,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Cryptocurrency ’s zijn sinds2016 enorm aan populariteit gegroeid. Vooral in 2017 was er een wildgroei aan nieuwe cryptomunten te zien. Met een ICO kun je aardig wat geld ophalen. Steeds meer bedrijven én particulieren ontwikkelen een eigen cryptomunt. Moeilijk? Nee hoor, iedereen met wat technische kennis kan zelf een cryptomunt maken.

Wat is een ICO?

ICO is de afkorting van Inital Coin Offering. Dit is de uitgifte van een nieuwe cryptomunt, met als doel het ophalen van geld. Dit is voor startende bedrijfjes een mooie manier om een startkapitaal te verkrijgen. ICO’s zijn onder beleggers erg geliefd: na uitgifte worden ze vaak een stuk meer waard. Dit is dan ook de reden dat cryptobeleggers uitkijken naar nieuwe cryptomunten.

[do_widget id=custom_html-4]

Als bedrijf of particulier kun je profiteren van deze populariteit door zelf een cryptomunt te maken.

Dit zegt de wet over het zelf maken van cryptomunten

Bedrijven die naar de beurs gaan moeten aan allerlei voorwaarden voldoen. Daarnaast worden ze streng in de gaten gehouden door een zogenaamde ‘beurswaakhond’. Hiermee worden beleggers goed beschermd tegen fraude. Hoe zit dit met de uitgifte van nieuwe cryptocurrency? In Nederland en veel andere landen wordt dit nergens gereguleerd. Dit betekent dat iedereen zelf cryptomunten mag maken en deze mag uitgeven.

In bepaalde Aziatische landen is de uitgifte van ICO’s aan banden gelegd. Mogelijk gebeurt dit in de toekomst ook in Europa. Snel dus nog je eigen coin maken.

Het idee achter een cryptocurrency

Een deel van de crypto beleggers koopt cryptocurrency zonder te weten waar de coin voor staat. Er zijn echter ook beleggers die eerst kijken wat het idee achter een coin is. Wat krijgen ze in ruil voor de aankoop van deze coin? Staat er een dienst tegenover, kunnen ze er bij de bakker mee betalen of investeren ze in een mooi project?

Er was ooit eens iemand die met zijn Useless Ethereum Token ruim 1000.000 dollar wist op te halen. Het idee achter zijn coin? Uitgeven aan nieuwe televisies.

Dogecoin is een voorbeeld van een nutteloze coin. Deze cryptomunt is ooit voor de grap ontwikkeld. De ontwikkelaar wou aantonen dat mensen klakkeloos investeren in een cryptomunt. Ondanks het waardeloze idee van deze cryptomunt wordt deze nog steeds verhandeld.

Welk project of idee er ook achter een cryptocurrency zit: dit wordt altijd in de White paper beschreven. Zo kunnen investeerders zien waar ze hun geld op inzetten.

Dit heb je nodig: een computer met internet

Voor het zelf maken van een cryptomunt heb je een computer met internetaansluiting nodig. Probeer dit niet vanaf een smartphone, dat werkt niet. Je hebt twee verschillende mogelijkheden tot het creëren van een nieuwe coin of token.

Zelf cryptomunt maken met bitcoin

Als eerste kun je gebruik maken van de bestaande bitcoin. Hierbij download je de software van deze cryptomunt. Vervolgens maak je er een kopie van en geeft de nieuwe munt een eigen naam. Is het toegestaan om bitcoin te klonen? Ja, de codes staan als open source op het internet. Dit betekent dat iedereen er gebruik van mag maken.

De nieuwe munt moet wel iets beters te bieden hebben dan de originele Bitcoin. Ook is er altijd een kans dat kwaadwillenden je nieuwe cryptomunt kapot ‘minen’. Hierbij zetten anderen de rekenkracht van hun computer in om oude transacties ongedaan te maken. In dit geval wordt je zelf gecreëerde munt waardeloos.

Zelf cryptocurrency maken met Ethereum

Zelf een cryptomunt maken? De tweede optie is gebruik maken van de Ethereum blockchain. Hiervoor duik je in de standaardcodes die ook op het internet te vinden zijn. Ethereum werkt met ‘slimme contracten’. Hierbij voeg je extra functies toe bovenop de bestaande blockchain.

Houd er rekening mee dat je bij de Ethereum blockchain voor iedere transactie betaalt. De waarde van de nieuwe munt moet dus zeker hoger liggen dan de kosten per transactie.

Toegelaten worden op cryptocurrency exchange

Een cryptomunt moet verhandelbaar zijn. Dit gebeurt op een cryptocurrency exchange. Wie zelf een cryptomunt maakt moet zorgen dat deze te koop is via een van de vele handelsbeurzen. Dit doe je door zelf contact op te nemen met een cryptobeurs. Deze bepaalt uiteindelijk of het de nieuwe cryptomunt toelaat.

Eigen blockchain maken

Wie niet afhankelijk wil zijn van een bestaande blockchain, maakt er zelf een. Zelf een blockchain maken is een stuk ingewikkelder. Dit is niet zomaar even te doen. Alleen de beste programmeurs kunnen een eigen blockchain ontwikkelen. Heb je hier zelf geen kennis van, volg dan eerst een cursus of laat dit werk aan de professional over.

Zelf een aantal cryptomunten houden

Geef je al je nieuwe cryptomunten uit of houd je er een aantal zelf? Het is altijd verstandig om een aantal munten zelf te houden. Stel dat de waarde flink stijgt, dan is het zonde wanneer je er zelf niks van bezit. Bovendien kan je met wat cryptomunten in bezit altijd beslissen of er meer ‘op de markt’ komen.

Opgehaald geld uitgeven

Met de uitgifte van je ICO is inmiddels veel geld opgehaald. Hoe moet of mag je dit geld spenderen? Omdat er geen regels gebonden zijn aan de uitgifte van nieuwe cryptocurrency, mag je dit zelf bepalen. Het eerlijkst is wanneer het geld gespendeerd wordt aan datgene wat in de White paper staat. Echter kan niemand controleren of dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Hebben crypto beleggers het idee dat ze zijn opgelicht? Dan kunnen ze hier aangifte van doen. Zo liepen er eerder heel wat aangiftes tegen de Nederlander ‘Joost van Doorn’, die een ICO uitgaf en er met het geld vandoor ging. Niemand wist echter wie de man in werkelijkheid was. Dat is dan weer de duistere kant van het anonieme rondom cryptocurrency.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.