Een gids voor passief inkomen zonder videoproductie

YouTube is niet alleen leuk om video’s te bekijken maar ook om je inkomen te verhogen. Veel mensen denken dat dit alleen kan door het maken en uploaden van video’s. Maar er zijn andere manieren om geld te verdienen zonder ook maar één filmpje te maken. Leuk dat je op de website van Geldkip bent want hier lees je hoe je geld met YouTube verdient zonder je eigen video’s te maken.

Affiliate marketing

Geld verdienen op YouTube zonder dat je er hard voor werkt. Wie wil dat nu niet? Oké, je hebt dus geen zin om zelf video’s te maken. Dan heb ik het antwoord voor jou: affiliate marketing. Het is de ideale methode om extra inkomsten te genereren. Je plaatst unieke affiliate links in de beschrijving van video’s. Hierbij promoot je producten of diensten van bedrijven of merken. Telkens wanneer iemand iets via dat linkje koopt ontvang je hier commissie over.

Nu heb je een probleem: je hebt zelf geen video’s geüpload. Daarom moet je op zoek gaan naar mensen waar je mee samenwerkt. De kans is klein dat grote YouTubers een samenwerking aan willen gaan. Ze verdienen op hun eigen manier hun geld.

Dus moet je op zoek naar de kleinere YouTubekanalen. Kijk welke makers geschikte of leuke video’s publiceren. Vraag of ze een affiliate linkje in de beschrijving van de video willen plaatsen. In ruil hiervoor bied je iets aan, bijvoorbeeld het schrijven van een blog, promotie op social media of een andere dienst.

Weet je niet hoe je affiliate marketing toe moet passen? Meld je aan bij een van de vele affiliate netwerken zoals Tradetracker, Awin of Daisycon. Ook grote bedrijven zoals Bol.com en Coolblue werken met een affiliate programma. Volg ook mijn cursus Actieve Affiliates.

AdSense-hosting

Sommige mensen zijn goed in het maken van video’s maar vinden het moeilijk om hun kanaal bij te houden. Maak zelf een kanaal aan en host de video’s van anderen. Wanneer je voldoende abonnees hebt kun je je aanmelden voor het YouTube programma (Google Adsense). Google plaatst advertenties bij de video’s. Hier haal je inkomsten uit.

Het is wel zo eerlijk om de advertentie-inkomsten met de makers van de video’s te delen. Bijvoorbeeld fifty-fifty.

Vertalingen aanbieden

Zonder eigen video’s toch geld op YouTube verdienen, het kan gewoon. Veel video’s zijn in het Engels, maar je komt ze ook in minder populaire talen tegen. Benader makers en bied aan dat je hun video’s wil vertalen. Per vertaling vraag je een vergoeding.

Een andere methode is populaire video’s naar het Nederlands vertalen. Publiceer deze vervolgens op je eigen kanaal. Dit is wel risicovol want de ander heeft auteursrecht op zijn video. Wanneer de maker erachter komt dat je zijn of haar video’s gestolen hebt dan kan dit tot een juridisch conflict leiden.

Sponsordeals

Op YouTube zijn ook veel bedrijven en merken actief. Kijk wat je interessant vindt en benader dit soort bedrijven of merken. Zeg dat je hun producten of diensten wil promoten. Bijvoorbeeld via je eigen website of social media account. Zo werk je samen met YouTubers, verdient er geld aan en hoeft geen eigen video’s te maken.

Verkoop merchandise

Heb je een populair YouTubekanaal gevonden? Benader de eigenaar van dit kanaal en zeg dat je merchandise wil verkopen. Dit is het commercieel exporteren van een bekend persoon of een merk. Dit doe je door de verkoop van T-shirts, petten of mokken met hierop het logo, de naam of het merk van degene waar je mee wil samenwerken.

Het leuke is dat die ander meer naamsbekendheid krijgt. En er natuurlijk financieel wat aan overhoudt. Aan de andere kant verdien jij er ook geld aan.

Beheer het kanaal van iemand anders

Velen vinden het leuk om YouTube video’s te maken. Maar ze hebben er moeite mee om het kanaal te beheren. Bijvoorbeeld video’s updaten, oude video’s verwijderen en reageren op abonnees of mensen die een reactie onder de video achterlaten.

Bied jezelf als kanaalbeheerder aan. Hierbij help je andere YouTubers met het beheren van hun kanaal. In ruil hiervoor ontvang je een maandelijkse vergoeding.

Schrijf en verkoop e-books

Sommigen hebben ontzettend goede ideeën en maken hier video’s van. Zoek naar kanalen met veel abonnees of populaire video’s. Kijk welke onderwerpen hierin besproken worden en hoe mensen hierop reageren. Haal de beste onderwerpen eruit. Schrijf hier e-books over en verkoop deze.

Feitelijk doe je niks anders dan goede ideeën van anderen overnemen en dit in een boek opnemen. Houd wel rekening met het auteursrecht. Wanneer je eBook exact dezelfde inhoud heeft als de video dan kan dit voor problemen zorgen.

Geef cursussen over YouTube

Weet je alles van YouTube af maar geen zin om filmpjes te maken? Ontwikkel een online cursus over YouTube. Bijvoorbeeld hoe mensen video’s kunnen maken, hoe ze zich moeten presenteren of op welke manier je er geld mee verdient. Verkoop je online cursus en wordt misschien wel de rijke Geldkip van deze maand.

Maak compilatievideo’s

Bij deze methode moet je wel iets met videobewerking doen. Maak compilatievideo’s van populaire video’s van andere YouTubers. Je verdient geld via advertenties.

Of je de video’s van anderen mag gebruiken? In eerste instantie niet. Maar je kunt je beroepen op het citaatrecht. Dit is een klein stukje tekst of video van iemand gebruiken omdat je dit nodig hebt om iets duidelijk te maken. Wanneer je een compilatievideo maakt dan kan het citaatrecht van toepassing zijn.

Bied coaching- of adviesdiensten aan

Laat anderen het werk doen en geef zelf advies. Je kunt bijvoorbeeld ideeën omtrent onderwerpen voor video’s aandragen. Of coaching met betrekking tot het opzetten van een YouTubekanaal. Geef coaching of advies over onderwerpen waar je veel verstand van hebt. Alweer een goede manier om dankzij de populariteit van YouTube geld te verdienen.

 Freelance video-editing

Ook deze methode vraagt wat creativiteit en je houdt je toch met video’s bezig. Wanneer je goed bent in video-editing (bewerking) dan help je andere YouTubers of bedrijven om de beste video’s te publiceren. Je krijgt per uur of per project betaald, aan jou de keuze.

Verkoop van licenties

Heb je in het verleden video’s op YouTube geplaatst? Sommigen willen hier gebruik van maken. Verkoop de rechten op je video’s aan bedrijven of individuen. Werkt met licenties, dit geeft de ander een gebruiksrecht. Verkoop nooit het auteursrecht over je video’s, tenzij je hier echt vanaf wil.

VoiceOver

Heb je een geweldige of zwoele stem? Bied jezelf dan als VoiceOver aan. Je spreekt video’s voor bedrijven, merken of bekende personen in. Dat kan van alles zijn, van uitleg over crypto tot de top 10 van snelste dieren. Het kan zelfs dat je een video vanuit een andere taal moet nasynchroniseren, zodat deze in het Nederlands of Engels is.

Het is niet zo makkelijk om werk als VoiceOver te vinden. Je zou populaire video’s in een andere taal kunnen benaderen. Misschien hebben die interesse in de Nederlandse markt. Maak ook zeker een professionele demo van je stem en vaardigheden. Stuur deze naar potentiële opdrachtgevers.

Een andere optie is je aanmelden bij een stembureau. Hier zijn ze altijd op zoek naar nieuwe VoiceOvers.

Geld verdienen met YouTube: de complete lijst

Of je nu video’s maakt en uploadt of je wil geld verdienen zonder video’s, het is beiden mogelijk. Hieronder heb ik maar liefst 20 methoden waarmee je dankzij YouTube een mooi inkomen realiseert. En ja, er staan wat methoden tussen die je eerder voorbij hebt zien komen. So what?

 1. Sponsoring: bedrijven betalen jou om hun producten of services te promoten in je video’s.
 2. Affiliate marketing: verdien commissies door links naar producten of services in je video’s te plaatsen. Dag in dag uit levert dit geld op.
 3. Merchandise: maak je eigen merchandise lijn en verkoop dit aan je volgers.
 4. Premium-content: creëer premium-content en verkoop dit aan je abonnees. Denk hierbij aan exclusieve video’s, tutorials, of livestreams.
 5. Crowdfunding: heb je een goed project? Laat dit financieren door donaties van je volgers te ontvangen.
 6. Lidmaatschappen: maak exclusieve content en bied een lidmaatschapsprogramma aan.
 7. Productverkoop: maak je eigen producten en bied ze via YouTube te koop aan, bijvoorbeeld e-books, cursussen, of fysieke producten.
 8. Betrokkenheid: zorg dat je betrokken bent bij bepaalde projecten, bijvoorbeeld het produceren van video’s voor andere bedrijven. Hier krijg je voor betaald.
 9. YouTube Premium: als maker kun je geld verdienen via de abonnementsservice van YouTube Premium, waarbij je een deel van de inkomsten ontvangt.
 10. Donaties: accepteer donaties van je kijkers via platforms zoals Patreon of PayPal.
 11. Gepersonaliseerde video’s: richt je op het creëren van gepersonaliseerde video’s voor je volgers, zoals verjaardagswensen of felicitaties.
 12. Evenementen: verdien geld door het organiseren van YouTube evenementen zoals meet-and-greets of workshops.
 13. Consultancy: bied je kennis en expertise aan, doe dit aan bedrijven of individuen die YouTube content maken.
 14. Licenties: verkoop licenties over je video’s aan bedrijven of media-outlets.
 15. Voice-overs: zet je stem in voor voice-overwerk in video’s, reclames etc.
 16. Vlogs: laat je betalen om te vloggen over specifieke locaties of evenementen, zoals festivals of reizen.
 17. Video editing: bewerk video’s voor content creators of bedrijven.
 18. Animatie: maak animatievideo’s voor bedrijven of content creators.
 19. Reclame: adverteer voor producten of services in je video’s.

Advertenties: met Google AdSense genereer je inkomsten. Dit doe je door ad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.