Bijgewerkt: 27 maart 2023

De sleutel tot het bepalen van de waarde van je huis

De woningwaarde speelt een belangrijke rol bij de aankoop of verkoop van een huis. Ook met betrekking tot de belasting is het belangrijk om de woningwaarde te weten. Wat is mijn huis waard? Dit is een veel gestelde vraag. De woningwaarde berekenen kan op verschillende manieren. Een makelaar of taxateur kan het huis taxeren. Daarnaast is er de speciale app. Ook kun je de waarde via het kadaster opvragen.

Woningwaarde via het kadaster en CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert regelmatig de actuele huizenprijzen. Dit is een duidelijk overzicht van de Nederlandse huizenmarkt. Huizenprijzen stijgen of dalen vaak. Dit is belangrijk nieuws en geeft de economische ontwikkelingen weer. Een koopprijs of vraagprijs in het verleden kan een indicatie zijn van de huidige woningwaarde.

Bij het kadaster is het mogelijk de laatste koopsom op de vragen. De koopsominformatie bestaat uit een verkoopprijs van een of meerdere woningen in het postcodegebied. Dit is vooral belangrijk voor het controleren van de WOZ-waarde.

Het is altijd goed om de WOZ-waarde zelf nog na te lopen. Een te hoge WOZ-waarde betekent ook een hogere aanslag van de gemeentelijke belasting. Niet voor niks controleren jaarlijks veel mensen hun WOZ-waarde. Is de WOZ-waarde sterk gestegen, dan kan dit reden zijn om nader onderzoek te verrichten.

Opvragen woningrapport

Daarnaast is via het kadaster een woningrapport verkrijgbaar. In dit rapport staat de laatste koopsom en de eigenaar van de woning. Ook gegevens als het bouwjaar, inhoud en oppervlakte staan hierin. Deze gegevens geven een duidelijk antwoord op de vraag “wat is mijn huis waard”. Een woningrapport van het kadaster is nooit zo uitgebreid als een nieuw taxatierapport. Hier moet je dus een afweging in maken.

Wat is mijn huis waard app

De technische ontwikkelingen staan niet stil. Tegenwoordig is er de Wat is mijn huis waard app. De Engelstalige app heet: What’s my home worth. Daarnaast is er de app die alle huidige koopprijzen weergeeft. Hiermee maak je een vergelijking worden met de eigen woning.

Op verschillende websites is het mogelijk een woningwaarde berekening te maken. Hiermee kun je de waarde van de woning vrij nauwkeurig inschatten. Deze dienst is op veel websites gratis. Een officiële app voor een nauwkeuriger berekening is er niet. Om de waarde exact te bepalen is een taxatierapport nodig.

Ditzelfde geldt voor het aanbieden van de Wat is mijn huis waard sms. Via het kadaster is het mogelijk de laatste verkoopprijs van een woning op te vragen. De kosten hiervoor bedragen €1,50 per sms. Naast de koopprijs staat ook de datum van verkoop in de sms. Deze sms geeft een kleine indicatie van de huidige waarde. Toch moet je rekening houden met economische veranderingen. Huizenprijzen kunnen sterk dalen of stijgen.

Kosten taxatierapport

De enige manier om de waarde van de woning te achterhalen, is middels een taxatierapport. Alleen een makelaar of taxateur kan dit taxatierapport opstellen. Een taxatierapport is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Zo weet de bank wat de woningwaarde is. Dit is belangrijk om de waarde van het onderpand (de hypotheek) te bepalen. Hypotheekverstrekkers krijgen hierdoor meer zekerheid.

Een taxatierapport is ook nodig bij de verkoop van een woning. Hiermee kan de vraagprijs bepaald worden. De kosten voor taxatie kan sterk wisselen. Gemiddeld kost een taxatierapport tussen de €400 en €600. Goedkoper is ook mogelijk. Taxatie kosten onder de €150 zijn vrijwel niet vindbaar.

Taxatierapport kosten zijn soms aftrekbaar. Dit geld bij het afsluiten van een hypotheek. De kosten zijn altijd eenmalig aftrekbaar via de belastingdienst.

Er zijn voldoende manieren om te achterhalen wat de waarde van de woning is. De meest betrouwbare manier is het laten opstellen van een taxatierapport. Hier gaan echter wel hogere kosten mee gepaard.

De tweede manier is het opvragen via het kadaster. De laatste verkoopprijs graag je via de website of sms op. Ook is het een goed plan om vergelijkbare woningen die te koop staan te bekijken. In hetzelfde postcodegebied, met dezelfde woonoppervlakte en specificaties geeft de hoogste betrouwbaarheid.

Betrouwbaarheid wat is mijn huis waard app

Een app die de woningwaarde bepaalt is veel minder betrouwbaar. Dit zijn overigens vaak wel amusante apps. In Nederland zijn deze apps niet echt populair. In andere landen wordt er vaker gebruik gemaakt van een dergelijke app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.