Bijgewerkt: 27 maart 2023

Vraag: zijn freelancer en zzp’er ondernemingsvormen? Er is namelijk een verschil tussen een freelancer, zzp’er en een eenmanszaak. De ondernemer kan uit verschillende rechtsvormen kiezen. Wil je weten hoe deze ondernemingsvormen heten en eruit zien? In dit artikel meer uitleg hierover.

Het verschil tussen freelancer en zzp’er

Allereerst moet je het verschil tussen freelancer en zzp’er weten. In beide gevallen ben je ondernemer (voor de belastingdienst), maar wanneer ben je freelancer of zzp’er. Dit is vooral een kwestie van smaak en gevoel. Journalisten, tekstschrijvers, fotografen en ICT’ers noemen zichzelf vaak een freelancer. Een monteur, timmerman of kapper wordt sneller een zzp’er genoemd.

Zowel een freelancer als een zzp’er kunnen een klein of wat groter bedrijf hebben. Verschil is wel dat zzp voor zelfstandige zonder personeel staat. Toch zijn er steeds meer zzp’ers die personeel aannemen. Ja, dit klinkt allemaal verwarrend en dat is het ook.

Zijn freelancer en zzp’er ondernemingsvormen, of niet?

Er zijn verschillende ondernemingsvormen, ook wel rechtsvormen genoemd. Als startende ondernemer heb je de keuze uit deze rechtsvormen:

  • Eenmanszaak
  • vof (vennootschap onder firma)
  • maatschap
  • CV (commanditaire vennootschap)
  • BV (besloten vennootschap)

Een BV kan in een NV (naamloze vennootschap) overgegaan. Je hebt kunnen zien dat freelancer en zzp’er geen ondernemingsvormen zijn. Het is de benaming van een ondernemer, niet van een rechtsvorm.

Verschil eenmanszaak zzp en BV

Bij een eenmanszaak is slechts één persoon zowel eigenaar als directeur. In principe heeft een eenmanszaak alleen een eigenaar en is in persoon volledig aansprakelijk voor schulden van het bedrijf. Bij een besloten vennootschap zijn er drie taken: die van eigenaar, directeur en aandeelhouder. Wat niet wil zeggen dat er minimaal drie personen in een BV moeten werken: soms is dat één persoon die alle drie de taken op zich neemt.

Nog een belangrijk verschil eenmanszaak zzp en BV: de aansprakelijkheid. Waar de zzp’er van de eenmanszaak met zijn privévermogen aansprakelijk is, heeft de BV dit niet. Mocht een BV failliet gaan, dan is het bedrijf aansprakelijk. De eigenaar, directeur en aandeelhouders zijn met hun privévermogen niet aansprakelijk.

Voor welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Zijn freelancer en zzp ondernemingsvormen? Nee, je hebt kunnen zien dat het geen rechtsvormen zijn. Ook met een BV kun jij jezelf een freelancer of zzp’er noemen. De belastingdienst kijkt ook niet naar de term freelancer of zzp’er, maar wel naar de rechtsvorm. De rechtsvorm is namelijk belangrijk voor fiscale voordelen maar ook voor het belastingtarief (vennootschapsbelasting).

Welke rechtsvorm moet ik kiezen? Dit vragen veel startende ondernemers zich af. Het vaakst wordt voor de eenmanszaak gekozen. Dit heeft een aantal voordelen, zoals gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Ook maak je gebruik van de MKB winstvrijstelling. Verdien je meer dan € 50.000-€ 100.000 per jaar, dan is een BV aantrekkelijker. Dit heeft te maken met de vennootschapsbelasting, een lager belastingtarief. Je moet jezelf binnen een BV wel een jaarlijks salaris van minimaal € 45.000 uitkeren.

Dit heb je nodig voor het starten van een eenmanszaak

Besluit je om een eenmanszaak te starten? Hier heb je in principe niet veel voor nodig. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is meer dan voldoende. Soms vraagt de Kamer van Koophandel naar jouw ideeën en de verwachte omzet. Het is belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken, zodat je antwoord op deze vraag kan geven.

Met een eenmanszaak heb je vaak behoefte aan bedrijfsmiddelen. Denk hierbij aan een computer, bedrijfsauto, gereedschap en misschien wel een bedrijfspand of kantoorruimte. Deze zaken kosten geld, iets dat veel ondernemers zelf financieren. Lukt dit niet, sluit dan een zakelijke lening af. Dit zijn aanbieders van zakelijke leningen:

Qeld

KredietVooruit

Heb je nog een inkomen uit dienstverband of een uitkering? Soms is een persoonlijke lening beter. Bij Kredietgroep Nederland sluit je een lening vanaf € 5000 af.

Naar Krediet Groep Nederland

Zo werkt het oprichten van een besloten vennootschap

Het oprichten van een BV is iets meer werk. Ten eerste moet het bedrijf zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook is een oprichtingsakte bij de notaris vereist. De kosten voor deze oprichtingsakte liggen tussen de € 250 en € 1000. Het loont om verschillende notarissen goed met elkaar te vergelijken. Er zijn ook online notarissen, hier betaal je het minimale.

Met de oprichtingsakte ga je naar de Kamer van Koophandel. Heb je een BV, houd er dan rekening mee dat je jaarlijks fiscale stukken moet overleggen met de KvK. Dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Aan de andere kant betaal je met een BV minder belasting, mits de omzet natuurlijk hoog genoeg is.

Eindconclusie: freelancer en zzp’er zijn geen rechtsvormen

Om weer terug te komen op de vraag of freelancer en zzp’er rechtsvormen zijn: dit is dus niet het geval. Heb je een BV of vof, dan mag jij jezelf wel een freelancer noemen. De benaming zzp’er is alleen handig wanneer je geen personeel in dienst hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.