Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een bijbaan of fulltimebaan in een supermarkt verdient helemaal slecht. Zeker niet waar je het met sommige andere beroepen vergelijkt. Of je nu als caissière, vakkenvuller of versmedewerker aan de slag gaat: je wil het beste uit je salaris halen. Ontdek waar je het meest verdient: bij Albert Heijn of Jumbo.

Het verschil tussen deze twee supermarkten

Albert Heijn en Jumbo zijn beide grote supermarktketens in Nederland. Er zijn wel een aantal verschillen tussen deze twee supermarkten.

Een van de grootste verschillen is het assortiment. Albert Heijn heeft veel A-merken in de schappen staan. Jumbo richt zich juist meer op huismerken. Daarnaast heeft Jumbo een groter aanbod aan versproducten zoals groente, fruit, vlees en brood dan Albert Heijn.

Jumbo staat bekend als de goedkoopste supermarkt van Nederland. Deze supermarkt werkt met de laagsteprijsgarantie. Albert Heijn is over het algemeen wat duurder. Wel vind je bij Albert Heijn regelmatig aanbiedingen. Hierdoor kunnen producten juist veel goedkoper zijn dan bij Jumbo.

Kijk je naar de service dan is er geen verschil tussen beide supermarkten. Ze hebben beide een uitgebreide webshop en bezorgservice. Daarnaast werken ze met zelfscankassa’s in de fysieke winkels.

Albert Heijn heeft meer vestigingen in de grote steden. Jumbo heeft zijn supermarkten vooral in dorpen en buitenwijken liggen.

Het minimumloon

Het maakt niet uit waar of voor wie je werkt: in Nederland heb je altijd recht op het wettelijke minimumloon. Een bedrijf mag hier nooit onder gaan zitten.  Het minimumloon bedraagt in 2023, voor 21 jaar en ouder, minimaal € 11,16 per uur. Dit geldt voor een 40 -urige werkweek. Bij een fulltime werkweek van 36 uur ligt het minimumloon op € 12,40 per uur.

Voor jongeren gelden er andere bedragen. Ook hieraan moeten zaken zoals Albert Heijn en Jumbo zich aan houden.

 • 15 jaar: € 3,35 per uur
 • 16 jaar: € 3,85 per uur
 • 17 jaar: € 4,41 per uur
 • 18 jaar: € 5,58 per uur
 • 19 jaar: € 6,70 per uur
 • 20 jaar: € 8,93 per uur

Dit is echt het minimum dat je per uur zou moeten krijgen (bruto). Veel werkgevers zitten qua uurloon hierboven.

Wat verdient beter: Albert Heijn of Jumbo?

Albert Heijn is een supermarkt die duurder is dan Jumbo. Dit komt door de aanwezigheid van de vele A-merken, maar ook omdat ze vaak in de grotere steden gevestigd zijn. Je zou denken dat Albert Heijn grotere winsten maakt en dus ook meer salaris betaalt. Klopt dit?

Bij Albert Heijn verdien je het volgende:

 • 15 jaar: € 4,87 per uur
 • 17 jaar: € 6,41 per uur
 • 20 jaar: € 10,29 per uur
 • 22 jaar: € 15,09 per uur

Dit betreft een all-in loon, bedoeld voor mensen die maximaal 12 uur per week werken. Of de Jumbo beter of slechter uitbetaalt? Hieronder zie je wat je gemiddeld bij de Jumbo verdient.

Uurloon Jumbo:

 • 15 jaar: € 5,03 per uur
 • 17 jaar: € € 6,62 per uur
 • 20 jaar: € 11,28 per uur
 • 22 jaar: € 15,50 per uur

Ook nu weer gaat het om een all-in loon. Dit betekent dat vakantiegeld al bij het loon is inbegrepen.

Zoals je ziet verdient werken bij de Jumbo beter. Je verdient tussen de 14 en 60 cent per uur meer.

Zo zit het voor volwassen fulltime medewerkers

Opvallend is dat sommige volwassen medewerkers met een fulltime baan bij de Albert Heijn meer verdienen dan bij Jumbo. Mogelijk heeft dit met het aantal functiejaren, de leeftijd en natuurlijk de functie te maken.

Welke supermarkt heeft het beste loon?

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de salarissen tussen de verschillende supermarkten. Uit een van die onderzoeken kwam naar voren dat Albert Heijn de best betaalde supermarkt is. Terwijl andere onderzoeken laten zien dat dit juist Jumbo is. Meestal bestaan deze onderzoeken uit kleine testjes en wordt niet naar het salaris van alle medewerkers gekeken. Heel betrouwbaar zijn die onderzoeken dus niet.

Wil je weten wat je gaat verdienen bij de Albert Heijn of Jumbo? Vraag hier tijdens je sollicitatie naar. Valt het loon tegen dan kun je hier over onderhandelen. Ook ben je niet verplicht om de baan aan te nemen, je mag altijd met de concurrent in gesprek gaan.

Houd rekening met de inkomstenbelasting

Het is belangrijk om bij het maken van een berekening te kijken naar de inkomstenbelasting die je betaalt. De uurlonen die je hierboven ziet staan betreft bruto bedragen. Hier betaal je bijna altijd inkomstenbelasting over. Dit geldt niet voor jongeren, vaak werken die een stuk minder waardoor ze geen belasting hoeven te betalen.

Iemand die veel werkt betaalt naar verhouding meer belasting. Dit legt een druk op het netto-inkomen. Toch loont meer werken altijd. Ondanks dat je meer belasting betaalt houd je aan de eindstreep toch meer over dan iemand die slechts enkele uurtjes per week werkt.

Een keuze maken: zet alle voordelen op een rij

Misschien twijfel je tussen werken bij Albert Heijn of Jumbo. Het salaris is slechts één aspect dat meespeelt. Veel bedrijven belonen hun medewerkers ook op andere manieren. Bijvoorbeeld middels gunstige arbeidsvoorwaarden, reisvergoeding, pensioenregeling en ziektekostenverzekering.

Albert Heijn werkt met een bonusregeling. Werknemers die onder de cao vallen hebben jaarlijks recht op een eindejaarsuitkering. De hoogte van deze uitkering bedraagt 2,5% van het bruto jaarsalaris. Albert Heijn biedt ook prestatiebonussen aan. Wanneer je bepaalde doelen behaalt dan ontvang je een extra bedrag als bonus.

Jumbo heeft een vergelijkbare bonusregeling. In de cao voor de supermarktenbranche is afgesproken dat de eindejaarsuitkering 2,5% van het bruto jaarsalaris bedraagt. Dit geldt dus ook voor werknemers van Jumbo.

Net als Albert Heijn werkt Jumbo ook met prestatiebonussen. Hoe deze bonus is hangt af van de functie en de prestaties. Meestal zijn het fulltime medewerkers die voor een prestatiebonus in aanmerking komen. Het komt zelden voor dat een vakkenvuller van 15 jaar oud een prestatiebonus ontvangt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.