,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Moet je erin beleggen of niet: cryptomunten. Het is een mooie investering, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. In dit artikel ‘cryptomunten voor dummies’ oftewel: wat zijn cryptomunten.

Cryptomunten of cryptocurrency staat voor digitaal geld. Het begon allemaal met Bitcoin, de allereerste cryptomunt. Deze ontstond in het jaar 2009. Inmiddels zijn cryptomunten zo populair, dat er meer dan 2000 verschillende munten zijn uitgebracht (ja echt!).

Cryptomunten geschiedenis

De vraag van vandaag: wat zijn cryptomunten? In het woord cryptomunt zit crypto, dat afkomstig is van cryptografisch. Dit betekent ook wel versleuteling. Nog vóór het ontstaan van de Bitcoin was er het idee om elektronische geldtransacties versleuteld te verzenden. Dit idee werd werkelijkheid toen softwaremakers de allereerste cryptomunt lanceerden.

Deze eerste ‘cryptocoin’ kreeg de naam Bitcoin, en werd geïntroduceerd in 2009. Ontwikkelaar van de Bitcoin is Satoshi Nakamoto. Dit is het pseudoniem van een onbekend persoon of een groep softwareontwikkelaars.

Cryptomunten kopen en bewaren

Tja aanstormend GeldKippetje, hoe werkt dat nu met die cryptomuntjes? Om cryptomunten in bezit te krijgen, moet je deze eerst aankopen. Of van iemand anders krijgen. Als betaling of schenking.

Je koopt cryptomunten met echt geld (fiat geld), of ruilt ze tegen andere cryptomunten. Kopen kan via een van de vele brokers of handelsplatformen. Dit worden ook wel exchanges genoemd. Het is te vergelijken met een aandelenbeurs, alleen gaat het in dit geval om een cryptocurrency beurs.

Op een Bitcoin/cryptocurrency exchange koop je niet alleen bitcoins maar ook verschillende andere munten. De best verhandelde munten zijn Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Ripple, EOS enzovoorts. Er zijn nog vele andere cryptocurrency ’s, waaronder een aantal Nederlandse.

De digitale wallet

Met het kopen van cryptocurrency’s ben je er nog niet. Je moet die ook op kunnen slaan. Dit doe je in een digitale wallet. Elke cryptomunt heeft zijn eigen wallet. Deze wallet is verkrijgbaar als app, maar ook te installeren op desktop pc of laptop. Het is belangrijk om de wallet goed te beschermen. Wachtwoorden mogen nooit vrijgegeven worden. Daarnaast is het verstandig om cryptomunten over verschillende wallets te verspreiden. Hiermee voorkom je verlies van een groot aantal munten. Cryptomunten zijn erg populair bij hackers, die regelmatig proberen om bitcoins en andere cryptomunten te stelen.

Om het wat moeilijker te maken: er zijn ook wallets die meerdere cryptomunten ondersteunen. Dit zijn de hardware wallets zoals Ledger Nano S. Je bewaart de munten dus op een usb stick. Veilig in je kluis, onder je matras of in de jampot (tip: haal eerst de jam eruit ?).

Wat kun je met cryptomunten?

Met cryptomunten is het mogelijk om betalingen te verrichten en te ontvangen. Idee achter de cryptomunt is dat dit digitaal geld niet gereguleerd wordt vanuit de overheid. De burgers zelf hebben grip op de cryptomunt.

Wereldwijd kun je op steeds meer plaatsen betalen met cryptomunten. Ook in Nederland en België is dit op verschillende plaatsen mogelijk. Bitcoin wordt geaccepteerd bij bekende diensten als thuisbezorgd.nl, de Online Drogist, van Walsum hotel en Ticketkantoor. Ook op Marktplaats.nl accepteren steeds meer particulieren bitcoins.

Nederlandse cryptomunt Gulden

Het is niet alleen mogelijk om met Bitcoin bij verschillende fysieke winkels en webwinkels met te betalen, maar ook met andere cryptomunten. Voor ‘ons’ is er de cryptomunt Gulden. Dit is een cryptomunt van Nederlandse bodem, waarmee bij verschillende Nederlandse bedrijven betaald kan worden. Ook een aantal buitenlandse bedrijven accepteren Gulden als betaalmiddel.

De cryptomunt Gulden wordt momenteel geaccepteerd door de website Geen Stijl, de Online Drogist, vegetarisch restaurant Hearth Amsterdam, Piratenpartij en nog een aantal andere bedrijven. Begin 2019 accepteren meer dan 125 Nederlandse bedrijven de Gulden. Dat is in 2021 niet echt gestegen, de grote interesse blijft uit.

Betrouwbaarheid van cryptomunten

Met cryptomunten heb je geen echt geld in handen. Zijn cryptomunten betrouwbaar? De waarde van geld wordt bepaald op basis van vertrouwen. We beginnen met het ontstaan van echte munten als betaalmiddel. In het verleden hadden munten dezelfde waarde als het materiaal waar ze van gemaakt werden, inclusief het productieproces. Een munt had dus een realistische waarde.

Later kwam hier papiergeld bij. Een briefje van €100 heeft een zeer lage onderliggende waarde. Het papiertje zelf kost nauwelijks iets, ook niet met betrekking tot het produceren hiervan. Het briefje van €100 zou in werkelijkheid nog geen €1 waard zijn.

Dat het briefje toch €100 waard is, heeft te maken met vertrouwen. Onderling hebben mensen afspraken gemaakt dat het briefje een bepaalde waarde heeft. Omdat iedereen zich hieraan houdt, vertrouwen we erop dat we het briefje van €100 kunnen ruilen tegen iets anders met een waarde van €100.

Hoe zit het met de waarde van cryptomunten? Ook deze werken op basis van vertrouwen, maar ook op verwachtingen die investeerders hebben. Bij verschillende bedrijven ermee kunnen betalen, is een tweede voorwaarde om het vertrouwen te vergroten.

Kunnen cryptomunten waardeloos worden?

Het idee van cryptomunten is nog niet zo oud. De eerste cryptomunt ontstond in 2009, en kreeg rond het jaar 2011 meer aandacht. Dankzij de populariteit van Bitcoin zijn er steeds meer nieuwe cryptomunten bijgekomen. Sommigen blijken zeer waardevol, terwijl anderen het niet redden en na een tijd verdwijnen.

Hiermee is te zien dat een cryptomunt twee kanten op kan. Hij kan flink in waarde stijgen, maar ook totaal waardeloos worden. Dit zien we voornamelijk bij ICO’s. Dit zijn nieuwe cryptomunten die pas op de markt zijn uitgebracht. Soms zit hier een team van professionele software ontwikkelaars achter. In andere gevallen wordt er veel beloofd, zonder deze beloftes waar te maken. Het investeren in cryptocurrency ICO’s blijft daarom altijd een risico.

Iemand die investeert in cryptomunten kan op korte of lange termijn veel geld verdienen. Aan de andere kant kan een munt zo waardeloos worden, dat de investering verdampt.

De mensheid moet nog aan het idee van cryptomunten wennen. Het is een kwestie van tijd tot Henk en Ingrid hieraan gewend zijn. Dan groeit ook het vertrouwen, en krijgen cryptomunten een stabielere waarde. Inmiddels zijn een aantal landen bezig met het integreren van hun eigen cryptomunt. Een interessante ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.