Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het is traditie: een grote vrijmarkt op koningsdag. Dit kom je in alle grote steden maar ook in veel kleine dorpen tegen. Wat mag je verkopen op koningsdag? Is het bijvoorbeeld toegestaan om etenswaren, kleding, dieren of andere zaken verkopen? Daar krijg je vandaag antwoord op.

Datum koningsdag

Wanneer is koningsdag? Dit valt altijd op 27 april, tenzij deze dag op een zondag valt. In dit geval wordt koningsdag een dag eerder (op zaterdag de 26e) gevierd. Je hoeft dus niet zoeken naar een koningsdag 2020 of koningsdag 2021 kalender.

  • Koningsdag 2020: maandag 27 april
  • Koningsdag 2021: dinsdag 27 april
  • Koningsdag 2022: woensdag 27 april

Activiteiten en vrijmarkt op koningsdag

Koningsdag staat altijd in het teken van verschillende activiteiten en natuurlijk de bekende vrijmarkt. Elke gemeente heeft hier zijn eigen invulling aan. Een vrijmarkt is een grote markt waarbij iedereen gratis een plaatsje kan bemachtigen en zijn handelswaar mag verkopen.  In sommige steden krijg je alleen tegen betaling een plekje of kraam toegewezen, maar in veel gevallen zal dit op koningsdag toch gratis zijn.

Wat mag je verkopen op koningsdag?

Hoe leuk is dat: je garage, schuur of zolder opruimen, de spullen verkopen en je ook nog iets aan overhouden. Wees niet bang: het geld dat je hiermee verdient hoef je echt niet aan de belastingdienst op te geven. Tenzij je er natuurlijk hartstikke veel mee verdient. In veel gevallen gaat het om een eenmalige bijverdienste, daar gaat de belastingdienst echt niet achterna jagen.

Wat mag je op koningsdag verkopen? Vaak wordt gedacht dat je op een vrijmarkt alles mag verkopen, maar dit klopt natuurlijk niet. Een aantal zaken mogen absoluut niet verhandeld worden op koningsdag, een vrijmarkt of een rommelmarkt. Bekijk hieronder wat je wel en niet mag verkopen.

Wel verkopen: kleding, speelgoed, wooninrichting etc

Bijna alles wat je dagelijks gebruikt en wat vrij verkrijgbaar is mag je verkopen. Denk hierbij aan kleding voor mannen, vrouwen of kinderen maar ook speelgoed. Daarnaast mag je meubels en woninginrichting verkopen. Hier  hoort ook keukengerei en elektrische apparaten bij.

Dit mag je ook verkopen: fietsen en brommertjes

Van driewieler tot tandem: je mag het op koningsdag verkopen. Dit geldt ook voor brommertjes. Het is echter niet de bedoeling dat je auto’s verkoopt. Hier is geen plaats voor en valt ook niet onder de normale handel op een vrijmarkt. Wil je fietsen en brommertjes verkopen vraag dan eerst bij de desbetreffende gemeente of dit mogelijk is. Bij een druk bezochte vrijmarkt is hier namelijk weinig plek voor en kan de gemeente dit afwijzen.

Niet verkopen: levende dieren

Wat mag je verkopen op koningsdag met betrekking tot dieren? Je mag dierenbenodigdheden verkopen. Zoals een hondenriem of een vogelkooi. Je mag ook diervoeders verkopen. Maar je mag geen levende dieren verkopen. Dus geen honden of katten, paarden, muizen en ook geen goudvissen.

Ook niet verkopen: alcohol en bederfelijke etenswaren

De verkoop van voedingsmiddelen is een beetje een grijs gebied. Wat mag je verkopen op koningsdag? Mag je bijvoorbeeld zelfgemaakte cupscakes verkopen? Ja dat mag, zolang het maar niet bederfelijke is. Iets dat gekoeld bewaard moet worden is bederfelijk en mag je dus niet zonder vergunning verkopen.

Je mag ook geen alcohol verkopen. Om dit te doen heb je een vergunning of vrijstelling nodig. En bedenk nog even dit: je mag alleen eten en drinken verkopen wanneer je hier geen winstoogmerk mee hebt. Wil je wel een dikke winst maken dan moet je een vergunning aanvragen.

Absoluut verboden: zaken volgens de wetverordening op straathandel

Burgemeester en wethouders kunnen artikelen aanwijzen als verboden. Je mag deze niet in voorraad hebben, uitstallen of verkopen. Twijfel je over bepaalde artikelen, neem dan contact op met de desbetreffende gemeente. Deze kunnen jou het beste vertellen wat je wel en niet op koningsdag mag verkopen.

Op tijd aanwezig zijn

De vrijmarkt op koningsdag is ontzettend populair. De beste plaatsen zijn als eerste bezet. Wil je een gebied afzetten of reserveren, zorg dan dat je er op tijd bij. Voor veel mensen betekent dit dat ze ’s nachts al naar de vrijmarkt gaan en hun plaats bezet houden. Neem dus een tentje of slaapzak mee! Overigens werkt het niet om je plekje met krijt of een lint af te zetten en vervolgens thuis te gaan slapen. Grote kans dat jouw afgezette plekje de volgende dag toch bezet is.

Is jouw gekozen plekje al bezet? Helaas, hier is niets tegen te doen. Het heeft geen zin om hier ruzie over te maken. Wees hier sportief in en zoek een andere verkoopplek. Volgend jaar beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.