Bijgewerkt: 27 maart 2023

Ben je creatief, dan kun je hier leuk mee (bij)verdienen. Wie het slim aanpakt kan hier zelfs een mooi inkomen uithalen. In dit artikel laat ik jouw stap voor stap zien hoe je producten maakt en verkoopt, en natuurlijk hoeveel dit oplevert.

Eigengemaakte spullen

Met eigengemaakte spullen bedoel ik: zelf in elkaar geknutseld. Het gaat hier dus niet om bestaande producten die je doorverkoopt. AliExpress producten doorverkopen is zeer populair, maar jij gaat zelf aan de slag! Dit begint natuurlijk met een goed idee. Waar is veel vraag naar of wat gaat waarschijnlijk goed verkopen? Staat jouw idee klaar, dan moet je natuurlijk materialen inkopen. Als laatste begin je met de verkoop van je spulletjes. Hieronder stap voor stap uitgelegd hoe alles werkt.

Stap 1: een product bedenken

Heb jij al een idee voor een (nieuw) product? Mocht je wel creatief zijn maar geen ideeën hebben, dan zie je hieronder enkele voorbeelden:

Getekend of geschilderd portret: vanaf een foto maak je deze na. Vooral populair bij huisdiereigenaren en ouders met jonge kinderen.

Ketting/ hanger van haar: maak een ketting of hangertje van mensenhaar of dierenhaar. Een persoonlijk cadeau of aandenken aan een (overleden) dierbare.

Sieraden: gebruik kralen, schelpen of andere frutseltjes om de mooiste kettingen te maken. Geliefd bij vrouwen en kinderen.

Kleding: naai nieuwe, moderne of casual kleding voor heren, dames en/of kinderen.

Kaarsen: Vooral als (relatie)geschenk is er vraag naar unieke kaarsen.

Knuffels: gehaakte knuffels doen het goed als kraamcadeau of verjaardagscadeau.

Bath bomb: heerlijk geurende bath bombs in vrolijke kleuren. Vooral vrouwen behoren tot deze doelgroep.

Huisdier speelgoed: maak diervriendelijk en handgemaakt speelgoed voor huisdieren.

Bedrukte kussens of t-shirts: homemade en een zeer uniek en persoonlijk geschenk. Doelgroep: mannen en vrouwen van alle leeftijden.

Taart & gebak: ook erg populair. Bak de lekkerste (én mooiste) taarten voor verjaardag of bijzondere gelegenheid. Gebak, koekjes en snoep is net zo ‘in trek’.

Dit waren een aantal voorbeelden. Er zijn natuurlijk nog veel meer ideeën zoals hars sieraden, sleutelhangers, stoffen tassen, schilderijtjes, plantenbakken, magneten en verzin het maar!

Stap 2: de markt onderzoeken

Voordat je alle materialen besteld is het belangrijk om eerst een marktonderzoek te doen. Jouw idee kan ontzettend leuk zijn, maar vinden anderen dit ook? Vraag eens rond wat anderen hiervan vinden en bekijk of ze net zo enthousiast zijn als jou. Heb je een uniek idee, verklap dan niet teveel details. Het zou zonde zijn wanneer iemand anders er met jouw idee vandoor gaat.

Stap 3. Materialen inkopen

Zonder materialen (grondstoffen) kun je niet aan de slag. Wil je zelf producten maken en verkopen, dan is het belangrijk om de grondstoffen zo goedkoop mogelijk te krijgen. Vergelijk verschillende aanbieders met elkaar. Vaak krijg je korting wanneer je groot inkoopt. Action heeft heel wat te bieden en is ook nog eens lekker goedkoop. Misschien kun je ook eens bij Aziatische webwinkels als AliExpress rondsnuffelen. Dit scheelt enorm in de kosten.

Stap 4: website of webshop oprichten

Terwijl je op de levering van de materialen wacht, kun je alvast beginnen met de oprichting van een website of webshop. Hier bied je de zelfgemaakte producten aan. Het voordeel van een website/ webshop is dat het een stuk betrouwbaarder overkomt.

Een website of webshop begint met een goed webhosting pakket. One.com is een betrouwbare webhoster. Voordeel van one.com is dat ze WordPress of Woocommerce websites ondersteunen, waarmee je direct een one-click website opzet. Handig wanneer je geen kennis of ervaring hebt met het bouwen van websites. Meld je hier aan bij one.com en ontvang €14 korting op een hostingpakket. Bouw je website alvast: producten voeg je later toe.

Stap 5: producten maken en verkopen

Heb je de grondstoffen of materialen binnen? Dan kun je aan de slag! Maak je producten, zodat je voldoende voorraad hebt. Maak van elk product een mooie foto en plaats deze op je website of in de webshop.

Nu je website/ webshop nog bekend maken. Deel je site via social media en met vrienden. Handig: maak een Facebook-, Instagram- of Twitteraccount aan en koppel deze aan je website. Je verzamelt al snel een leuke groep geïnteresseerde volgers.

Stap 6: inkomsten opgeven

Afhankelijk van de hoogte van je inkomsten moet je hier belasting over betalen (inkomstenbelasting en premie zvw). Verkoop je aardig wat producten, dan kan de belastingdienst jou als ondernemer zien. Je krijgt dan een btw-nummer. Dit zal in het begin nog niet van toepassing zijn, maar vraag alvast advies aan een fiscaal boekhouder of belastingadviseur. Ben je ondernemer (voor de belastingdienst) dan kun je betaalde btw aftrekken. Bovendien verreken je gemaakte kosten met de winst, waardoor je veel minder belasting betaalt. Dit kan echt interessant zijn.

Hoeveel verdien je met producten maken en verkopen?

Hoeveel je verdient hangt van deze zaken af:

  • Netto winst per product
  • Aantal verkochte producten
  • Populariteit
  • Concurrentie

Hoe groter de concurrentie, hoe moeilijk het wordt om jouw zelfgemaakte producten te verkopen. Is er echter veel vraag naar jouw knutselwerken, dan kun je aardig wat verdienen. Om je een idee te geven: hobbyisten verdienen hier maandelijks tussen de €10 en meer dan €200 mee. Alleen de allerbesten verkopen maandelijks meer dan 100 producten, goed voor een winst variërend van €500 – €1500. Ben je een crea Bea of handige Henkie? Hup, aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.