De uitvaart regelen maar niet verzekerd. Wat kost een crematie als je niet verzekerd bent? De kosten lopen hoger op dan je denkt. Je betaalt namelijk niet alleen voor de crematie zelf maar ook voor de uitvaartverzorger, akte van overlijden, vervoer naar rouwcentrum en nog veel meer. Bekijk wat dit allemaal bij elkaar kost.

Kosten van de crematie zelf

Cremeren is goedkoper dan begraven. Alleen al voor de grafkosten ben je tot wel €7000 kwijt. Cremeren kost tussen de €1200 en €1500. Dit is alleen voor de crematie zelf zonder bijkomende kosten. Je betaalt op de eindstreep namelijk nog veel meer.

Totale kosten crematie

De totale kosten van crematie komen al snel op 4000 tot €8000 uit. De gemiddelde kosten liggen rond de €6000 – €6500. Dit zijn alle kosten op een rij:

 • Basistarief uitvaartverzorger €1500
 • Vervoer naar uitvaartcentrum en crematorium: €400
 • Verzorging overledene: €150
 • Opbaren: €400 – €600
 • Rouwkaarten: €100 – €600
 • Rouwbloemstuk: €50 – €150
 • Kist: €500 – €600
 • Volgauto: €200 – €250
 • 4 dragers: €150 – €500
 • Crematie: €1200 – €1500
 • Urn: €75 – €500
 • Afscheidsbijeenkomst: €100 – €1000

Afhankelijk van de wensen komen hier nog extra kosten bij voor het plaatsen van de urn in de urnenmuur of het uitstrooien van de as. Ook uitvaartfotografie of het filmen van de crematie kost extra geld. Bij overlijden in het weekend of ’s avonds komt er een toeslag bovenop het basistarief van de uitvaartverzorger.

Uitvaartverzekering of crematieverzekering

Verzeker de kosten van je uitvaart met een uitvaartverzekering. Omdat steeds meer mensen kiezen voor crematie is er ook de crematieverzekering. De gemiddelde kosten van een crematie liggen op ongeveer €6000. Veel uitvaartverzekeringen bieden een dekking van €6000. Afhankelijk van de aanbieder kost de premie voor een uitvaartverzekering tussen de €7,50 en €10,50 per maand.

Een uitvaartverzekering dekt alle standaardkosten waaronder het opbaren, dragers, volgauto, standaardkist en de crematie kosten. Ook een normale afscheidsbijeenkomst valt hieronder. Mogelijk is er nog ruimte voor het financiëren van andere zaken zoals de rouwkaarten en een rouwbloemstuk.

Wat kost een crematie als je niet verzekerd bent?

Wanneer je niet verzekerd bent moeten nabestaanden de crematie zelf betalen. Het is voor nabestaanden niet mogelijk om hiervan af te zien. Wanneer je als directe nabestaanden de uitvaartkosten niet kunt betalen, zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste is er de wet bijzondere bijstand. De nabestaanden krijgt een lening om de uitvaartkosten te betalen.

Ook een sociale lening is een optie. Het lokale gemeenteloket beslist of de nabestaande hiervoor in aanmerking komt.

Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een persoonlijke lening. Hierbij ben je niet afhankelijk van de sociale dienst van de gemeente. Voor veel mensen is het afsluiten van een persoonlijke lening prettiger, omdat ze dan ook de uitvaart geheel zelf kunnen invullen.

Bekijk de persoonlijke lening van Krediet Groep Nederland

Besparen op de kosten van crematie

Geen uitvaartverzekering en moeten nabestaanden de crematie zelf betalen? Het is goed mogelijk om op deze kosten te besparen:

 • Maak zelf digitale rouwkaarten en verstuur deze per e-mail
 • Opbaren thuis is goedkoper dan opbaren in een uitvaartcentrum
 • Vraag een creatief persoon om een rouwbloemstuk te maken
 • Huur geen dragers in maar vraag 4 sterke vrienden of familieleden
 • Een volgauto regelen? Bekijk of iemand in de omgeving een busje heeft
 • Plaats geen rouwadvertentie in een dagblad
 • Kies voor een standaard kist
 • Houd de afscheidsbijeenkomst gewoon thuis
 • Laat een bevriende (amateur)fotograaf de uitvaartfotografie verzorgen

Met bovenstaande tips is het goed mogelijk om flink op de kosten te besparen. Waar de complete uitvaart normaal €6000 kost, zakt deze nu terug naar €3000 – 3500 euro. Enkele noodzakelijke kosten zijn niet te vermijden, maar je kunt de totaal kosten wel zo laag mogelijk houden.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Niet iedereen heeft een uitvaartverzekering. Is dit verplicht? Nee, je bent niet verplicht tot het afsluiten van een uitvaartverzekering of crematieverzekering. Wel moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de nabestaanden zijn. Deze hebben niet de keuze om dit te weigeren. Bedenk dus goed of het wel zo verstandig is om geen verzekering af te sluiten.

Wanneer een verzekering afsluiten

Het leven is onzeker: je weet nooit wat er kan gebeuren. Hierdoor is het ook lastig bepalen wanneer je komt te overlijden. Sluit je op jonge leeftijd een uitvaartverzekering af, dan ligt de premie een stuk lager. Ouderen die een uitvaartverzekering afsluiten betalen naar verhouding meer. Dit komt omdat hun overlijdenskansen groter zijn.

Op de eindstreep is het voordeliger om op oudere leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Naar verhouding betaal je dan namelijk minder dan wanneer je op 18-jarige leeftijd al premie gaat betalen. De premie stijgt niet met de leeftijd mee: je blijft gedurende de looptijd ongeveer hetzelfde betalen. Wel is het zo dat de premie hoger ligt wanneer je op oudere leeftijd alsnog een lening afsluit. Maak zelf even een rekensom wat het voordeligst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.