Bijgewerkt: 1 december 2023

Je staat in de supermarkt en je ziet een mailtje op je smartphone binnenkomen. Je hebt afgelopen maand € 3400 verdiend. Toen ik dit voor de eerste keer zag kon ik mijn ogen niet geloven. Amateur blogs kunnen echt zoveel geld opleveren! Het is makkelijk geld verdienen oftewel een passief inkomen. Veel mensen dromen hiervan. Laten we deze droom werkelijkheid maken.

Mensen zijn geïnteresseerd in blogs

Je ziet steeds meer amateur blogs verschijnen. Het gaat dan om bloggers die dit niet voor hun beroep doen. Maar naast hun huidige baan, of gewoon als hobby. Hoe leuk is het om met je hobby veel geld te verdienen?

De vraag is natuurlijk of amateur bloggen wel zo nuttig is. Ja, ruim 80% van de Google-gebruikers leest blogs. Dit betekent dat er heel veel potentiële lezers voor je blog zijn. Zelfs met de komst van ChatGPT en Google Bard blijven we blogs lezen. Want die zijn veel interessanter en hebben een andere insteek dan de antwoorden van chatbots.

Waarom een amateurblog maken?

De meeste mensen starten een amateur blog om er geld mee te verdienen. Maar het is ook ideaal om een persoonlijk merk op te bouwen of je talent te laten zien. Misschien ben je werkzoekende, dan helpt de blogsite je om werk te vinden. Of je doet op die manier nieuwe contacten op. Er zijn dus best veel redenen om te gaan bloggen.

Sommigen zien het als leuk tijdverdrijf. Zo ben ik ook mijn blog begonnen: ik zat een tijdje ziek thuis en het leek mij wel leuk om wat schrijven.

Bepaal je niche of de onderwerpen

Voordat je een blog kunt starten moet je natuurlijk wel weten waar je over gaat schrijven. Kies een niche of onderwerp die bij jouw kennis of ervaring aansluit. Reis je bijvoorbeeld vaak de wereld rond? Start dan een reisblog. Weet je alles over belastingen en hypotheken? Dan is een financiële website iets voor jou.

Je moet echt iets kiezen waar jouw passie ligt. Wanneer je een hekel hebt aan dieren en je start een dierenwebsite, dan moet je er niet vreemd van opkijken dat je na drie maanden de handdoek in de ring gooit. Bloggen kost veel energie, daarom moet je dit met passie doen.

Een goede naam voor je website verzinnen

Voordat je een domeinnaam registreert heb je voor jezelf duidelijk gemaakt waar je over gaat schrijven. Meestal registreer je een domeinnaam die betrekking heeft op je niche. Bijvoorbeeld mijn eigen website passiefinkomenpro.nl, die over passieve inkomsten gaat.

Het is handig wanneer de domeinnaam en de websitenaam voor herkenning zorgen. Niet dat mensen denken “waar gaat deze blog over”.

Het kan natuurlijk dat je over meerdere onderwerpen wil schrijven. Nu of in de toekomst. Dan moet je een algemene blognaam kiezen. Bijvoorbeeld een website onder je eigen naam, of de naam heel algemeen houden. Dit stelt je in staat om over honderden verschillende onderwerpen te bloggen.

Een website opzetten

Wil je geld verdienen met één of meerdere amateur blogs? Dan moet je eerst een website opzetten. Ik raad af om ergens een website te laten maken. Vaak krijg je een design dat helemaal niet bij jou of je niche past. Je bent een hoop geld kwijt en misschien moet je wel ieder jaar voor het ontworpen logo of design betalen.

Maak gewoon een website met een gratis WordPress thema. Wanneer je website steeds populairder wordt kun je altijd nog op een professioneel thema overstappen. Dat kost je tussen de € 50 en € 100, meer ook niet. En wil je iets aanpassen dan kun je dat vaak zelf of met hulp.

Denk even goed over je logo en kleurgebruik na. Kleuren zeggen zeker iets over je website, kijk maar eens:

  • Groen: harmonie, ontspanning, natuur
  • Grijs: formaliteit, design, luxe
  • Rood: activerend, energie, liefde
  • Geel: vrolijk, energie, hardwerkend
  • Paars: creativiteit, rust, dromen
  • Oranje: enthousiast, vrolijk, levendig
  • Roze: vrouwelijkheid, elegant, kalmerend
  • Blauw: vertrouwen, zakelijk, serieus
  • Zwart: chic, mysterieus, dominant

Je website moet altijd voorzien zijn van een homepage. Daarnaast maak je een over-pagina en een contactpagina. En natuurlijk een bloggedeelte! Je kunt eventueel je nieuwste blogs op de homepage tonen. Daarnaast kun je categorieën aanmaken. Denk eventueel aan een pagina met algemene voorwaarden of een privacybeleidspagina, indien dit ook van toepassing is.

Je allereerste amateurblog schrijven

Wanneer alles op je website gereed staat, begin je met het schrijven van je eerste blog. Ik raad aan om in het begin gewoon te gaan schrijven wat in je opkomt. Doe dit in Word of een ander tekstprogramma.

Controleer je blog op zinsopbouw en haal taalfouten eruit. Publiceer je blog. Gefeliciteerd, je eerste blog staat online!

Hoger in zoekmachines

Zolang je blog hobbymatig is en er geen verdienmodel achter hangt, maakt het niks uit waar je over schrijft en op welke manier je dit doet. Maar wanneer je er geld mee wil verdienen of werkgevers/klanten aan wil trekken, dan is het belangrijk dat je hoog in Google verschijnt.

Op dat moment moet jij je bezig gaan houden met SEO schrijven. Je schrijft blogs volgens de richtlijnen van zoekmachines. Helaas staan niet al die SEO-richtlijnen online, veel dingen worden geheimgehouden. Dan is het praktisch om een cursus of training te volgen. Bijvoorbeeld de individuele training SEO & Social Media. Deze training, met live coachingsessies, helpt je om jouw blog te optimaliseren.


Na het volgen van de training weet je hoe je jouw website hoger in Google en andere zoekmachines krijgt. Je leert ook de effecten van sociale media, zodat je jouw blog op een makkelijke manier promoot.

Optimaliseer de inhoud

Heb je geen tijd of weinig budget voor het volgen van een training? Zorg dan dat je de inhoud van je blog optimaliseert. Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

Allereerst kijk je naar het lettertype, dit moet voor iedereen duidelijk leesbaar zijn. Je verzint voor je blog een mooie titel. In de inhoud van je blog neem je de belangrijkste trefwoorden of zoekwoorden op. Dit zijn de zoekwoorden waarop je in zoekmachines gevonden wil worden. Het is belangrijk dat je niet teveel zoekwoorden in je blog opneemt, anders gaat Google je als spam markeren.

Je kunt je blog ook voor social media optimaliseren. Werk met aantrekkelijke afbeeldingen en deel je blog op meerdere platforms. Maak hierbij gebruik van relevante hashtags.

Fouten die je nooit mag maken

Amateurbloggers maken vaak van die typische beginnersfouten. Een van de meest gemaakte fouten is geen duidelijk doel hebben. Wanneer je niet weet wat je met je blog wil bereiken, is het moeilijk om succes te behalen.

Een andere veel gemaakte fout is geen tijd en energie in hoge kwaliteit inhoud steken. Wanneer je snel en zoveel mogelijk wil bloggen, dan creëer je lage kwaliteit. Je bezoekers vinden dit niet leuk en zullen niet meer terugkomen. Bovendien zal Google je lager gaan rangschikken.

Zonder zoektermen weet Google niet waarop je wil scoren. Je moet zoektermen in de gehele inhoud gebruiken om hoog op de resultatenpagina’s van zoekmachines te verschijnen.

Wil je dit soort fouten voorkomen? Neem dan de tijd om kwalitatieve en relevante inhoud te schrijven. Denk erover om in een training of een goed boek te investeren, of besteed heel veel tijd aan het bloggen. Dan maak je van je amateur blog een groot succes.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.