Bijgewerkt: 27 maart 2023

De SP ziet het helemaal zitten: de zorgverzekering inkomensafhankelijk maken. Betalen via de belastingdienst waarbij de zorgpremie en het eigen risico vervallen. Dit zou voor inkomens tot €86.000 een flinke besparing opleveren. De hoge inkomens betalen de rekening, dus of iedereen hier even blij mee is?

Premie zorgverzekering flink gestegen

Sinds de invoering van het moderne zorgstelsel is de premie zorgverzekering met €445 gestegen. Dit is een stijging van maar liefst 47%. Het verplicht eigen risico is zelfs nog harder omhoog gegaan: een stijging van 156%.

De zorgkosten zijn hiermee in de periode 2006 – 2019 sterk toegenomen. Maar dat is nog niet alles, want er is ook nog zoiets als de zwv premie (zorgverzekeringswet). Iemand in loondienst merkt hier niet veel van, maar de zzp-er of ondernemer betaalt dit nog eens bovenop zijn zorgpremie.

Zorgverzekering inkomensafhankelijk: de plannen

Wanneer het aan de SP ligt worden de zorgtoeslag en het verplicht eigen risico vanaf 2020 afgeschaft. Ook de zorgpremie verdwijnt dan. De SP pleit voor een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze bijdrage ga je via de Belastingdienst betalen. Daarnaast wil de SP de inkomstenbelasting verhogen.

Om dit plan kracht bij te zetten heeft de SP het allemaal door het Centraal Planbureau laten doorberekenen. Dit kwam er uit de berekening:

  • Lage inkomens gaan er 3,5% op vooruit
  • Middeninkomens gaan er 4% op vooruit
  • Hoge inkomens leveren 3,9% in

Met hoge inkomens worden de inkomens vanaf €86.000 per jaar bedoeld. Hiervoor moet je meer dan €8500 bruto per maand verdienen. Het gaat overigens wel om huishoudens met een gezamenlijk inkomen. Verdient Henk €50.000 per jaar en Ingrid €35.000, dan zit je samen op €85.000. Het inkomen van kinderen telt niet mee.

Hoge inkomens niet langer ontzien

Het huidige zorgstelsel ontziet de hoge inkomens. De zorgpremie en eigen bijdrage stijgt vanaf een jaarinkomen van €70.000 niet verder. Volgens SP’er Maarten Hijink dragen de lagere inkomsten voor de zorgkosten op. Toch klopt dit niet helemaal: het zijn juist de lage inkomens die een zorgtoeslag ontvangen. Hierdoor betalen ze op de eindstreep een stuk minder. Ik ben het dus ook niet helemaal met deze uitspraak eens: ook in het huidige zorgstelsel betalen middeninkomens en hoge inkomens het meest.

Kans van slagen

De SP vindt de huidige verdeling oneerlijk. Daarom is het met het plan om de zorgverzekering inkomensafhankelijk te maken, over de brug gekomen. Toch is de kans klein dat dit plan in 2020 of later voet aan grond krijgt. Wat niet wil zeggen dat het idee niet goed is. Dankzij de berekening van het Centraal Planbureau hebben de VVD en CDA iets om over na te denken. Deze twee partijen willen namelijk dat de middeninkomens erop vooruitgaan. Het plan van de SP laat zien dat hoe inkomensafhankelijke zorgverzekering juist goed is voor de middeninkomens: deze zouden er ruim 4% op vooruit gaan.

Zorgverzekering straks onbetaalbaar

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft eerder al zijn zorgen over de betaalbaarheid van Zorgverzekeringen geuit. Uit een begroting van het Ministerie van Volksgezondheid blijkt dat de zorg in 2020 ruim 82 miljard euro gaat kosten. Een groot deel van deze kosten betalen burgers in de vorm van zorgpremie en eigen risico. Aan de andere kant stijgen de zorgkosten, dat alles te maken heeft met de groeiende vergrijzing.

Het gevolg is dat 25% van de werkende bevolking in de zorg moet werken. Alleen dan kan de kwalitatief goede zorg blijven bestaan. Door personeelstekort en stijgende zorgkosten wordt de zorgverzekering straks onbetaalbaar. Ook dit is stof om over na te denken: 2020 wordt een piekerjaar. Misschien dat het plan van de SP een handvat biedt voor een nieuw zorgstelsel.

Ads: krediet groep, bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.