Een zeecontainer als huis kopen? Je bent in ieder geval goedkoop uit. Ideaal als studentenwoning, zorgwoning, gastenverblijf maar natuurlijk ook als normale woning. Een zeecontainer als huis heeft veel voordelen maar natuurlijk ook wel nadelen. En hoe zit het eigenlijk met de kosten?

Containerwoningen zijn erg populair

In sommige landen zijn containerwoningen vrij normaal. Nederland en België ligt op dit gebied nog wat achter. Toch zie je dat steeds meer mensen voor een zeecontainer als huis kiezen. Of als kantoor, hobbyruimte of gastenverblijf, dat kan natuurlijk ook.

In 2020 heb je voor een zeecontainer als (tweede) huis vaak geen bouwvergunning nodig. Zodra containerwoningen nog meer in populariteit toenemen dan is de kans wel groot dat je hier straks wel een vergunning voor nodig hebt.

[do_widget id=text-19]

De voordelen van een zeecontainer huis

Wonen in een zeecontainer huis heeft best wel wat interessante voordelen. Ten eerste staat de containerwoning er snel. Sommige bedrijven kunnen binnen 8-12 weken leveren. De projecten worden beide bedrijven zelf helemaal opgebouwd en  zo goed als mogelijk afgewerkt. Hierna is het een kwestie van afleveren en monteren.

Nog een voordeel van een zeecontainer huis is dat deze stapelbaar is. Zo is het mogelijk om 2-4 verdiepingen te realiseren. Er zijn zelfs projecten waarbij meerdere zeecontainers op elkaar worden gestapeld.

Eerst 1 zeecontainer en later toch uitbouwen? Ook dit kan, waarbij de woning volledig wordt aangepast op de nieuwe situatie.

Een containerwoning is verplaatsbaar

Een belangrijk voordeel van een zeecontainer huis is dat deze verplaatsbaar is. Een andere inrichting van de tuin waarbij het gastenverblijf of het kantoor verplaatst moet worden of het gehele zeecontainer huis verplaatsen: dit kan gewoon. Natuurlijk moet wel rekening worden gehouden met de leidingen en afvoer.

Zeecontainer huis kosten

Hoe zit het met de kosten van een zeecontainer? Een basiscontainer van 12 m kost tussen de € 1000 en € 3000. Je hebt dan echter alleen de basis zonder inrichting. De inrichting kost tussen de € 7000 en € 10.000. In totaal ben je voor een zeecontainer huis tussen de € 8000 en € 15.000 kwijt.

Wil je een grotere zeecontainer huis dan ontkom je er niet aan om twee of drie containers aan elkaar te koppelen of te stapelen. Voor een compleet zeecontainer huis liggen de kosten op ongeveer € 40.000, oplopend tot € 60.000.

Dit lijkt misschien veel naar een containerwoning is nog altijd goedkoper dan een normale woning. Bovendien heb je voor dit bedrag wel een complete inrichting met mooie badkamer, keuken met apparatuur, moderne vloeren en alles wat je verder nodig hebt.

Zeecontainer huis nadelen

Een zeecontainer huis heeft ook zijn nadelen. Wil je op kosten besparen dan moet je veel zelf bouwen. Iemand die niet zo handig is zo toch vakmensen in moeten huren, waardoor je uiteindelijk weer duurder uit bent.

Een ander nadeel is dat je voor een zeecontainer huis een bouwvergunning nodig hebt. Deze vergunning heb je niet nodig wanneer je bij een bestaande woning een zeecontainer plaatst. Het gaat dan om een bijgebouw in de vorm van opslagruimte, kantoor of gastenverblijf. Een bouwvergunning aanvragen kost natuurlijk geld maar van ook enkele weken tijd in beslag nemen.

Houd er rekening mee dat je met een zeecontainer huis tegen ruimtebeperkingen aanloopt. Er gaat vaak een gedeelte van de binnenkant verloren voor isolatie, leidingen en wanden. Het dak van een zeecontainer is niet stevig genoeg dus je zult altijd voor een ander of extra dak moeten kiezen. Wanneer je twee of meer zeecontainers op elkaar stapelt dan is er een extra stevige constructie vereist.

Zeecontainer kopen of huren

Twijfel je of je wel voor een zeecontainer huis moet gaan? Dan is het altijd beter om tijdelijk een containerhuis te huren. Het gaat hier om tijdelijke woningen die je vrij snel geregeld. Ideaal wanneer je gaat verbouwen of als tijdelijke bewoning, maar natuurlijk ook om uit te proberen.

Een zeecontainer huis huren kost tussen de € 300 en € 700 per maand. De prijs is afhankelijk van de grootte en de luxe van de wooncontainer. Bij twijfel is het zeker aan te raden om eerst voor huren te gaan. Huur gedurende 3-6 maanden, hiermee krijg je meer inzicht in wat wonen in een zeecontainer inhoudt.

Een zeecontainer huis kopen betekent een eenmalige investering. Hierbij wordt de woning geheel op maat gebouwd of geleverd. Het is bij een koop zeecontainer altijd mogelijk om later uit te breiden.

Hypotheek voor containerwoning

Kun je een hypotheek voor een  containerwoning afsluiten? Ja, dit is gewoon mogelijk. Wel is het belangrijk dat de zeecontainer ook echt als huis wordt gebruikt. De containerwoning financieren kan bij verschillende hypotheekverstrekkers. Je komt dan al snel uit bij de hypotheek zelfbouw. Het gaat dus om een huis dat nog gebouwd moet worden.

Bekijk de hypotheek bij de Hypotheekadviseur

Regel de hypotheek voor de containerwoning op tijd, ook hier kunnen enkele weken overheen gaan. Omdat  het zeecontainer huis binnen 8 tot 12 weken geleverd kan worden is het zeker verstandig om op tijd de hypotheek aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.