,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

In de maand mei of juni komt het vakantiegeld er weer aan. Wanneer je in loondienst bent heb je recht op minimaal 8 procent van je bruto jaarsalaris. Ook wanneer je zwanger bent en met zwangerschapsverlof, heb je hier evengoed recht op. Veel gezinnen gebruiken de vakantietoeslag om op vakantie te gaan of een grote aankoop te doen. Jongeren maken vaker korte uitstapjes en ouderen betalen liever schulden af. Iedereen besteedt dit geld weer op een andere manier.

Feiten over vakantiegeld

Vakantieverlof werd rond het jaar 1910 ingevoerd. De eerste paar jaar bestond het vakantiegeld uit onbetaald verlof. Toen loodgieters en bouwvakkers gingen staken om tijdens hun vakantie toch doorbetaald te krijgen, werd vakantieverlof in de CAO opgenomen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd dit betaald verlof uitgebreid met een vakantietoeslag oftewel vakantiegeld. Deze toeslag werd altijd eind mei gestort. Zo werd gestimuleerd dat het geld ook echt aan een vakantie besteed werd.

[do_widget id=custom_html-7]

Tegenwoordig wordt het bedrag nog steeds in mei of in juni uitgekeerd. Vakantietoeslag heeft een nuttig doel voor de werkgever. De werknemer kan hiervan op vakantie gaan en komt weer uitgerust terug op het werk. Hierdoor worden de werkprestaties verbeterd.

Hoe hoog is mijn vakantiegeld?

De hoogte van het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het bruto jaarsalaris. Sommige werkgevers zijn bereid om meer te geven, hoewel je dit in de praktijk erg weinig ziet. Tijdens ziekte loopt de opbouw van het vakantiegeld ook door.

Er ontstaat soms onduidelijkheid over de opbouw van de vakantietoeslag. Het gaat hier om het loon dat verdiend is, overwerk telt niet mee. Werknemers die bijvoorbeeld een contract voor 8 uur hebben en daadwerkelijk 32 uur werken hoeven niet te rekenen op een extra opbouw van vakantietoeslag.

Bij sommige werkgevers is het mogelijk het vakantiegeld in het uurloon op te nemen. Het bruto uurloon gaat hierdoor omhoog. Er wordt dan echter geen extra toeslag in mei of juni uitbetaald. Over vakantiegeld moet je belasting betalen. De werkgever keert het bedrag bruto uit en verrekent dit met de belastingdienst. Hoeveel je betaalt hangt af van het belastingtarief waarin je valt. Het bedrag dat je uiteindelijk ontvangt is netto. Hierover betaal je geen belasting meer.

Besteding van het vakantiegeld

Tegenwoordig lijkt vakantiegeld zijn doel voorbij te schieten. 40 tot 45% van de Nederlanders besteedt het vakantiegeld ook daadwerkelijk aan een vakantie. Ongeveer 30% zet het geld op een spaarrekening of belegt het (waaronder ook cryptocurrency). 15% laat het op de lopende rekening staan en nog eens 15% maakt er korte uitstapjes van. Ruim 10 tot 15% lost er schulden mee af.

Opmerkelijk is dat ruim 25% het vakantiegeld gebruikt om een grote of huishoudelijke aankoop te doen. Vaak wordt het vakantiegeld opgedeeld in porties, waarmee bijvoorbeeld korte uitstapjes gemaakt worden en een ander gedeelte gespaard wordt. Huishoudens die minder dan 1.750 euro netto per maand verdienen blijven over het algemeen vaker thuis. Driekwart van de mensen berekent vooraf of ze de vakantie wel kunnen betalen.

Jongeren en ouderen

Alleenstaande geven het vakantiegeld vaker uit aan het huishouden. Zij gaan minder vaak op vakantie. Ouderen besteden het vakantiegeld liever aan het wegwerken van schulden. Vrouwen sparen vaker en zijn eerder geneigd een vakantie te boeken. Jongeren geven hun vakantiegeld vaker uit aan korte uitstapjes.

Een gezin met kinderen gaat het vaakst op vakantie, maar ook sparen zij het meest. Grote aankopen met vakantiegeld wordt het vaakst door stellen zonder kinderen gedaan. Waar geef jij je vakantiegeld aan uit?

Vakantiegeld bedienden uit Belgiƫ

In Belgiƫ spreek je ook wel van het vakantiegeld voor de bediende. Dit is anders dan het vakantiegeld voor een arbeider. De bediende krijgt enkelvoudig vakantiegeld: dit is het normale loon dat geldt voor het aantal opgenomen vakantiedagen. Daarnaast is er recht op dubbel vakantiegeld. Dit is gelijkgesteld aan 1/12 van 92 procent van de brutowedde, per volledige gewerkte maand of een gedeelte hiervan. Het dubbel vakantiegeld is een vakantietoeslag voor de duur van vier vakantieweken.

Arbeiders ontvangen 15,38 procent van het bruto jaarloon. Ook hierbij is er recht op enkel en dubbel vakantiegeld. Ook kan er sprake zijn van aanvullend vakantiegeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.