Een boekhouder neemt jouw administratieve en belastingtechnische taken uit handen. Hierdoor houd je meer tijd over voor datgene waar je goed in bent: ondernemen. Wat kost een boekhouder? Reken je per uur of per opdracht af? In dit artikel antwoord op deze en nog meer vragen.

Boekhouder, accountant en belastingadviseur (verschillen)

Vergis je niet: een boekhouder is geen accountant en geen belastingadviseur (soms wel). Wat zijn de verschillen tussen een boekhouder en accountant of belastingadviseur?

Een boekhouder verzorgt de boekhouding van een persoon (ook zzp’er) of instelling/ bedrijf. Accountants zijn voor grotere bedrijven actief. Hierbij stellen ze de jaarrekeningen samen maar mogen ook een accountantsverklaring uitreiken. Een accountant is dan ook een beschermde titel, daar waar de boekhouder dat niet is.

Een belastingadviseur (fiscalist) adviseert over belastingen en verzorgt ook de belastingaangiften. Dit kan de boekhouder overigens ook doen.

Werkzaamheden van de boekhouder

Wanneer huur je een boekhouder in? Een boekhouder kan veel meer dan je denkt. Deze houdt natuurlijk de boekhouding bij maar heeft nog meerdere werkzaamheden:

  • Opstelling van financiële rapportages
  • Facturen opstellen en versturen
  • Salarisadministratie
  • Debiteuren- en crediteurenbeheer
  • Invullen van belastingaangiftes
  • Jaarrekeningen en jaarverslagen
  • Geven van financieel advies

Veel zzp’ers doen een groot gedeelte van hun boekhouding zelf. Denk maar eens aan de btw-aangifte of het bijhouden van de klantenadministratie. De boekhouding zelf doen bespaart op de kosten, maar is niet altijd handig. Van sommige zaken heb je nu eenmaal te weinig verstand. Bovendien vergeet je mogelijk fiscale aftrekposten, waardoor je geld misloopt.

Wat kost een boekhouder?

Vooral voor eenmanszaken is een boekhouder soms te duur. Door zelf je administratie bij te houden en de aangiftes btw te doen bespaar je in ieder geval op de kosten. Toch verdient een boekhouder inhuren zijn geld terug. Ten eerste bespaar je tijd en ontdek je de belangrijkste fiscale regelingen. De boekhouder weet precies hoe hij deze regelingen kan toepassen. Zo maak je optimaal gebruik van aftrekposten, waardoor je minder of soms helemaal geen belasting betaalt.

Te hoge kosten is de grootste reden om geen boekhouder in te huren. Wat kost een boekhouder nu eigenlijk? De zzp’er en MKB-ondernemer moeten rekenen op een kostenpost tussen €500 en €3000 per jaar. Dit zijn gemiddelde prijzen, waarbij de uiteindelijke prijs afhankelijk is van de hoeveelheid werk en de manier waarop cijfers worden aangeleverd. Wie een (groot) gedeelte zelf doet, betaalt mogelijk minder.

Per uur of per opdracht betalen

In veel gevallen betaal je een boekhouder per opdracht of per maand. Dit hangt er helemaal vanaf hoe vaak je de boekhouder nodig hebt. Voor eenmalige klussen rekent de boekhouder een uurprijs. Wat kost een boekhouder per uur? Een boekhouder kost gemiddeld tussen de €40 en €80 per uur. Een startende boekhouder zal vaak een uur prijs van €40 tot €45 hanteren. De ervaren boekhouder is het duurst: deze rekent tot €80 per uur.

Het is niet altijd gebruikelijk om een boekhouder per uur te betalen. Vaak krijg je met een maandprijs te maken. Zzp’ers zijn gemiddeld €40 tot €90 per maand voor het uitbesteden van de boekhouding kwijt. Hier zitten wel de belastingaangiftes bij. Voor een BV of VOF lopen deze kosten op, omdat er een grote financiële administratie aanwezig is. Grotere bedrijven betalen ongeveer het volgende:

  • Opstellen jaarrekening BV: vanaf €425
  • Belastingaangifte W- biljet vanaf €225
  • Salarisadministratie: vanaf €15 per loonstrookje

Andere prijzen hangen af van de hoeveelheid werk. Omdat de boekhouder maatwerk levert, is het aan te raden om vooraf een offerte op te vragen.

Zijn de kosten van een boekhoudkantoor aftrekbaar?

Je bent als ondernemer gewend dat (bijna) alle gemaakte kosten aftrekbaar zijn. De kosten voor een boekhouder zijn niet fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat deze kosten voor eigen rekening komen. Wel is de btw die je aan de boekhouder betaalt aftrekbaar. Zorg dus dat je de betaalde btw meeneemt in de btw-aangifte (betaalde voorbelasting).

Zelf de boekhouding doen

Is het inhuren van een boekhoudkundige te duur? Je kunt natuurlijk ook zelf de boekhouding doen. Hier zijn diverse programma’s voor beschikbaar. Een boekhoudprogramma is geschikt voor het opstellen van facturen, urenregistratie, voorraadbeheer, relatiebeheer, btw-aangifte en nog veel meer. Een dergelijk programma kost ongeveer €10 tot €15 per maand. Een stuk goedkoper, maar je moet het wel zelf doen. Bekende boekhoudprogramma’s zijn Moneymonk, Moneybird en e-boekhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.