Bijgewerkt: 27 maart 2023

Als zelfstandige zonder opleiding aan de slag? Zzp zonder diploma is geen probleem: er zijn genoeg beroepen waarbij je geen diploma nodig hebt. Het belangrijkste zijn je (financiële) inzet en doorzettingsvermogen. Bekijk wat een zzp’er zonder opleiding kan bereiken.

Het vroegere middenstandsdiploma

Wilde je in de vorige eeuw een eigen bedrijf beginnen, dan had je een middenstandsdiploma nodig. Sinds begin 2001 is een middenstandsdiploma niet meer nodig. Sterker nog: er bestaan geen opleidingen meer waarbij je dit middenstandsdiploma behaalt.

Vakkennis is in sommige gevallen wel een vereiste. Voor andere beroepen heb je geen enkel diploma nodig.

Boekentip voor zzp’ers: “De route naar 100.000 euro per jaar”

Wat betekent zzp zonder diploma?

Een zzp’er is een zelfstandige zonder personeel. Hij of zij runt een eenmanszaak en staat hier in veel gevallen alleen voor. Toch kan het zijn dat je na enige tijd personeel aanneemt.

Zzp zonder diploma houdt in dat je als zzp’er geen diploma’s hebt. In veel gevallen vormt dit geen probleem. Bij een aantal beroepen moet je echter wél over de nodige diploma’s beschikken.

Bij deze beroepen is een diploma verplicht

Voor de volgende beroepen heb je een diploma nodig, of je nu als zelfstandige ondernemer of in loondienst werkt:

 • Zorgberoepen
 • Luchtvaart
 • Zeevisserij en binnenvaart
 • Onderwijs
 • Kinderopvang
 • Politie en brandweer
 • Rechter, advocaat en notaris
 • Gerechtsdeurwaarder
 • Dierenarts
 • Architect
 • Beveiligingsmedewerker en horecaportier

Ga je als thuisoppas aan de slag, dan heb je geen diploma nodig. Start je een kinderopvang, dan is een diploma wel weer vereist. Dit geldt ook in het onderwijs: voor het geven van bijles heb je geen diploma nodig, maar sta je voor de klas dan is dit wel verplicht. Wil je als financieel adviseur werken, dan heb je een WFT diploma nodig.

Voorbeelden zzp zonder diploma

Voor heel veel beroepen kun je als zzp zonder diploma aan de slag. Het gaat dan vooral om je (werk)ervaring of kennis. Met deze kennis en ervaring kun je de onderneming maken of breken. Via mond tot mond reclame en het internet komen de goede en slechte eenmanszaken vanzelf bovendrijven. Voor deze beroepen kun je als zzp zonder diploma direct aan de slag:

 • Kapper/ hondentrimmer
 • Schoonmaak/ hulp in de huishouding/ glazenwasser
 • Websitebouwer/ developer/ art director
 • ICT beroepen
 • Tekstschrijver/ copywriter/ vertaler
 • Blogger/ vlogger
 • Muzikant/ artiest/ acteur
 • Makelaar
 • Horeca
 • Hovenier/ tuinman/ stratenmaker
 • Loodgieter/ timmerman/ klusjesman
 • Monteur/ installateur

Dit is een kort overzicht van zzp beroepen zonder diploma. Er zijn echter nog veel meer beroepen die je zonder opleiding of diploma mag uitvoeren. Soms is het een grijs gebied. Zo mag je als tolk of vertaler zonder diploma werken. Werk je echter voor justitie, dan moet je een beëdigd vertaler tolk zijn. Volg je het nog een beetje?

Overzicht gereglementeerde beroepen

Weet je niet zeker of je jouw beroep zonder diploma mag uitvoeren? Wees gerust: in veel gevallen heb je geen diploma nodig. Kijk maar eens naar het overzicht hierboven. Wil je het zeker weten, bekijk dan de lijst gereglementeerde beroepen. Deze lijst vind je op de website van de overheid.

Je zult zien dat je een diploma nodig hebt voor (sommige) beroepen binnen Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, óf sociale zaken en werkgelegenheid. Ook binnen de medische zorg en Veiligheid & Justitie heb je vaak een diploma nodig.

Bekijk Managementboeken over MKB en ZZP

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als zzp’er heb je een eenmanszaak. Hiervoor heb je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Maak online een afspraak en neem de benodigde gegevens mee. Dit zijn in ieder geval je identiteitsbewijs, maar soms ook de benodigde vergunningen. Zo heb je binnen de horeca of sommige andere bedrijven een vergunning nodig (omgevingsvergunning, drankvergunning etc.). Kies je voor een beroep waarvoor je in diploma nodig hebt? Dan moet je dit diploma aan kunnen tonen.

Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost €50. Deze kosten kun je direct als zakelijke kosten opvoeren (Belastingdienst).

Wat verdient een zzp’er zonder diploma?

Tja, wat verdient een zelfstandige zonder diploma? Dit hangt helemaal van de branche af, maar ook van je skills. Een aantal jonge ondernemers is het gelukt om meer dan €100.000 winst per jaar te behalen. Andere ondernemers komen niet verder dan een jaarlijkse winst van €1000.

Je verdiensten hangen niet van je diploma af, al speelt het stiekem wel een rol. Zo zal een gediplomeerde automonteur of gediplomeerd kapster betrouwbaarder overkomen dan iemand zonder diploma. Met een diploma haal je soms meer klanten binnen. Toch zegt een diploma ook niet alles: zelfs mét diploma kun je er een potje van maken.

De gemiddelde zzp’er heeft een jaarinkomen van €37.500. Een hardwerkende zzp’er (zelfstandige met personeel) heeft een doorsnee jaarinkomen van €49.000. Het hoogste inkomen van zzp’ers ligt binnen de financiële dienstverlening (€61.000) ook de handel of verhuur van onroerend goed verdient bovengemiddeld (€40.000). Richt jij je op specialistische zakelijke diensten, dan verdien je gemiddeld €38.000 per jaar.

De zzp’ers binnen de horeca doen het een stuk slechter (€17.000). Ook Sport en Recreatie verdient minder (€16000).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.