Bijgewerkt: 27 maart 2023

Chronisch zieken hebben recht op een WIA-uitkering. Heb je een WIA uitkering tot de AOW-leeftijd? De vraag is of deze twee uitkeringen samengaan of dat de WIA uitkering dan stopt. In dit artikel vind je antwoord op deze en meerdere vragen.

Dit is een WIA uitkering

Wanneer krijg je een WIA uitkering? Bij arbeidsongeschiktheid (ziekte) moet de werkgever gedurende 104 weken het loon doorbetalen. Is de werknemer na deze periode nog steeds ziek, dan heeft deze recht op een WIA-uitkering. Er zijn twee regelingen:

  • WGA: uitkering voor werknemers die gedeeltelijk (35% – 80%) of volledig (80% – 100%) arbeidsongeschikt zijn. Er is kans op herstel.
  • IVA.: uitkering voor werknemers die volledig (100%) arbeidsongeschikt zijn en waarbij er geen/ weinig kans op herstel is.

Hoogte van de WIA uitkering

De hoogte van de WIA uitkering bedraagt maximaal 75% van het laatste loon. Wie een jaarloon van €35.000 heeft ontvangt een uitkering van maximaal €26.250.

[do_widget id=text-18]

WIA-uitkering tot AOW-leeftijd: en dan?

De AOW leeftijd ligt in 2020 en 2021 op 66 jaar en 4 maanden. Stopt de WIA uitkering bij het bereiken van de AOW-leeftijd? Ja, de WIA uitkering stopt bij het bereiken van de AOW-leeftijd. Door verhoging van de AOW-leeftijd kan het wel dat de WIA uitkering langer doorloopt dan oorspronkelijk was berekend.

WIA-uitkering en pensioenuitkering tegelijkertijd: een samenloop

In het verleden golden er andere pensioenregelingen. Hierdoor kan het zijn dat de pensioenleeftijd op 60,62 of 65 jaar ligt.

Ga je door een oude pensioenregeling eerder met pensioen? Dan ontvang je vervroegd een AOW-uitkering. In dit geval stopt de WIA uitkering niet. Dit noemen we een samenloop van WIA-uitkering en pensioenuitkering.

Natuurlijk is het fijn om een dubbele uitkering te ontvangen. Toch is het vaak verstandig om het pensioen uit te stellen. Hierdoor betaal je minder belasting en word je ook niet gekort op toeslagen. Door uit te stellen neemt ook de hoogte van de AOW uitkering toe. Bij uitstel krijg je op een later moment meer inkomsten.

Houd er rekening mee dat je alleen de officiële pensioenuitkering mag uitstellen. Ontvang je een pre pensioenuitkering, dan loopt deze gewoon door.

Pensioen opbouwen over je WIA uitkering

Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt pensioen (AOW) op. Het gaat hier om het basispensioen en niet het aanvullend pensioen. Over loon (inkomsten die je van een werkgever krijgt) bouw je extra pensioen op. Hoe zit het met de WIA-uitkering? Over een WIA uitkering bouw je nooit pensioen op. Dit wordt namelijk niet als officiële inkomsten gezien. Je betaalt dan ook geen (extra) pensioenpremie die onder een pensioenfonds valt: dit wordt niet op de WIA-uitkering ingehouden.

Van UWV naar SVB

Het UWV is verantwoordelijk voor het uitbetalen van de WIA uitkering. Iedereen met deze uitkering moet voor vragen of belangrijke zaken met het UWV contact opnemen. Bij het ingang van het basispensioen krijg je te maken met de SVB (sociale Verzekeringsbank).

Dit kan even wennen zijn, omdat alles bij de SVB net even wat anders werkt. Het is goed om je hierop voor te bereiden. De SVB heeft geen duidelijke website waar alle benodigde informatie opstaat. Daarnaast zie je via mijn SVB wat de pensioenopbouw is en hoeveel je krijgt uitbetaald. Voor wie dit allemaal niet duidelijk genoeg is: er is altijd nog de mogelijkheid tot rechtstreeks contact met de SVB.

Werken met pensioengerechtigde leeftijd

Bij het stopzetten van de WIA uitkering is het niet langer nodig om contact te onderhouden met het UWV. Bepaalde plichten met betrekking tot de WIA uitkering komen te vervallen. Zo is het niet langer nodig om mee te werken aan herstel en re-integratie. Ook is het niet nodig om passend werk te zoeken en te behouden.

Iemand met de AOW leeftijd heeft geen sollicitatieplicht. Natuurlijk staat het AOW-gerechtigden altijd vrij om werk ze accepteren of vrijwilligerswerk te verrichten. Eventuele vergoedingen of inkomsten zijn niet van invloed op de hoogte van het basispensioen. Wel moet er over loon nog loonbelasting worden afgedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.