Je wil een besloten vennootschap starten. Wat kost een bv oprichten? Je krijgt te maken met notariskosten, de kosten voor inschrijving Kamer van Koophandel maar ook met andere kosten. GeldKip zet voor jou alle prijzen op een rij.

Dit is een BV

Een BV staat voor een besloten vennootschap. Dit is een populaire ondernemersvorm en ligt tussen de NV (naamloze vennootschap) en vof (vennootschap onder firma) in. Bij een BV is het bedrijf een rechtspersoon die verplichtingen aan kan gaan. Er is sprake van een beperkte aansprakelijkheid. Dit in tegenstelling met de eenmanszaak of de zzp’er die volledig aansprakelijk is.

De voordelen van een besloten vennootschap

Waarom zou je een besloten vennootschap oprichten en wat kost een bv oprichten? Laten we eerst eens even naar de voordelen kijken. Zoals al eerder vermeld geldt bij een bv een beperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat de oprichter niet persoonlijk aansprakelijk is wanneer het bedrijf schulden maakt. Dit is dan ook gelijk het grootste voordeel en de reden waarom veel ondernemers een bv oprichten.

Er geldt wel een uitzondering op de regel. Wanneer er sprake is van een onbehoorlijk bestuur dan kan de oprichter wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Een bv oprichten heeft nog een aantal voordelen. Zo is er sprake van voordelige belastingtarieven over de winst. Daarnaast is het mogelijk om financiële risico’s te spreiden. Bovendien heeft een bv altijd een professionele  uitstraling, daar waar eenmanszaken niet altijd serieus worden genomen.

Wat kost een bv oprichten?

Voor het oprichten van een BV heb je tegenwoordig geen groot startkapitaal meer nodig. De wetgeving zegt dat je een startkapitaal van 1 cent nodig hebt. Iedereen heeft dit bedrag dus iedereen kan ook een BV oprichten.

Wat kost een BV oprichten? Ik zet alle kosten hieronder op een rij. Zo weet je precies wat het oprichten van een BV in totaal kost.

Kosten inschrijving bij de KvK

Elke ondernemersvorm moet worden ingeschreven bij de KvK (Kamer van Koophandel). Het maakt hierbij niet uit of je een bv, een NV of een eenmanszaak opricht. De kamer van koophandel brengt eenmalig inschrijfkosten van € 50 in rekening. In veel gevallen heb je ook een uittreksel Kamer van Koophandel nodig. Dit kost € 15 per uittreksel. Uiteraard kun je hier ook kopieën van maken.

Notariskosten oprichten BV

Een bv is alleen rechtsgeldig met een notariële akte. Het is dus nodig om naar de notaris te gaan. Hierdoor krijg je te maken met notariskosten. Hoe hoog deze kosten zijn hangt een beetje van de notaris af. Vaak kost een notaris in een grote stad meer dan in een klein dorp. Overigens ben je er vrij in om zelf een notaris te kiezen, dit hoeft niet plaatsgebonden te zijn. Je kunt zelfs voor een online notaris gaan.

De notariskosten liggen tussen de € 200 en € 600. Deze bedragen zijn exclusief 21% btw. Door een beetje goed rond te kijken en verschillende notarissen met elkaar te vergelijken kun je hier een hoop op besparen.

Kosten raadpleging registers

Wat kost een bv oprichten nog meer? Bij een BV is er sprake van aandeelhouders. Dit kan om een enkele aandeelhouder gaan maar natuurlijk ook om meerdere aandeelhouders. Het is bij een BV verplicht om een register van aandeelhouders te onderhouden. In dit register staat vermeld wie de aandeelhouders van de BV zijn. De kosten voor dit register bedragen € 25.

Wat kost een bv oprichten: Wwft

Je krijgt bij het oprichten van een BV op te maken met de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, afgekort tot Wwft. Een notaris is altijd verplicht om eerst een cliëntenonderzoek uit te voeren. Hierbij wordt gekeken of je niet eerder met een faillissement te maken hebt gehad en hoe je in het handelsregister staat geregistreerd. Over het algemeen gaat het hier om een klein bedrag, namelijk € 1,50 per rechtspersoon.

Totale kosten voor het oprichten van een BV

Wanneer we alle bovenstaande kosten bij elkaar optellen dan kost een bv oprichten tussen de € 280 en € 700. Er zijn verschillende bedrijven die je helpen met het oprichten van een bv of het omzetten naar een bv. Deze bedrijven brengen je een totaalbedrag je in rekening. Zo krijg je niet te maken met verschillende facturen. Het voordeel hiervan is dat je alles door één persoon of bedrijf laat regelen en dat je de kosten ook maar aan één bedrijf betaalt. Wel zo overzichtelijk.

Bekijk een zakelijk krediet

Eenmanszaak of vof omzetten naar BV

Denk je erover om een eenmanszaak of vof naar een BV om te zetten? Dit is alleen interessant wanneer je een minimale jaaromzet behaalt. Bij een jaarlijkse winst vanaf € 100.000 profiteert een bv van lagere belastingtarieven. Dit profijt wordt groter bij een winst van € 120.000 per jaar. Kijk dus goed naar dit omslagpunt. Voor veel kleine zzp’ers heeft het omzetten naar een BV namelijk geen nut of is dit te duur.

Ads: OPR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.