Ben je startende ondernemer en heb je geld of een startkapitaal nodig? Spaargeld inzetten is de beste methode maar dat moet je wel wat je beschikking hebben. Met een zakelijke lening voor de starter kun je vooruit. Er zijn verschillende manieren om aan dit startkapitaal te komen.

Subsidies en regelingen voor starters

Wat is eigenlijk een startende ondernemer? Dit is iemand die in de beginfase van zijn onderneming (bedrijf) zit. Volgens de belastingdienst zijn dit de eerste 3 jaar. Maar ook wanneer je nog in loondienst bent en overweegt om een bedrijf te starten ben je starter.

Er zijn verschillende subsidies en regelingen voor starters. Zit je in de bijstand dan krijg je soms financiële ondersteuning. Dit geldt ook voor starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsverzekering of WW-uitkering.

Zakelijke lening starter

Als starter heb je een startkapitaal nodig. Voor de aankoop van een bedrijfsauto, bedrijfsmiddelen, opstart van een website of webshop, adverteren en nog veel meer.

Een nieuwe onderneming kost geld. Voor het ene bedrijf zal dit amper €500 zijn, terwijl het ander bedrijf een investering van € 10.000 of meer vraagt.

Hoe vind je als starter een zakelijke lening? Allereerst moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Bovendien kun je niet overal een lening krijgen. Hieronder 5 mogelijkheden.

1. De persoonlijke lening

Ben je nog in loondienst dan is een persoonlijke lening een optie. Je leent een geldbedrag dat je in één keer op je rekening ontvangt. Dit geld kun je mooi investeren in het nieuw op te starten bedrijf. De kenmerken van een persoonlijke lening:

 • Vaste rente
 • Vaste looptijd
 • Vaste aflossing
 • Rente vanaf 4,1% (jaarrente)
 • Vaak tussentijds boetevrij aflossen

Nu de rente zo laag staat, rekenen veel kredietverstrekkers met een rente vanaf 4,1 procent. Toch kan het rentepercentage hoger liggen, tot 12%. Nadeel van de persoonlijke lening is dat de rente hoger ligt dan bij het zakelijk krediet. Ondanks de hogere rente is het zeker een idee om wat persoonlijke leningen met elkaar te vergelijken.

2. Het doorlopend krediet

Ook het doorlopend krediet is interessant, met name wanneer je vaker geld nodig hebt. Omdat je als starter nooit weet wat er op je afkomt is het handig om wat geld achter de hand te hebben. Met het doorlopend krediet leen je in één keer, maar kun je ook tussentijds opnieuw geld opnemen. Dit zijn de kenmerken van het doorlopend krediet:

 • Variabele rente
 • Variabele looptijd
 • Vaste aflossing
 • Rente vanaf 1% per maand
 • Vaste aflossing per maand
 • Tussentijds boetevrij aflossen

Door veranderingen in de wetgeving mag een doorlopend krediet vanaf 2019 maximaal 15 jaar doorlopen. De rente van een doorlopend krediet ligt wat hoger dan die bij de persoonlijke lening. Ook het doorlopend krediet vind je via verschillende kredietaanbieders.

3. Een zakelijk krediet afsluiten

Zowel een persoonlijke lening als een doorlopend krediet zijn gebaseerd op je privésituatie. Hierbij wordt weinig rekening gehouden met het starten van een onderneming. Dat gebeurt bij een zakelijk krediet wel. Hierbij is de nettowinst van het bedrijf een bepalende factor of en hoeveel geld je kunt lenen.

Een zakelijk krediet is mogelijk voor bestaande bedrijven, waaronder ook startende ondernemers. Afhankelijk van de aanbieder vraag je een financiering vanaf € 3000 of € 5000. Soms mag het leenbedrag hoger zijn, net hangt weer van de situatie af.

De voorwaarden voor het aanvragen van een zakelijke lening voor /starters is wisselend. De ene aanbieder kijkt alleen naar de huidige situatie, de ander ook naar de afgelopen 3 jaar. Soms wordt er om een minimale jaaromzet gevraagd. Het is vaak lastig om de juiste kredietaanbieder te vinden.

Houd er rekening mee dat een zakelijk krediet buiten een bank om vaak een korte looptijd kent (6 – 18 maanden). Hierdoor moet je het geld ook in korte periode terugbetalen. Heeft jouw bedrijf niet zoveel omzet of is dit nogal wisselend, dan kan dit een probleem zijn.

4. Financiering voor startende ondernemers: grote banken

Je vindt ook een zakelijke lening bij de Rabobank, ING, SNS Bank of andere grote bank. Dit heeft een aantal voor- en nadelen. Zo zullen deze bekende banken niet zomaar een zakelijke lening geven. Je hebt jaarcijfers van de afgelopen twee tot drie jaar nodig (afhankelijk van de bank). Soms moet je ook een businessplan (ondernemersplan) tonen of als vervanging van jaarcijfers. Voor het aanvragen van een financiering moet je vaak zakelijk klant bij de bank zijn. De voorwaarden verschillen per bank, vergelijk dus even goed.

Ondanks dat je jaarcijfers of een businessplan moet aantonen heeft een financiering via je eigen bank ook een voordeel. De lening wordt over een langere looptijd verspreid, hoewel dit niet voor alle financieringen geldt.

5. Geld van familie lenen

Wellicht heb je de plannen voor het starten van een onderneming met familie gesproken. Staan ze volledig achter de keuze aan willen ze je hierbij helpen? Misschien is het mogelijk om geld van familie te lenen. Dit brengt meer flexibiliteit met zich mee. Je kunt immers onderhandelen over de rente, de maandelijkse aflossing en over welke periode je de terugbetaling uitsmeert.

Voor familieleden is het belangrijk dat je afspraken goed op papier vastlegt. Dit kan via een notaris maar een zelfgemaakte overeenkomst is net zo rechtsgeldig. De rente die je terugbetaalt is de beloning voor die de familie ontvangt. In plaats van rente kun je ook afspreken dat familieleden aandelen van het bedrijf krijgen. Aandelen verstrekken is alleen mogelijk wanneer je een bv of nv opgericht. Bij een eenmanszaak kan dit niet.

Welke zakelijke lening starter is de beste keuze?

Het is moeilijk te zeggen welke zakelijke lening het beste bij je situatie past. Heb je nog geen onderneming, dan zit er vaak niets anders op dan voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet te gaan. In andere gevallen is een rekening-courantkrediet een oplossing. Hierbij mag je als onderneming tot een bepaald bedrag rood staan. Kijk ook eens naar een zakelijke creditcard: misschien is dit iets voor jou?

Ook crowdfunding is een optie. Hiermee financier je jouw onderneming via geld van investeerders. Dit geldt vind je via een speciale crowdfunding website. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het geld inclusief rente op tijd terugbetaalt. Je betaalt vanaf de eerste maand rente en aflossing. Bovendien is je financiering pas rond wanneer er voldoende investeerders zijn. Geld lenen via crowdfunding kan hierdoor soms te lang duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.