Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoe je veilig en gemakkelijk je cryptocurrencies beheert

Een wallet is een digitale portemonnee voor cryptomunten. Iedere cryptomunt heeft zijn eigen wallet. Daarnaast zijn er zogenaamde multi wallets, deze ondersteunen meerdere cryptomunten. Afhankelijk van de gekozen cryptomunt moet je installeren eerst een wallet worden geïnstalleerd.

 Via deze handleiding zie je hoe een wallet werkt en hoe deze te gebruiken.

Tip: sla je cryptocurrency veilig op en maak gebruik van een hardware wallet. deze is niet verbonden met het internet en hierdoor hartstikke veilig.

1. Downloaden

Het begint met het downloaden van een geschikte wallet. Je vindt een overzicht van beschikbare wallets vaak op de website van de cryptocurrency zelf.

Download de wallet voor Windows, Linux, iOS Mac, Android, Apple of een ander besturingssysteem.

2. Installeren

Na het downloaden vindt de installatie plaats. Op de smartphone gebeurt dit vaak automatisch. Op desktop pc of laptop is het vaak nodig de installatie handmatig te starten. De computer vraagt soms toestemming om de installatie uit te mogen voeren. Is de download als Zip binnengekomen? Pak dan alle bestanden uit en start de installatie.

Het installeren neemt enkele seconden tot minuten in beslag. Van de gulden, bitcoin en een aantal anders wallets is bekend dat deze de complete blockchain mee installeert. Hierdoor kan het installeren aardig wat tijd kosten.

3. Wallet openen

Na het installeren open je de wallet. Opent de wallet zich niet, dan is er mogelijk een probleem tijdens de installatie opgetreden. Het verdient aanbeveling om de wallet opnieuw te installeren.

Soms wordt bij de eerste keer opstarten gevraagd waar de wallet de data moet opslaan. Kies voor de standaard gegevensmap of een persoonlijke gegevensmap. Sta eventueel het thuisnetwerk of openbaar netwerk toe. Het verdient aanbeveling om altijd te kiezen voor het beveiligde thuisnetwerk.

4. Recovery sleutel

Een van de belangrijkste onderdelen van de wallet is de recovery phrase of portemonnee herstelphrase. Dit bestaat uit een willekeurige reeks woorden of letters/ cijfers die de gebruiker opschrijft en op een veilige plek bewaard. Deze opgeslagen kopie is een back-up van de wallet.

De herstelzin/ backup wachtwoord wordt automatisch gegenereerd. Afhankelijk van de gekozen wallet wordt de herstelzin bij het openen van de wallet getoond, tijdens het installatieproces of is de herstelzin terug te vinden in de wallet zelf.

Waarschuwing: bewaar de herstelzin nooit online of op computer of smartphone. Bij een hackaanval komen deze gegevens mogelijk in verkeerde handen terecht. Zonder herstelzin is het niet meer mogelijk om bij verlies van de wallet opnieuw toegang te krijgen.

Beveilig de wallet door het implanteren van een extra pincode of wachtwoord. Voor smartphone wallets betreft het vaak een viercijferige pincode, terwijl voor een desktop Wallet een langer wachtwoord mogelijk is. Bewaar ook dit wachtwoord op een veilige plek.

5. Geld op de wallet storten

Wie voor het eerst een wallet installeert, heeft hier nog geen geld op staan. De onderliggende valuta is verkrijgbaar via diverse cryptocurrency exchanges of brokers. Een goede Nederlandstalige broker is Litebit.

Koop crypto met iDeal

Bij de aankoop van cryptomunten moet een ontvangstadres worden ingevuld. Dit ontvangstadres is terug te vinden in de eigen wallet. Klik op ontvangstadres of betalingsverzoek. Er verschijnt een serie letters en cijfers. Neem dit over en geef het door aan de exchange of broker waar de cryptomunten gekocht worden. Let goed op onzorgvuldige overname van het ontvangstadres. Bij het fout overnemen zijn de cryptomunten verloren.

Na betaling worden de cryptomunten naar het ontvangst adres in de wallet gestuurd. Afhankelijk van de bloktijd duurt dit 15 seconden tot 5 minuten. Bitcoin heeft een lange verwerkingstijd van 10 minuten, terwijl Litecoin hier 2,5 minuten over doet. Andere cryptomunten hebben een bloktijd van 15 tot 60 seconden. De aangeschafte hoeveelheid munten verschijnt automatisch in de wallet.

6. Betalen met cryptomunten

Vanuit sommige wallets is het mogelijk om betalingen te verrichten naar andere gebruikers of bedrijven. Bij het versturen van cryptocurrency is een betalingsadres nodig. Ga in de portemonnee naar ‘verstuur’ of ‘betalen’ (send of pay) en vul het ontvangstadres in. Vul ook het juiste aantal cryptomunten in.

Bij de bitcoin wallet Is het mogelijk om de transactiekosten van het bedrag af te trekken. De ontvanger zal hierdoor minder bitcoins ontvangen.

Controleer het ontvangstadres goed. Bij het verkeerd invullen of overnemen verdwijnt de valuta mogelijk naar een ander ontvangstadres. Het is niet mogelijk om een transactie ongedaan te maken.

7. Wallet verwijderen

Maak je geen gebruik meer van de wallet, dan kun je deze eenvoudig verwijderen van de desktop, tablet of smartphone. Staat er nog valuta in de wallet, dan is het belangrijk om dit eerst over te schrijven naar een andere wallet of in te wisselen voor andere cryptocurrency of fiat geld.

Wanneer je de wallet per ongeluk verwijdert of er is geen toegang meer tot de wallet, dan kun je deze opnieuw downloaden.. Met de herstelzin heb je weer opnieuw toegang tot de wallet. Kies in dit geval niet voor het openen van een nieuwe wallet maar het herstellen van een bestaande wallet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.