Vroeger kon het nog: werken zonder diploma in de kinderopvang. Tegenwoordig moet je voldoen aan de kwalificatie-eis. Wil je toch zonder diploma aan het werk? Ontdek welke mogelijkheden er zijn.

Volg een opleiding!

Werken in de kinderopvang

Er zijn verschillende beroepen binnen de kinderopvang. Bekijk hier de meest populaire jobs:

 • Pedagogisch medewerker: begeleiden en verzorgen van kinderen (verschillende leeftijden)
 • Medewerker buitenschoolse opvang: opvangen en spelenderwijs bijdragen aan de ontwikkeling van schoolgaande kinderen (basisschool)
 • Peuterleidster: begeleiden en verzorgen van peuters
 • Gastouder: bij jou thuis kinderen opvangen

Er zijn ook wat beroepen in de kinderopvang waarbij je niet continu met kinderen bezig bent:

 • Planner kinderopvang: verantwoordelijk voor de bezetting op de groepen
 • Toezichthouder/ onderzoeker kinderopvang: toezicht houden of inspecteren van de opvang

Deze diploma’s heb je nodig

Om te werken in de kinderopvang heb je een diploma nodig. Hiervoor volg je een MBO of hbo-opleiding. Er zijn verschillende opleidingen mogelijk:

 • Gastouder – mbo 2
 • Pedagogisch medewerker kinderopvang – mbo 3
 • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker – mbo 4
 • HBO pedagogiek
 • HBO associate degree pedagogisch educatief medewerker
 • Sociaal pedagogisch werker 3 of 4
 • Onderwijsassistent
 • Activiteitenbegeleiding

Er zijn nog veel meer soortgelijke opleidingen/ diploma’s. Welke je nodig hebt, vind je in het functieboek kinderopvang.

Werken zonder diploma kinderopvang

Zonder diploma werken in de kinderopvang. Is dat mogelijk? Een aantal functies vragen geen diploma’s. Daarnaast is het mogelijk om (intern) een opleiding te volgen. Voor onderstaande functies binnen de kinderopvang heb je in ieder geval geen diploma of opleiding nodig:

 • Groepshulp: kinderen eten geven, verschonen, licht huishoudelijke taken en toezicht houden
 • Zelfstandige gastouder: opvang en verzorging van maximaal 4 kinderen
 • Vrijwilliger peuterspeelzaal: het begeleiden en verzorgen van peuters
 • Huishoudelijk medewerker: gebouwen schoonhouden, bijhouden van de voorraden (schoonmaakmaterialen)
 • Medewerker technische dienst: terrein onderhouden en gereedschap beheren
 • Telefoniste/ receptionist: bezoekers ontvangen, telefoonverkeer afhandelen
 • Administratief medewerker A: post verwerken, financiële gegevens verwerken

Je ziet dat er best nog wat beroepen zijn waarbij je geen diploma nodig hebt. Uiteraard kun je ook als kinderoppas aan de slag. Hierbij werk je als particulier (geen zzp-er).

Zelf een kinderopvang starten? Bekijk de goedkope opleiding Kinderopvamg starten (Basis) van NHBO.

Peuterleidster heeft diploma nodig, vrijwilliger niet

Opvallend is dat je voor werken als peuterleidster een diploma nodig hebt. Werk je als vrijwilliger, dan heb je een opleiding op minimaal VBO/ VMBO nodig. Dit betekent dat je niet door hoeft te studeren. Helaas verdien je als vrijwilliger geen volwaardig loon. Wel kom je in aanmerking voor een vrijwilligersvergoeding. De peuterspeelzaal is dit echter niet verplicht.

Een opleiding volgen en betaald krijgen

Wil je een goed betaalde baan in de kinderopvang, dan zul je toch een opleiding moeten volgen. Dit hoef je niet altijd zelf te betalen. Er zijn kinderopvangcentra die hard op zoek zijn naar personeel. Ze betalen de opleiding, zodat ze verzekerd zijn van gespecialiseerd personeel. Het gaat vaak om een BBL-opleiding. Aan het Rocc volg je een opleiding richting de kinderopvang. Hierbij specialiseer jij je als pedagogisch medewerker. Je gaat één dag in de week naar school en werkt drie tot vier dagen in de week op het kinderdagverblijf of de peuteropvang.

Het bedrijf betaalt de opleiding én je ontvangt ook nog eens een salaris. Dit salaris bedraagt tussen de €1800 en €2200 bruto (36 uur). Na het afronden van de opleiding heb je een erkend diploma. Hiermee kun je fulltime bij het kinderdagverblijf of peuteropvang aan de slag.

Werken in de kinderopvang met de opleiding kinderzorg.  Met dit diploma mag je als kindercoach aan de slag. Bekijk de opleiding kindercoach/ kinderzorg.

Let goed op de voorwaarden

Het is niet zo dat je na het behalen van je diploma bij een andere kinderopvang kan gaan werken. Het bedrijf heeft veel geld in jou gestoken. Dit willen ze logischerwijs terugzien. Er zitten dus vaak voorwaarden aan het volgen van de opleiding. Stop je tussentijds of ga je ergens anders aan de slag? Mogelijk krijg je te maken met een boeteclausule. Dit betekent dat je de opleiding zelf moet betalen. Let daarom goed op de voorwaarden, en bedenk of jij je hieraan kunt houden.

Zelf een opleiding betalen

Op zoek naar een diploma kinderopvang? Niemand die dit voor jou gaat betalen? Dan komt het op je eigen investering aan. Wat kost een opleiding kinderopvang? Houd altijd rekening met het cursusgeld of lesgeld. Voor MBO opleidingen (BBL) bedraagt dit €582 per jaar. Voor de beroepsopleidende leerweg is dit €1155. Daarnaast betaal je voor de studieboeken.

Mogelijk heb je wel recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct (ov-kaart). Dit geldt alleen voor een opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL) en niet via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Studiefinanciering is alleen bedoeld voor studenten van 18 tot 30 jaar oud.

Solliciteren naar een beroep in de kinderopvang

Er is veel vraag naar pedagogisch medewerkers, peuterleidsters maar ook onderwijzers. Passende vacatures vind je op websites als Indeed en Jooble. Kijk ook eens bij werk.nl of de plaatselijke kinderopvang. Grote kans dat je hier jouw droombaan vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.