Bijgewerkt: 27 maart 2023

Namens je bedrijf in cryptocurrency handelen

In de afgelopen jaren heeft cryptovaluta steeds meer aandacht gekregen. Niet alleen particulieren maar ook bedrijven en ondernemers zijn geïnteresseerd in het bezit van crypto. Zakelijk crypto kopen is interessant vanwege de potentieel hoge rendementen. Ik laat je zien waarom zakelijk crypto kopen interessant kan zijn. Verder leg ik uit waar je op fiscaal gebied rekening mee moet houden, en hoe je veilig crypto koopt.

Waarom zakelijk crypto kopen?

Als bedrijf of ondernemer koop je crypto om verschillende redenen. Het is een manier om extra inkomsten te genereren. Cryptovaluta hebben de afgelopen jaren enorme waardestijgingen laten zien. Als je op het juiste moment investeert en verkoopt, levert dit grote winsten op.

 Bovendien kun je cryptovaluta als alternatief voor traditionele valuta gebruiken. Dit is interessant voor bedrijven die internationale betalingen doen. Dankzij crypto vermijd je de hoge kosten van internationale banktransacties.

Zakelijk crypto kopen? Handel de eerste € 1000 gratis. Meld je aan bij het Nederlandse platform Bitvavo.

Het risico voor je bedrijf

Zakelijk crypto kopen brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk om te beseffen dat cryptovaluta zeer volatiel zijn. De waarde kan snel stijgen, maar ook snel dalen. Hierdoor kan het zijn dat je investering minder waard wordt en je dus geld verliest. Het is daarom belangrijk om als bedrijf alleen geld te investeren dat je kunt missen.

Denk als ondernemer ook even na over de eventuele reputatieschade. Met cryptovaluta wordt vaak fraude gepleegd. Het wordt gebruikt voor illegale activiteiten. Wanneer je hierbij betrokken raakt dan kan dit voor je bedrijf tot reputatieschade leiden.

Waar je op fiscaal gebied rekening mee moet houden

Zakelijk crypto kopen gaat niet altijd vanzelf. Cryptovaluta wordt fiscaal gezien als vermogen beschouwd. Dit betekent dat je hierover belasting betaalt. Wanneer je zakelijk crypto koopt moet je zorgen voor een goede administratie van je crypto-investeringen. Jaarlijks neem je de waarde van je cryptovaluta op in de belastingaangifte.

Als ondernemer sta je voor nog een uitdaging: investeren in crypto heeft mogelijk gevolgen voor de btw-positie van je bedrijf. Laat je hierover informeren.

Uitbetalingen in crypto en of dit winst voor je bedrijf is

Als bedrijf kun je er voor kiezen om klanten te laten betalen met crypto. Bedenk wel dat de waarde van cryptovaluta snel kan veranderen. Het is daarom verstandig om direct uitbetalingen in euro’s te ontvangen. Dit doe je door betalingen in crypto direct om te zetten naar euro’s. Hiermee verklein je het risico op financieel verlies.

Belasting betalen

Zakelijk handelen in crypto wordt als inkomsten gezien. Hierover moet je belasting betalen. Dit geldt zowel voor de winst die je maakt als voor het ontvangen van betalingen in crypto. Houd dit soort zaken goed in je administratie bij.

In Nederland valt het cryptovermogen in box 3. Je betaalt jaarlijks vermogensrendementbelasting over je crypto-investeringen. Hoe hoog deze belasting is hangt weer van het totale vermogen af.

Heb je een boekhouder of accountant? Vraag vooraf of deze verstand heeft van crypto-investeringen. Niet iedereen kan hier op de juiste manier mee omgaan. Wanneer je zelf de belastingaangifte invult dan is het belangrijk om naar het vermogen te kijken zoals dit op 1 januari van het aangifte jaar geldt.

Een goede administratie bijhouden

In principe werkt je financiële administratie met betrekking tot crypto hetzelfde als de normale administratie. Je maakt een overzicht van de aankoop- en verkooptransacties en bewaart alle bewijsstukken, zoals facturen en afschriften.

Wanneer je crypto via een handelsbeurs aankoopt krijg je bij veel beurzen een financieel jaaroverzicht. Let op want niet alle beurzen doen dit.

Hoe kun je zakelijk crypto kopen?

Heb je als bedrijf interesse om te investeren in crypto? Dit kan op verschillende manieren. Ervan uitgaande dat je dit bij een handelsbeurs doet, vind je hieronder een duidelijk stappenplan.

Stap 1: Maak een zakelijk account aan

Om als bedrijf crypto te kopen, moet je een zakelijk account aanmaken bij een exchange of broker. Je kiest voor een betrouwbaar platform zoals Bitvavo, Binance of Kraken. Bij het aanmaken van een zakelijk account moet je meer informatie verstrekken dan bij een particulier account. Zo moet je bijvoorbeeld bewijsstukken kunnen overleggen waaruit blijkt dat je daadwerkelijk een bedrijf bent.

Stap 2: Maak geld over naar je zakelijke account

Na het aanmaken van een zakelijk account maak je geld over. Dit kan meestal via een bankoverschrijving. Houd er rekening mee dat het enige tijd duurt voordat het geld is bijgeschreven op je account. Betaal je met iDEAL dan staat het geld binnen een minuut in je account.

Stap 3: Koop de gewenste crypto’s

Staat het geld op je zakelijke account? Dan komt de volgende stap: zakelijk crypto kopen. Hiervoor plaats je op de exchange of broker een order. Let op dat de prijs van crypto’s sterk kan fluctueren. Het is dus belangrijk om goed te kijken wat je op dat moment betaalt of ontvangt.

Stap 4: Sla de coins veilig op

Wanneer je crypto’s koopt is het belangrijk om ze veilig op te slaan. Bewaar ze bijvoorbeeld in een hardware wallet, die je offline bewaart. Hierdoor is de kans kleiner dat je slachtoffer wordt van hacking of diefstal.

Vijf manieren om zakelijk crypto te kopen

Heb je uitgelegd dat je het makkelijkst crypto koopt op een handelsbeurs. Toch zijn er nog andere manieren om als bedrijf in crypto te handelen.

1. Crypto-uitwisselingen zijn de meest populaire optie. Er zijn verschillende crypto-uitwisselingen beschikbaar, zoals Binance, Kraken en Coinbase. Ze bieden verschillende cryptocurrencies aan en zijn geschikt voor verschillende niveaus van ervaring.

2. Peer-toe-peer-marktplaatsen zoals LocalBitcoins en Paxful. Hier handelen kopers en verkopers in direct met elkaar, zonder tussenkomst van een uitwisseling. Dit is handig wanneer je een specifieke cryptocurrency wilt kopen die niet op een normale beurs verkrijgbaar is.

3. OTC-handel staat voor “over-the-counter” handel, wat betekent dat kopers en verkopers rechtstreeks met elkaar handelen. Dit is populair onder grote instellingen en vermogende particulieren die grote volumes kopen.

4. Crypto-ATM’s zijn fysieke geldautomaten waar je cryptocurrencies koopt. Je betaalt met contant geld of een betaalkaart. Aan te raden wanneer je liever anoniem blijft. Helaas verdwijnen er steeds meer van dit soort automaten.

5. Crypto-fondsen zijn beleggingsfondsen die zich richten op cryptocurrencies. Deze fondsen beheren de aankoop en verkoop van cryptocurrencies voor hun klanten. Kies je voor wanneer je niet zo bekend bent met de technische aspecten van zakelijk cryptocurrency kopen.

Conclusie over zakelijk crypto kopen

Zakelijk crypto kopen is aantrekkelijk. Het kan namelijk tot hogere rendementen leiden dan traditionele investeringen. Er kleven ook risico’s aan het investeren in crypto, zoals een verlies van je investering. Houd er rekening mee dat cryptoverlies niet fiscaal aftrekbaar is. Ook binnen je bedrijf zijn hier geen aftrekposten voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.