Kinderen onder de 18 jaar mogen geen grote beslissingen nemen. Zo mogen ze geen contract ondertekenen, een beleggersrekening openen of een lening afsluiten. Wanneer een jongere financieel volwassen is dan mag dit allemaal wel. Toch wil dit niet zeggen dat iemand die voor de wet volwassen is, ook voldoet aan de kenmerken van financiële volwassenheid.

De verplichting van ouders

In veel gevallen zijn ouders of verzorgers wettelijk verplicht om financieel bij te dragen aan de opvoeding en het onderhoud van hun kinderen. Dit moet totdat ze financieel onafhankelijk zijn geworden. Dit betekent dat ouders moeten zorgen voor de basisbehoeften van hun kinderen. Te denken valt aan het geven van onderdak, voedsel, kleding, huisvesting, medische zorg en onderwijs.

Deze verplichting geldt niet alleen voor biologische ouders maar ook voor stiefouders en adoptieouders. Wanneer ouders scheiden of niet samenleven dan kan het betalen van kinderalimentatie verplicht zijn.

Wettelijk en moreel

De financiële verantwoordelijkheid van ouders voor hun kinderen is niet alleen wettelijk maar ook moreel. Je zet geen kinderen op de wereld om ze aan hun lot over te laten. Het opvoeden en onderhouden van kinderen is een belangrijke verantwoordelijkheid van ouders. Dit draagt bij aan de gezonde ontwikkeling en toekomstige kansen van hun kinderen.

Wat is financieel volwassen zijn?

Wanneer een jongere financiële beslissingen mag maken dan is hij of zij financieel volwassen. Wettelijk gezien begint dit op de leeftijd van 18 jaar. Toch kan dit soms al eerder zijn. Bijvoorbeeld iemand van 16 of 17 die een bedrijf start. Zo iemand kan bij de rechtbank verzoeken om een handlichting. Hiermee heeft de minderjarige ondernemer meer vrijheid en wordt als financieel volwassen gezien.

Vanaf 18 of 21 jaar financieel volwassen

De financiële volwassenheid treedt in wanneer het kind 18 jaar oud is. Hij of zij is op dat moment verantwoordelijk voor eigen geldzaken. Soms wordt gedacht dat een kind pas financieel volwassen is wanneer het 21 wordt. Nee dat is niet zo! Iedereen vanaf 18 jaar en ouder mag zelf contracten afsluiten of een lening aangaan.

Ouders zijn niet verantwoordelijk voor schulden die een kind van 18 jaar of ouder aangaat. Dat betekent financiële volwassenheid. Wel is het zo dat ouders verantwoordelijk blijven voor het kind tot deze 21 jaar is. Dit betekent dat ze het kind watt het 21e jaar moeten ondersteunen bij wonen, zorg en studie.

Kenmerken van financiële volwassenheid

Niet elk kind is met 18 jaar financieel volwassen. Wettelijk gezien wel maar er zijn meer kenmerken die bepalen of iemand financieel volwassen is. Er zijn namelijk ook ouderen die niet aan de kenmerken van financiële volwassenheid voldoen.

Financiële volwassenheid is afhankelijk van de persoonlijke financiële doelen en omstandigheden. Over het algemeen wordt financiële volwassenheid geassocieerd met het hebben van een solide financieel fundament en het vermogen om financiële beslissingen te nemen. Dit gebeurt altijd op basis van goede overwegingen.

Hieronder vind je enkele indicatoren die laten zien of iemand financieel volwassen is.

Het hebben van vermogen of een noodfonds

Er kan altijd een onverwachte gebeurtenis plaatsvinden. Bijvoorbeeld een medische noodsituatie, en auto-ongeluk of het verlies van werk. Ook kan de wasmachine kapotgaan of sta je voor onverwachte uitgaven. Met een noodfonds ben je beter een staat om financiële tegenslagen op te vangen. Iemand die financieel volwassen is heeft dit gerealiseerd waardoor hij of zij niet zo makkelijk in de schulden raakt.

Het vermogen om te sparen of te investeren

Financieel volwassen mensen zijn in staat om regelmatig te sparen. Ook hebben ze de mogelijkheden om te investeren om hun vermogen te laten groeien. Dit doen ze altijd op de juiste manier zonder dat ze financieel in de problemen raken. Ze zijn zich bewust van eventuele financiële risico’s.

Het vermijden van schulden

Tijdens je leven kun je schulden niet altijd vermijden. Denk maar eens aan het afsluiten van een hypotheek. Of een auto op afbetaling kopen. Toch vermijden financieel volwassen mensen hoge schulden. Ze doen er alles aan om hun rekeningen op tijd te betalen. Hiermee voorkomen ze rente en boetes.

Een financieel plan hebben

Opvallend aan financieel volwassen mensen is dat ze over een financieel plan beschikken. Ze kennen hun financiële doelen voor de korte en de lange termijn. Vaak werken ze gestructureerd aan deze financiële doelen.

Begrip van financiële terminologie en concepten

Binnen de financiële wereld komen verschillende termen voorbij. Wanneer je financieel volwassen bent weet je als geen ander wat begrippen zoals rente, aandelen, obligaties en inflatie betekenen.

Een gezonde houding ten opzichte van geld

Wanneer je hart hebt voor je financiën dan raak je niet snel geobsedeerd door materiële zaken. Je weet hoe je je geld optimaal benut om toch je doelen te bereiken. Daarnaast ben je niet bang om te investeren in jezelf en de toekomst. Dit is een van de kenmerken van financiële volwassenheid.

Zoals je ziet gaat financiële volwassenheid niet alleen over het hebben van geld. Het is vooral het vermogen om verantwoord en slim met geld om te gaan. Maar ook om financiële stabiliteit en vrijheid te bereiken.

Financieel volwassen zijn en schulden hebben

Schulden kan negatieve gevolgen op je financiële vrijheid hebben. Je krijgt te maken met hogere rentekosten en beperkingen in het dagelijks leven. Moet je bijvoorbeeld € 800 per maand aan een lening afbetalen dan houdt het in dat je minder geld overhoudt voor andere zaken.

Wanneer schulden hoog oplopen en je kunt deze niet afbetalen dan leidt dit tot ernstige problemen eens schuldeisers kunnen een rechtszaak beginnen en beslag blijken bezittingen. Het kan zelfs leiden tot een persoonlijk faillissement.

Schulden hebben brengt ook veel stress met zich mee. Daarom is het belangrijk om een budget op te stellen en je uitgaven te verminderen. Maar ook om je inkomsten te verhogen eens soms is het beter om professionele hulp in te schakelen.

Ben je financieel onvolwassen wanneer je schulden hebt? Nee, je bent nog steeds volwassen wanneer je de schulden netjes afbetaalt of wanneer je goed met financiële problemen om kunt gaan. Het hebben van schulden is niet per definitie een probleem, zolang je de negatieve gevolgen weet te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.