Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een zzp urenregistratie: verplicht of niet? Het registreren van je aantal gewerkte uren is niet verplicht maar wel verstandig. Vooral om je richting de belastingdienst en je klanten te verantwoorden. Houd je geen urenregistratie bij, dan kom je mogelijk in de problemen. Bekijk hoe de zzp urenregistratie werkt en welke tools er zijn.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Als zelfstandige heb je recht op de zelfstandigenaftrek, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Ben je starter, dan krijg je ook nog eens te maken met de startersaftrek. Om hier gebruik van te maken moet je minimaal 1225 uur per jaar aan je eigen bedrijf besteden. Maak je minder uren of heeft de belastingdienst het vermoeden dat je minder uren werkt? Dan worden de zelfstandigenaftrek en startersaftrek ingetrokken. Alleen dit is al de reden om een zzp urenregistratie bij te houden.

Zzp’ers moeten een uurtarief van minimaal € 16 hanteren. Dit moet de zzp’er kunnen verantwoorden. Middels een zzp urenregistratie is direct duidelijk hoe lang je met een project of opdracht bezig bent.

Als zzp’er geld nodig? Je regelt het bij:

KredietVooruit (vanaf €3000)

QGeld (ook eenmanszaken)

Zo werkt de zzp urenregistratie

Het bijhouden van een zzp urenregistratie kan op verschillende manieren:

  • urenregistratie zzp excel template
  • zzp urenregistratie app
  • urenregistratie formulier

Daarnaast is het mogelijk om de urenregistratie in een schrift bij te houden. Je vult dagelijks het aantal gewerkte uren in, waarna je deze aan het einde van de week bij elkaar optelt. Zelf bijhouden in een schriftje is misschien meer werk, maar voor sommigen wel overzichtelijker. Hieronder bespreek ik verschillende methoden om het aantal gewerkte uren bij te houden.

Urenregistratie zzp excel template

Maak je gebruik van Excel? Dan kun je ook gebruik maken van de urenregistratie zzp Excel template. In veel gevallen is deze template gratis. Je downloadt hem via verschillende websites. Met de betaalde premium versie heb je meer mogelijkheden zoals het registreren van gereden kilometers maar heb je ook toegang tot volautomatische rapportages. Vind je dit allemaal niet zo belangrijk, dan werkt de gratis urenregistratie zzp Excel template ook prima.

De template zorgt ervoor dat je een urenkaart per week, per maand en per jaar ziet. Bewaar deze gegevens goed, later heb je ze nog eens nodig.

Zzp urenregistratie app

Wist je dat er ook een zzp urenregistratie app beschikbaar is? Met deze app houd je heel eenvoudig het aantal gewerkte uren bij. Er zijn meerdere applicaties voor dit doeleinde geschikt. Hieronder vind je een aantal populaire zzp urenregistratie apps:

  • Gekko Uren: (voor Android en iOS)
  • Salarybook (alleen iOS)
  • Yoobi (Android en iOS)

Uiteraard zijn er nog veel meer applicaties verkrijgbaar. Sommige gratis, voor andere moet je betalen. Bij een betaalde versie bedragen de kosten eenmalig € 3 – € 6, maar het kan ook dat je per maand moet betalen. Reken dan op een prijs van € 3 – € 6 per maand. Gemaakte kosten zijn aftrekbaar van de winst.

Urenregistratieformulier

Als kleine zelfstandige ondernemer kun je ook gebruik maken van een urenregistratie voor. Met dit hulpmiddel breng je het gewerkte aantal uren in kaart. Dit formulier is vooral handig wanneer je richting de klant wil aantonen waar jouw gewerkte uren vandaan komen. Zo kun je ook het uurloon en hiermee de totale factuur verantwoorden.

Grote bedrijven maken soms ook gebruik van het urenregistratie formulier. Dit is bedoeld voor afzonderlijke werknemers, die hiermee hun uren kunnen registreren. Dit is een stuk gemakkelijker voor de administratie maar ook voor het verrekenen van overuren. Een urenregistratieformulier is digitaal en berekent automatisch het totaal aantal gewerkte uren.

Zzp urenregistratie aan de belastingdienst doorgeven

Over het algemeen zal de belastingdienst niet naar je urenregistratievragen. Vaak ziet de belastinginspecteur aan de hand van het inkomen (omzet) wel of je 1225 uur per jaar werkt. Zijn je inkomsten laag en maak je toch gebruik van de zelfstandigenaftrek of startersaftrek? Dan kan het zijn dat de belastingdienst wil weten of je wel aan het minimum aantal vereiste uren komt.

Nu komt de zzp urenregistratie van pas. Dankzij deze urenregistratie kun jij aantonen dat je minimaal 1225 uur per jaar hebt gewerkt. Houd je er rekening mee dat het niet alleen om arbeidsuren gaat? Ook de tijd die je aan je website of administratie besteedt, mag je meerekenen. Zelfs inkopen doen voor je bedrijf valt onder de gewerkte uren. Overdrijf het echter niet: het is de bedoeling dat je meer arbeidsuren maakt dan dat je bezig bent met je administratie of bedrijfswebsite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.