Bijgewerkt: 9 januari 2024

Crypto staken als spaarmiddel

Bitcoin is een energievreter want het werkt op basis van proof of work (PoW). Crypto staken is milieuvriendelijker en levert wat op zonder dat je hiervoor dure apparatuur aanschaft. De staking crypto percentages kunnen oplopen tot meer dan 40 % en is hierdoor zeer interessant. Waar ontvang je de hoogste staking percentages? Bekijk de beloningen op verschillende uitwisselingen.

Het idee achter crypto staking

Het staken van crypto is bedoeld voor het beveiligen van het netwerk. Staking draagt namelijk bij aan het valideren van transacties. Dit werkt alleen met munten op basis van Proof of Stake. Bekende PoS munten zijn NavCoin, Stratis, Pivx en Cardano. In 2022 stapte de populaire munt ethereum over van PoW naar Pos.

Maar cryptostaking heeft niet alleen met het netwerk te maken te hebben. Het is namelijk ook mogelijk om PoW-munt bitcoin of vergelijkbare munten te staken. Dit gebeurt bij een uitwisseling. Door munten vast te houden kan de uitwisseling ze uitlenen. Zie het dus als een soort rente op je spaarrekening.

Staking crypto percentages: van 0,5% tot meer dan 41 %

Het hoogste staking crypto percentage ontvang je bij Binance, voor het vasthouden van dYdX. Hiervoor geeft Binance een percentage van maar liefst 25,12%. Wanneer je er maximaal 20 uitzet gedurende 10 dagen dan ligt het rentepercentage op 41,89% (op jaarbasis). Reken je niet direct rijk want er is dus sprake van een maximale uitzetlimiet per gebruiker.

DyDx is een decentrale cryptobeurs die op de ethereum blockchain draait. De munt bestaat sinds september 2021.

Binance geeft ook een hoog percentage bij het uitzetten van Aave, maar ook hierbij ben je aan een maximum gebonden. Voor maximaal 1 Aave gedurende 10 dagen ontvang je 25,18%.

Staking Bitvavo: percentage overzicht

Bij het bekende Nederlandse platform Bitvavo is het ook mogelijk om verschillende munten te staken. Hieronder het overzicht staking Bitvavo percentage.

Tot 1%

 • Vechain 0,49%
 • Chainlink 0,49%
 • Ontology 0,51%
 • Neo 0,52%
 • Tezos 0,66%
 • Bitcoin 0,77%

Vanaf 1% tot 2%

 • Ethereum 1,01%
 • Bitcoin cash 1,02%
 • Tron 1,03%
 • Litecoin 1,04%
 • Ark 1,07%

Vanaf 5%

 • Cardano 5%
 • Waves 5,50%
 • Dai 6,10%
 • Tether 6,10%
 • USD Coin 6,10%
 • Icon 7.50%

Het voordeel van staking bij Bitvavo is dat je munten niet voor een minimale periode hoeft vast te zetten. Ook is er geen sprake van een minimum en maximum aantal munten. Hierdoor is Bitvavo laagdrempelig. Maak nu een handelsaccount aan en betaal over de eerste € 10.000 handel helemaal geen kosten.


Coinbase en Kraken

Naast Binace zijn ook Coinbase en Kraken twee bekende buitenlandse uitwisselingen. Op deze beurzen ligt het crypto staking percentage soms ook betrekkelijk hoog. Zo geeft Kraken een stakingspercentage van 4 tot 7% voor Ethereum, Coinbase houdt het op 4,5%. Voor het staken van Atom bij Kraken ontvang je 12% rente.

Niet alles is zo lucratief, want over sommige munten ontvang je een percentage van minder dan 0,5%.

De beste munten om te staken

Ondanks dat sommige munten een hoog staking percentage hebben, zijn ze niet de beste keuze om vast te houden. Dit komt omdat de koers enorm fluctueert. Hierdoor levert de staking mogelijk niet zoveel op als gedacht.

Stablecoins zijn ideaal om te staken. Ze hebben een vrij stabiele waarde die gelinkt is aan een vaste valuta zoals de dollar, de euro of de Chinese munt. De staking percentages voor stablecoins ligt doorgaans tussen de 6% en 12%. Dit is meer dan de rente op een spaarrekening ooit zal bereiken.

Stablecoins staken kan onder andere bij Bitvavo, Binance en veel andere crypto exchanges.

Kan je staken op Litebit?

Litebit is een betrouwbare Nederlandse broker waar je de populairste munten verhandelt. Het heeft voor haar klanten interne wallets beschikbaar. Doordat Litebit als handelaar fungeert, is het geschikt voor iedereen die zelf niet wil of kan handelen op een beurs. Je koopt en betaalt met o.a. iDeal, zeer praktisch. De handelskosten liggen wat hoger maar daar staat weer service tegenover.

Maak een account aan bij Litebit

Het is niet mogelijk om op Litebit te staken. Wil je dit toch, breng dan de munten over naar een hardware wallet of een beurs waar wel gestaakt kan worden.

Staking crypto en belasting

De hoge percentages die soms met staking worden bereikt zijn mooi, maar vergeet niet het betalen van belasting. Jaarlijks bepaal je de waarde van je cryptobezit, dit is inclusief de ontvangen stakingsvergoedingen. Het bepalen van de waarde gebeurt altijd op 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet.

Crypto aangeven bij de belastingdienst doe je via de aangifte inkomstenbelasting, het gedeelte ‘overige bezittingen’. Overigens geldt er altijd een vrijstelling tot een bepaalde drempel, waardoor veel mensen geen belasting over crypto betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.