Bijgewerkt: 27 maart 2023

De meeste werknemers hebben een arbeidscontract. Zonder contract werken is mogelijk, maar brengt wel wat nadelen met zich mee. Je bent bijvoorbeeld niet (altijd) verzekerd en bouwt ook geen pensioen op. Aan de andere kant zit je nergens aan vast. Zonder contract ontslag nemen is hierdoor veel makkelijker.

Het arbeidscontract

Wie in loondienst is heeft in veel gevallen een arbeidscontract. Een andere benaming hiervoor is arbeidsovereenkomst of werkcontract. Het contract bevat belangrijke afspraken tussen werkgever en werknemer. Bijvoorbeeld afspraken over het aantal te werken uren, de hoogte van het loon en hoe het met de proeftijd zit.

Soms staan er aanvullende afspraken in het contract. Denk hierbij aan vakantiedagen, overwerk en onkostenvergoeding. Ook kan er iets instaan over concurrentiebeding en wat hier de gevolgen van zijn.

Bekijk boeken over arbeidswetgeving

Zonder contract werken: geen arbeidscontract ontvangen

Het is niet zo dat je het arbeidscontract al vóór de eerste werkdag ontvangt. Gebruikelijk is het wel, maar de werkgever kan hiervan afwijken. Zo komt het vaker voor dat het contract pas in de eerste werkweek verschijnt, soms nog later. De werkgever is in ieder geval verplicht om binnen 30 dagen na vanaf de eerste werkdag een arbeidscontract te verzorgen.

Heb je geen contract gekregen, dan is er nog steeds sprake van een overeenkomst. In dit geval gaat het om een mondelinge overeenkomst. Die is net zo rechtsgeldig als een schriftelijke overeenkomst, alleen lastiger aan te tonen.

Zonder contract werken betekent uiteraard niet dat je nergens recht op hebt. Wanneer je minimaal 20 uur per maand werkt of gedurende minimaal drie maanden, dan wordt dit vaak als arbeidsovereenkomst gezien.

De gevolgen van het ontbreken van een contract

Het prettige aan een contract is dat hierin staat hoeveel uur je minimaal werkt en wat het uurloon is. Zonder contract is het lastig om aan te tonen wat de afspraken tussen werkgever en werknemer zijn. Wanneer je zonder contract werkt moet je uitgaan van de goedheid van de werkgever. Wanneer deze uiteindelijk minder betaalt, zul je zelf aan moeten tonen dat je een hoger uurloon had afgesproken.

Wie zonder contract aan het werk gaat heeft ook geen vastigheid over doorbetaling bij ziekte. De werknemer is vaak wel verzekerd, er is aanspraak op onder andere WW en WIA. Wel moet weer worden aangetoond dat de werknemer in loondienst is/was.

Zien: de nieuwste smartphones

Nadelen voor de werkgever

Voor een werkgever is het ontbreken van een arbeidscontract ook wel nadelig. Zonder arbeidsovereenkomst is er namelijk sprake van een mondelijke overeenkomst, en ook nog eens voor onbepaalde tijd. Wanneer de werknemer slim genoeg is kan deze hier het beste uithalen, waardoor ontslag niet zomaar mogelijk is.

Zonder contract ontslagen

Bij ontslag gaat dit het makkelijkst wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Zonder contract ontslagen worden is ook mogelijk, maar voor de werkgever veel moeilijker. De wetgeving gaat dan namelijk uit van een mondelijke overeenkomst, waarbij de werknemer voor onbepaalde tijd in dienst is. Hierdoor moet de werkgever de gehele ontslagprocedure volgen. Dit kan erg kostbaar zijn.

Ben je ergens in dienst en werk je zonder contract? Laat je niet wijsmaken dat je gewoon ontslagen kan worden. Wanneer je aan kunt tonen dat de werkgever je uitbetaald heeft, dan kun je ook aantonen dat je in loondienst was.

Kenmerken van een (mondelinge) arbeidsovereenkomst

Het is niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst, al helemaal niet wanneer dit mondeling is. Wanneer er een gezagsverhouding zichtbaar is, dan kun je vrijwel zeker spreken van arbeidsovereenkomst. Bij een gezagsverhouding geeft de werkgever aan zijn werknemers opdrachten, die ze uit moeten voeren. Hierbij bepaalt de werkgever hoe die uitvoering eruitziet.

Verder betaalt de werkgever loon, dit kan zowel via de bank als contant zijn. Beide methoden zijn toegestaan. De werkgever kan zelfs loon betalen in de vorm van aandelen of cryptocurrency. Ook het beschikbaar stellen van een woning, auto, kost en inwoning of voedsel wordt als loon gezien.

Een zzp’er is een zelfstandige die niet in loondienst is. Het bedrijf huurt een expert in en gaat hierbij uit van de kennis en ervaring van deze persoon. De zzp’er voert het werk zelfstandig uit waarbij er geen sprake is van een gezagsverhouding tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.