruil hiervoor ontvang je een vergoeding. Meestal gaat het om een commissie, bestaande uit een percentage van het verkoopbedrag. Maar alleen wanneer je ook een verkoop weet te realiseren.

Dit is een vorm van marketing waarbij je een vergoeding ontvangt voor het promoten van andermans producten. De commissies lijken vaak tussen de 2% en 8%. Maar ze kunnen ook hoger zijn, zo ongeveer tot 15%. In sommige gevallen kan dit zelfs 50% bedragen. Dit laatste komt vrij weinig voor.

Beleggen

Wanneer je belegt in bijvoorbeeld aandelen of obligaties, dan verdien je passief inkomen in de vorm van dividend of rente. Net als bij alle andere passieve inkomstenbronnen weet je van tevoren nooit wat het op gaat leveren. Het gemiddeld rendement op aandelen ligt al jarenlang rond de 7%. Voor cryptocurrency ligt dit rond de 8%.

Dividend aandelen kunnen dubbel interessant zijn. Ten eerste vanwege de potentiële winst. Maar ook omdat je jaarlijks dividend (een soort winstuitkering) ontvangt. Houd er rekening mee dat dividend, net als winst, niet gegarandeerd is.

Voordelen van passief inkomen

Mensen met een passief inkomen genieten van verschillende voordelen.

Vrijheid: met een passief inkomen heb je meer vrijheid. Je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Dat kan dus ook vanaf je vakantieadres zijn, of eventueel wanneer je met je huidige baan/ander werk bezig bent. Het laat zich vaak prima met andere dingen combineren.

Financiële stabiliteit: passief inkomen zorgt voor financiële stabiliteit. Het is niet zo dat de hoogte van de inkomsten gegarandeerd zijn maar je bouwt een buffer in tijden van tegenslag op. Wanneer je het goed aanpakt is het zelfs mogelijk om een fulltime inkomen te verdienen, en soms meer dan modaal.

Groeipotentie: passief inkomen kan blijven groeien. Soms zonder dat je er extra tijd in hoeft te steken. Bedenk wel dat veel methoden toch om de nodige aandacht vragen. In het begin ben je er veel tijd mee kwijt, later een stuk minder. Maar helemaal niks meer doen is geen optie.

Nadelen van passief inkomen

Wat houdt een passief inkomen in wanneer je naar de nadelen kijkt? Ja, die nadelen zijn belangrijk. Want het bepaalt of deze inkomstenbron iets voor jou is. Of dat je het toch beter bij je oude werk kunt houden.

Het kost tijd: voordat je passief inkomen verdient, moet je vaak eerst tijd en geld investeren. Het is zeker mogelijk om zonder financiële investering geld te verdienen, maar de inkomsten zullen dan niet zo hoog zijn. Verder kost het vooral in het begin ontzettend veel tijd om iets op te bouwen.

Risico’s: sommige vormen van passief inkomen, zoals beleggen, zijn niet zonder risico’s. Dit is wel iets om rekening mee te houden.

Onzekerheid: het is heel lastig om te voorspellen hoeveel passief inkomen je precies gaat verdienen. Ook weet je niet of het genoeg is om van te leven. Daarom is het verstandig om in het begin nog een andere bron van inkomen te hebben. Bijvoorbeeld via een werkgever, als ondernemer of desnoods een uitkering. Zolang je maar ergens op terug kunt vallen.

Meer informatie over passief inkomen

Wil je meer weten over passief inkomen en hoe je het kunt verdienen? Hieronder vind je enkele tips en aanbevelingen:

Lees boeken en artikelen over het onderwerp: er zijn veel boeken en artikelen geschreven over passief inkomen. Hierin vind je waardevolle informatie en inspiratie.

Praat met mensen die al passief inkomen verdienen: op deze website deel ik mijn ervaringen. Ik daag je uit om hiervan te leren.

Onderzoek verschillende mogelijkheden: er zijn verschillende manieren om passief inkomen te verdienen. Onderzoek welke mogelijkheden er zijn en welke het beste bij jou passen.

Investeer tijd en geld: het vergt eerst tijd en geld om te investeren. Zorg dat je hier voldoende tijd en middelen voor hebt.

Wees geduldig: het verdienen van passief inkomen kost tijd en geduld. Verwacht niet dat je binnen korte tijd grote bedragen gaat verdienen.

Een risico op verlies: het is belangrijk om je goed te laten informeren en onderzoek te doen. Sommige methoden kunnen namelijk financieel verlies met zich meebrengen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.