Bijgewerkt: 9 januari 2024

Succesvol starten en laten groeien van jouw webshop

Een webshop starten is hartstikke leuk! Je bent online winkelier aan verkoopt producten waar je achter staat. Maar het beste gedeelte is dat je een passief inkomen creëert. Helaas gaat niets vanzelf. Je wil dat je webwinkel succesvol wordt en door blijft groeien. In dit artikel vind je 5 zaken die je moet regelen wanneer je een webshop start.

Bedrijfsregistratie

Voordat je een webshop kunt starten moet je je eerst als bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) registreren. Hierbij geef je aan om welk soort bedrijf het gaat, bijvoorbeeld een eenmanszaak, BV of vof. De eenmanszaak en vof zijn het meest eenvoudig. Kies je voor een BV dan moet je het ook bij de notaris in laten schrijven.

Je moet ook een btw-nummer aanvragen, dat regel je via de belastingdienst. Wanneer je staat ingeschreven bij de KvK dan geven deze jouw gegevens aan de belastingdienst door. Je ontvangt hiervan zelf een brief van.

Vaak wordt gedacht dat inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht is. Nee, dit is het alleen wanneer anderen, en met name de belastingdienst, jou als bedrijf ziet. Naast registratie bij de Kamer van Koophandel krijg je ook te maken met andere wet- en regelgeving. Denk hierbij aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de regels voor online verkoop.

Betalingsmogelijkheden in de webshop

Maak het je klanten zo makkelijk mogelijk. Biedt verschillende betalingsmogelijkheden aan. IDEAL is een veelgebruikte betaalmethode in Nederland. Maar er zijn ook andere opties zoals PayPal, Klarna en Bancontant (Belgische klanten). Ook kun je creditcardbetalingen accepteren.

Een goed betaalsysteem draagt bij aan de betrouwbaarheid van je webshop. Voor klanten is het namelijk belangrijk dat ze op een veilige manier kunnen afrekenen. Zorg dat het betaalsysteem aan alle veiligheidseisen voldoet. Wees ook transparant over je privacybeleid.

Houd er rekening mee dat betaalsystemen geld kosten. Dit gaat dus van je winst af. Bekijk van tevoren welke betaalsysteem je prettig vindt en wat dit kost. Soms is het beter om op een goedkoper systeem over te stappen, al helemaal wanneer je nog maar net begint. Juist in het begin wil je zoveel mogelijk op kosten besparen.

Het bouwen van een webshop

Ken je het verschil tussen een website en een webshop? Op een webshop bied je producten voor de verkoop aan. Een website is de overkoepelende naam voor alle sites die informatie overdragen. Bijvoorbeeld overheidswebsites, spelletjes websites maar ook webshops.

Om een webshop te starten heb je een goede website nodig. Dat is een feit. Je webshop moet er professioneel uitzien en vooral heel gebruiksvriendelijk zijn. Kies voor een aantrekkelijk ontwerp met een duidelijke navigatie.

Zorg dat de website snel laadt. Het is heel vervelend wanneer bezoekers lang moeten wachten voordat ze het productaanbod zien. Een snelle laadtijd zorgt voor een goede gebruikerservaring. Hierdoor scoor je hoger in zoekmachines zoals Google. Maar het verhoogt ook je conversieratio.

Verder is het belangrijk dat de webshop mobielvriendelijk is. Dit betekent dat hij op mobiele apparaten goed functioneert. Ook doe je aan SEO (zoekmachine optimalisatie). Hiermee vergroot je de online vindbaarheid van je webshop. Bedenk dat SEO toepassen veel werk is en het is lastig om met anderen te concurreren. Vraag daarom altijd een SEO-marketeer om hulp.

Voorraadbeheer van de webshop

Regel voorraadbeheer voordat je een webshop start. Je moet namelijk een goed overzicht hebben van de producten die je verkoopt en hoeveel er nog van zijn. Dit voorkomt dat je straks zonder voorraad zit.

Kies voor een systeem dat je makkelijk in gebruik vindt. Sommige webshop eigenaren beheren hun voorraad met een Excel spreadsheet. Maar je kunt voorraadbeheer ook automatiseren. Hierbij worden er automatische bestellingen geplaatst zodra de voorraad onder een bepaald niveau uitkomt.

Houd altijd rekening met seizoensgebonden producten. Denk hierbij aan kerstbomen, zonnebrillen, wintersportartikelen of Valentijnscadeautjes. Door hier rekening mee te houden weet je wanneer je nieuwe voorraad in moet kopen.

Kijk regelmatig naar producten die slecht verkopen. Juist voor dit soort producten is het niet verstandig om nieuwe voorraad in te kopen. Het kan best dat je slecht lopende artikelen uiteindelijk met een flinke korting weg moet doen. Toch is dit nodig want hiermee maak je weer opslagruimte vrij.

Verzending van de producten

Het laatste dat je dat je moet regelen bij het starten van een webshop is de verzendopties. Zorg dat je verschillende verzendopties aanbiedt. Die moeten aansluiten bij de wensen of behoeften van klanten, niet omdat je ze zelf zo praktisch vindt. Klanten moeten bijvoorbeeld kunnen kiezen uit een standaard verzending en expressverzending.

Misschien is het een idee om de bestellingen op locatie af te laten halen. Maar alleen wanneer klanten dit wel een. Bovendien moet het voor jou ook mogelijk zijn. Wanneer je aan dropshipping doet dan wordt het lastig om klanten iets af te laten halen.

Vermeld altijd iets over de verzendtijden op je webshop. Klanten willen weten wanneer ze hun bestelling kunnen verwachten. Soms gebeurt het dat een pakketje langer onderweg is. Laat dit direct richting de klant weten.

Het is net zo belangrijk dat producten onbeschadigd aankomen. Jij als verkoper bent hier verantwoordelijk voor. Wanneer het product bij ontvangst kapot is dan moet je dit kosteloos vervangen. Zorg dus dat je producten goed verpakt. Gebruik eventueel extra bescherming zoals bubbeltjesplastic of luchtkussenenveloppen.

Natuurlijk moet je ook afspraken omtrent het retourneren maken. Klanten hebben recht op een zichttermijn van 14 dagen. Binnen deze termijn mogen ze zonder opgaaf van reden het product terugsturen. Jij bent dan verplicht om de klant zijn geld terug te geven. Maak het retourproces eenvoudig zodat de klant hier geen frustraties over krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.