Bijgewerkt: 27 maart 2023

De techniek is een echte uitdaging. In vacatures wordt vaak om een diploma en ervaring gevraagd. Kun je werken in de techniek zonder ervaring? Dat is zeker mogelijk. Bekijk welke vacatures bij jou passen en ontvang tips met betrekking tot een goede sollicitatie.

Vacatures techniek – alle banen op een rij

De techniek is een zeer grote branche. Welke banen zijn in deze branche mogelijk? Hieronder een kort overzicht van de meest voorkomende techniek vacatures:

  • Calculator civiele techniek
  • Werkvoorbereider
  • Projectleider
  • Voorman
  • Ontwerper tekenaar
  • Test engineer
  • Elektrotechnicus
  • Medewerker techniek en onderhoud

Dit zijn zomaar wat voorbeelden van vacatures in de techniek. Er staan altijd meer dan 5000 technische vacatures open, er is dus voldoende keuze.

Vereisten: opleiding en ervaring

Veel technische beroepen vragen om een opleiding en/of ervaring. Vaak gaat het om een afgeronde mbo- of hbo-opleiding met een technische achtergrond. Ook ervaring is belangrijk. Veel werkgevers geven de voorkeur aan sollicitanten met minimaal 2 jaar ervaring in de techniek. Dit geldt voor de meeste vacatures, maar uiteraard niet voor allemaal.

Werken in de techniek zonder ervaring

De technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Hierdoor blijft de vraag naar technische vakmensen groeien. Ervaring is een pre, maar niet altijd noodzakelijk. Het is namelijk mogelijk om intern of via een uitzendbureau opleidingen en cursussen in de techniek te volgen. Van hieruit heb je (gegarandeerd) een baan. Uitzendbureau Randstad biedt technische opleidingen waar je veel werkervaring opdoet. Je kunt kiezen uit een opleiding tot lasser, monteur. Operator of servicemonteur. Regelmatig zijn er andere opleidingen of cursussen beschikbaar. Randstad is niet de enige aanbieder: ook via een ander uitzendbureau of werkgever kun je direct aan de slag.

Leren en werken tegelijk (BBL)

Wil je graag een diploma in de techniek behalen en tegelijkertijd werken, dan is een BBL opleiding iets voor jou. Je gaat één dag per week naar school en werkt 4 dagen in de week. Het voordeel is dat je zelf geen leer- werkplek hoeft te zoeken. Bovendien ben je direct verzekerd van een inkomen. Je werkt aan je diploma en doet praktijkervaring op.

Solliciteren wanneer je geen ervaring hebt

Kun je zonder ervaring solliciteren op een technische vacature? De kans dat je wordt aangenomen is kleiner, maar het is zeker het proberen waard. Heb je een goede opleiding gevolgd, dan maak je een goede kans. Let op: stage geldt namelijk ook als werkervaring. Dit mag je dan ook zeker meenemen in je sollicitatiebrief of sollicitatiegesprek.

Heb je geen ervaring, zoek dan vooral naar vacatures waarbij opleiding en motivatie belangrijker zijn.

Sollicitatie: vijf tips

Je bent van plan om te solliciteren op een vacature in de techniek. Hoe pak je dit, vooral als je geen ervaring hebt? Hieronder vijf praktische sollicitatietips. Ga hier mee aan de slag en pak je kans. Wie weet heb je binnenkort jouw droombaan te pakken.

Tip 1: een goede cv maken

Met een cv (curriculum vitae) laat jij jouw werkervaring en diploma’s zien. Dit vul je aan met persoonlijke informatie (contactgegevens, hobby’s en je skills). De cv geeft de werkgever een kort overzicht van wat jij allemaal kunt. De recruiter kijkt hier dan ook vaak als eerste naar. Zorg daarom dat alle belangrijke details in je cv staan:

  • Contactgegevens
  • In het kort wie jij bent
  • Werkervaring
  • Opleidingen
  • Vaardigheden

Vul je cv met een simpele portretfoto aan. Liever geen foto waarbij je net (stomdronken) uit de kroeg kwam.

Tip 2: schrijf een sollicitatiebrief

Een cv in het kort en een sollicitatiebrief in het lang. Nou ja, hij moet wel interessant blijven. In een sollicitatiebrief laat jij zien waarom je in aanmerking komt voor de functie. vertel wie je bent en wat je doet, maar vooral wat jouw skills (vaardigheden) zijn. Eigenlijk is een sollicitatiebrief niets anders dan een motivatiebrief. Vroeger schreef je deze met de hand, tegenwoordig verstuur je deze per mail.

Tip 3: voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Naar aanleiding van je sollicitatiebrief ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hartstikke cool! Hoe bereid jij je hierop voor? Het begint allemaal met een kennismakingsgesprek. De werkgever of recruiter wil vooral een eerste indruk van jou krijgen. Wie ben jij, wat is je achtergrond en pas jij binnen de functie?

Bereid je goed voor een bekijk bij welk bedrijf je gaat solliciteren. Let vooral op de visie van het bedrijf en wat de functie eisen zijn. Extra tip: Google je gesprekspartner en onthoud zijn of haar naam en eventuele opleiding, werkervaring of hobby’s goed. Zo heb je gelijk wat gespreksstof.

Tip: kijk vooral eens tussen de handige boeken over solliciteren. Hier kom je ideeën tegen waar je zelf nog niet aan dacht! Naar de sollicitatie boeken.

Tip 4: draag de juiste kleding

Solliciteer je op een kantoorbaan binnen de techniek? Grote kans dat iedereen hier in net pak rondloopt. Kom dan zeker niet in je joggingspak op sollicitatiegesprek, gaat het om een vacature in de buitendienst, dan mag je gerust een (nette) spijkerbroek aan. Kies in ieder geval voor nette kleding en zeker geen afgedragen gympies en je oudste T-shirt. Je moet toch een beetje indruk maken.

Tip 5: het tweede sollicitatiegesprek

Ben je door de eerste ronde heen en heeft de werkgever nog steeds interesse? Dan word je uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek ga je dieper in op het werk en natuurlijk het salaris. Bedenk van tevoren goed wat voor jou een reëel salaris is. Onderhandelen kan en mag, helaas wil niet iedere werkgever hierin meegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.