Bijgewerkt: 27 maart 2023

Op zoek naar een leuk bijbaantje voor een 12-jarige? Lastig, omdat kinderen vanaf 13 jaar pas mogen werken. Toch is er met 12 jaar al wat mogelijk. Denk maar eens aan een krantenwijk of vakantiebaan. Hier lees je welke bijbaantjes mogelijk zijn.

Mag een 12 jarige werken?

Een kind van 12 jaar mag niet werken. Dit mag alleen wanneer ze een werkstraf hebben. Hierbij helpt het kind met lichte werkzaamheden. Het werk moet ook altijd onder toezicht van een volwassene gebeuren. Een kind van 12 jaar met een werkstraf mag tijdens een schooldag maximaal 2 uur werken. Voor een niet schooldag of vakantiedag is dit maximaal 7 uur werk.

Goed, officieel mag een kind van 12 jaar niet werken. Toch wil het wat bijverdienen. Welk werk mag je doen als je 12 bent? Dat lees je hieronder.

De beste boeken over rijk worden 🙂

Als 12 jarige babysitten en de vergoeding

Veel ouders zijn op zoek naar een babysit. Voor een 12 jarige kan dit leuk werk zijn. Het is dan wel belangrijk dat er niet teveel gevraagd wordt. In de avonduren oppassen is het beste. De baby of het kindje ligt dan al in bed.

Daarnaast moet de 12-jarige oppas de ouders gemakkelijk kunnen bellen. Er moet een vaste telefoon of mobiele telefoon aanwezig zijn. Let op: oppassen met 12 jaar is nog erg jong. De ouders moeten er zeker van zijn dat ze de twaalfjarige kunnen vertrouwen. Het kind moet duidelijke uitleg krijgen over wat het in geval van nood moet doen.

Wat is de vergoeding voor een oppas van 12 jaar? Dit hangt ervan af of het werk overdag of ’s avonds is. Vragen de oppaskinderen veel aandacht of liggen ze al in bed? Hoeveel kinderen zijn er om op te passen? Het oppastarief voor een 12 jarige bedraagt €2 tot €5 per uur. Hoe meer oppaskinderen, hoe hoger het tarief voor dit werk.

Bijbaantje 12 jaar: krantenwijk

Voor veel jongeren is een krantenwijk het ideale werk om geld te verdienen. Eigenlijk mag je met 12 jaar helemaal geen krantenwijk als werk hebben. Dit mag pas vanaf je 13e jaar. Toch gebeurt het heel veel dat kinderen van 12 krantjes bezorgen. De krantenwijk staat dan op naam van de ouders of een oudere broer/ zus. Niet ons advies maar het gebeurt dus wel.

Bijbaantje 12 jaar: kranten of folders bezorgen kan zwaar werk zijn. Niet alleen het invouwen maar vooral het bezorgen is zwaar. De kranten wegen aardig wat. Bovendien moet het kind veel lopen. Een krantenwijk voor een 12 jarige mag niet, maar wel zodra het kind 13 wordt. Een eigen bankrekening is bij werk wel vereist.

Vakantiebaan 12 jaar

Waar vind je een leuke vakantiebaan met 12 jaar? Welk werk mag je doen als je 12 bent? Je mag officieel nog niet werken. Hierdoor is het niet mogelijk om in te schrijven bij een uitzendbureau. Soms kan een 12-jarige wel ergens anders terecht. Denk maar eens aan het volgende werk:

 • Aardbeien plukken
 • Asperges steken
 • Prei poten
 • Auto’s wassen
 • Sneeuwschuiven (winter)
 • Boodschappen doen
 • Babysitten
 • Folders bezorgen
 • Tuintje schoffelen
 • Bladeren harken
 • Stoep vegen

Al deze vakantiebaantjes zijn op deze leeftijd niet officieel. Wordt het kind in de (zomer)vakantie 13 jaar? Dan is het wel al mogelijk om te solliciteren op een echte baan. Hieronder vind je de leukste vakantiebaantjes voor 13-jarigen:

 • Vakkenvullen
 • Oppassen
 • Auto’s wassen
 • Modeshow lopen
 • Oogst werkzaamheden
 • Dieren verzorgen
 • Meehelpen op een camping
 • Lopende band (onder strikte voorwaarden)

Kinderen van 13 jaar mogen niet in een fabriek werken. Ook mogen ze niet in aanraking komen met gevaarlijke of giftige stoffen. 13-jarigen mogen ook niet achter de kassa werken, werken in de horeca met alcohol of dingen tillen die zwaarder zijn dan 10 kilo. Dit geldt natuurlijk ook voor 12-jarigen, hoewel die eigenlijk helemaal niet mogen werken.

Klusjes in huis en geld verdienen

Welk werk mag je doen als je 12 bent en thuis wilt helpen? Kinderen klusjes laten doen hoort bij de opvoeding. Dit kan al vanaf de leeftijd van 2 jaar. Wanneer kinderen helpen met huishoudelijke klussen, leren ze hoeveel werkt dit is. Ook krijgt het kind meer zelfvertrouwen. Vaak zijn deze kinderen later ook nog eens betere werknemers.

Klusjes kunnen aangepast worden aan de leeftijd. Zo kan een kind van twee of drie jaar heel goed de tafel dekken, speelgoed in een doos doen of handdoeken vouwen. Een kind van 5 jaar kan de planten water geven of de vloer vegen. Welke klusjes kan een kind van 12 jaar oud doen? Dit zijn boodschappen doen, ramen lappen, de muur verven, dweilen, strijken en nog veel meer.

Betalen voor een klusje? Zo leert het kind met geld omgaan. Hoeveel betaal je eigenlijk per klus? Dit hangt helemaal van de leeftijd af. Voor kinderen tot 8 jaar is dit 10 – 50 cent per klus. Voor kinderen van 9 of 10 jaar oud is dit 50 cent tot €1 per klus. Is het kind 11 of 12 jaar? Dan krijgt het gemiddeld €1 per klus.

Tip: leukste spaarpotten voor het verdiende geld

Minimumloon 12 jaar

Het minimumloon is wettelijk bepaald. Dit betekent dat de werkgever nooit minder mag betalen. Hij mag uiteraard wel meer betalen. Het minimumloon is altijd bruto. Hier gaat nog loonbelasting vanaf. Wat is het bruto minimumloon? Voor een kind van 15 jaar is dit €22,90 per dag. Het gaat hier om een werkdag van 8 uur. Het minimumloon per uur is €2,79 bruto. Ook dit geldt voor 15-jarigen.

Voor jongeren van 13 en 14 jaar bestaat er geen minimumloon. De werkgever mag het minimumloon voor een 15-jarige betalen. Hij mag ook minder uitbetalen.

Een 12-jarige mag niet werken. Hierdoor is er ook geen minimumloon voor 12 jaar. Is er sprake van werk in de vorm van oppassen of meehelpen? Een vergoeding van €1,50 tot €2,50 per uur is dan prima. Er kan ook per klusje betaald worden. Bijvoorbeeld 5 euro voor het wassen van een auto. Of €2 voor het halen van wat boodschappen.

Landen waar kinderen van 12 jaar en jonger werken

Welk werk mag je doen als je 12 bent en in het buitenland woont? In veel landen worden kinderen tot 13 jaar goed beschermd. Zo mag een kind van 12 jaar of jonger officieel niet werken.

In de volgende landen moeten veel jonge kinderen werken: India, Turkije, Ivoorkust, Bolivia en Bangladesh. Wereldwijd werkt 10% van de kinderen. Ruim de helft hiervan is jonger dan 12 jaar. Hiervan werkt 59% in de landbouw en 32% in de dienstverlenende sector. Ruim 7% van alle werkenden kinderen doet dit in de industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.