Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wat kost een huis bouwen en waar moet je rekening mee houden? Een woning bouwen of laten bouwen is geen eenvoudig project. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Je krijgt niet alleen te maken met bouwkosten maar ook met vergunningen, hypotheekkosten en andere zaken. Vandaag lees je alles over het (laten) bouwen van een huis en wat dit uiteindelijk kost.

Zelf bouwen of laten bouwen

Een huis zelf bouwen kan op twee manieren:

 • Alles zelf doen (eventueel met hulp van familie en vrienden)
 • Inhuren van een aannemer of vaklieden

Doe je alles zelf dan bespaart dit natuurlijk een hoop kosten. Ben je afhankelijk van een aannemersbedrijf en andere vaklui, dan krijg je te maken met arbeidskosten. Laten we eens gaan kijken wat je in totaal kwijt bent.

[do_widget id=text-19]

Kosten huis laten bouwen: grondprijs en vergunningen

Wat kost een huis bouwen? Zonder grond kun je geen huis bouwen. Het begint dus met de aankoop van bouwgrond. Daarnaast moet het bestemmingsplan geschikt zijn voor de bouw van een woning. Is dit het geval, dan moet je nog een bouwvergunning aanvragen. Hieronder de eerste kosten waar je mee te maken krijgt.

 • Kavelprijs bouwgrond: €165 – €555 per m2
 • Bouwtekening: €1000 – €5000
 • Omgevingsvergunning (bouwvergunning): €5000- €15000

Dit zijn de allereerste kosten die je maakt.

Kosten huis bouwen (materiaal en arbeid)

Na het aanvragen en krijgen van de omgevingsvergunning komen de volgende kosten: materiaalkosten en arbeidskosten. Laat ik er even vanuit gaan dat je geen handige Henkie bent en een aannemer inhuurt. Dan kom je uit op de volgende prijzen:

 • Kleine woning: €130.000 – €150.000
 • Gemiddelde woning: €165.000 – €180.000
 • Grote woning: €200.000 – €225.000

Je ziet dat het laten bouwen van een woning aardig wat kost. Bovenstaande prijzen zijn namelijk exclusief bouwgrond en het aanvragen van een omgevingsvergunning.

Bijkomende kosten

Houd altijd rekening met bijkomende kosten. Het gaat hier om advies- en bemiddelingskosten (hypotheek), notariskosten en kosten voor de inrichting van de woning. Alle overige kosten zoals aansluiting nutsvoorzieningen zijn al bij de bouwkosten inbegrepen.

Tip: bespaar op de kosten en ga voor de goedkoopste hypotheek. Mogelijk kun je ook de bestaande hypotheek goedkoop oversluiten, waardoor je de maandlasten omlaag brengt.

Ja vergelijkt hier 600 hypotheken en ontvangt uitgebreide hypotheekinformatie met de scherpste hypotheekrentes.

Wat kost een huis bouwen in totaal?

Wil je weten wat een huis bouwen nu echt kost? De prijs is afhankelijk van de grootte van de bouwgrond en de woning maar ook van de locatie. Om toch een gemiddelde te nemen, volgen nu de totaal kosten inclusief bouwgrond, vergunningen en laten bouwen:

 • Kleine woning (200 m3 grond): € 202.500
 • Gemiddelde woning (350 m3 grond): € 270.000
 • Grote woning (500 m3 grond): € 347.500

Voor deze prijs heb je een compleet nieuwe woning, helemaal naar jouw smaak en stijl gebouwd. Inclusief keuken, badkamer, wand- en plafondafwerking en nog veel meer. Alleen de inrichting moet je nog zelf doen.

Bovenstaande gemiddelde kosten zijn exclusief notaris- en hypotheekkosten. Afhankelijk van je wensen komt de gemiddelde prijs hoger of lager te liggen. Houd ook rekening met onvoorziene omstandigheden. Reserveer daarom altijd wat extra’s.

Geld tekort tijdens het bouwen

Het zal je maar overkomen: door hoge kosten kom je geld tekort. Is de hypotheek niet toereikend genoeg? Dan zul je op een aantal punten moeten besparen:

 • Kies voor budgetvriendelijke materialen
 • Bespaar op de afwerking
 • Voer zoveel mogelijk werkzaamheden zelf uit

Kom je er niet uit, kijk dan of geld lenen een optie is. Met een persoonlijke lening ontvang je het geldbedrag in één keer op je rekening. Zo heb je een financiële buffer en kun je toch weer vooruit. Vergelijk leningen goed met elkaar, zo weet je zeker dat je voor de laagste rente gaat.

Vergelijk leningen bij Krediet Groep Nederland

Een persoonlijke lening is het goedkoopst, maar soms heb je een doorlopend krediet nodig. Reeds afgeloste bedragen zijn opnieuw opneembaar. Zo kun je altijd terugvallen op wat extra geld.

Wat is goedkoper, zelf een huis bouwen of een kant en klare woning?

Wanneer je alles zelf doet en weinig gebruik maakt van een bouwbedrijf, ben je met zelf bouwen vaak goedkoper uit. Dit geldt al helemaal wanneer je goedkope bouwgrond kunt scoren.

In andere gevallen ben je met een bestaande (oude) woning goedkoper uit. Nadeel van een bestaande woning is dat deze vaak niet helemaal jouw stijl is. Bovendien zijn een aantal zaken op den duur aan vervanging toe. Denk maar eens aan de dakpannen, kozijnen, badkamer, keuken, de cv-ketel of andere dingen. Je komt altijd wel iets tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.