Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bij fout parkeren staat de auto op de verkeerde plaats stil. Hierop volgt soms een parkeerboete of bekeuring. De boetes of bekeuring fout parkeren 2021 zijn niet mis! Ontdek wat je moet betalen. We geven je ook tips wat je moet doen bij een kapotte parkeerautomaat, en hoe je in beroep gaat tegen een parkeerboete.

Parkeerboete overzicht 2021

We onderscheiden twee verschillende soorten parkeerovertredingen:

  • Overtreden van de verkeersregels
  • Parkeren zonder te betalen

Bij het overtreden van de verkeersregels parkeer je ergens waar een parkeerverbod is. Of wanneer de auto stilstaat op een plek waar dit niet mag of waar je een vergunning nodig hebt. Opzettelijk stilstaan is namelijk ook parkeren!

De boetes fout parkeren 2021:

  • Parkeren waar een parkeerverbod geldt: €100
  • Hinderlijk of gevaarlijk parkeren: €150
  • Zonder vergunning op een invalidenparkeerplaats: €400

Alle parkeerboetes zijn exclusief administratiekosten. Deze administratiekosten bedragen €9 per boete.

Wat is hinderlijk of gevaarlijk parkeren?

Hierboven zie je dat een parkeerboete voor hinderlijk of gevaarlijk parkeren maar liefst €150 bedraagt. Wat is hinderlijk of gevaarlijk parkeren? Dit is bijvoorbeeld de auto stil laten staan op een kruispunt. Dit is een zeer gevaarlijke situatie die een ongeluk kan veroorzaken. Ook de auto midden op de weg parkeren (stil laten staan) levert gevaarlijke situaties op. Laat je de auto op een fietsstrook stilstaan, dan kost dit iets minder: €100. Afhankelijk van de situatie kan dit ook een boete van €150 opleveren.

Verschil tussen parkeren en stilstaan

Er is duidelijk een verschil tussen parkeren en (langdurig) stilstaan. Je mag namelijk de auto even ergens stil laten staan. Sta je bijvoorbeeld op een kruising te wachten tot je kunt oversteken, dan sta je tijdelijk stil. Dit noemen we ook wel onvrijwillig stilstaan. Vrijwillig stilstaan is ook het in- of uit laten stappen van passagiers of onmiddellijk laden en lossen van goederen. Na deze handelingen moet het voertuig weer gaan rijden: anders staat het geparkeerd.

Boete stilstaan op vluchtstrook

Misschien kom je op de vluchtstrook stil te staan, bijvoorbeeld door pech met de auto. Er zijn ook mensen die opzettelijk op de vluchtstrook stil gaan staan. Wat kost de boete stilstaan op vluchtstrook? Hiervoor betaal je €250 exclusief administratiekosten. Stilstaan op de vluchtstrook is levensgevaarlijk. Heb je pech, probeer dan de auto zo snel mogelijk te verplaatsen, of in ieder geval zoveel mogelijk de berm in te rijden.

Parkeren zonder te betalen boete

Op sommige plaatsen kun je alleen betaald parkeren. Dit lijkt misschien oneerlijk, maar het is voor gemeenten een bron van inkomsten. Parkeren zonder betalen? Dit kan je een boete opleveren! Wat is de parkeren zonder betalen boete 2021? Deze bedraagt €100. Dit geldt ook bij het overtreden van venstertijden, oftewel de parkeertijd is verstreken. Zorg daarom dat de parkeermeter altijd goed gevuld is.

Tip: in ‘blauwe zones’ is een parkeerschijf verplicht. Zorg altijd voor een reserve exemplaar.

Bestel hier een parkeerschijf

Parkeerautomaat defect: wat te doen?

Betaald parkeren maar parkeerautomaat defect, ontvang je dan een boete? De parkeerautomaat doet het niet, hierdoor kun je dus ook niet betalen. Let op: hier kun je een boete voor ontvangen. Je mag bij een defecte parkeerautomaat niet gratis parkeren. Je moet op een andere manier betalen of elders parkeren. Parkeerautomaat doet het niet, kijk dan eens op de automaat zelf. Hier staat een telefoonnummer vermeld. Bel dit nummer en geef de storing door.

De gemeenteraad Rotterdam heeft over bovenstaande in 2015 discussie over gevoerd. Ze vonden dat stadswachten niet mochten bekeuren bij defecte parkeermeters. Toch zitten hier wat haken en ogen aan. Zo kan iemand een parkeermeter opzettelijk kapot maken, om zo gratis te parkeren.

Bezwaar tegen parkeerboete

De boetes fout parkeren kunnen aardig oplopen. Ben je het niet eens met een boete fout parkeren? Dan kun je bezwaar maken. Dit doe je via het digitaal loket van het openbaar ministerie. Je gaat in beroep via het digitaal loket verkeer of schrijft eerst een brief. Vervolgens doet de officier van justitie uitspraak. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je in beroep gaan bij de kantonrechter. Dit kan alleen per post.

Boetes fout parkeren niet betalen

Je hebt een bekeuring fout parkeren ontvangen. Wil je de boetes fout parkeren niet betalen? Na het niet betalen bekeuring fout parkeren ontvang je tot tweemaal een aanmaning. Hierbij wordt het bedrag van de boete verhoogd:

  • Eerste aanmaning: 50% van het boetebedrag
  • Tweede aanmaning: 100% van het boetebedrag plus het bedrag van de eerste aanmaning

Bekeuring fout parkeren na de tweede aanmaning nog steeds niet betaald? Dan kan het CJIB overgaan tot een dwangbevel. Hiermee legt het beslag op het inkomen of de bankrekening. Het kan zijn dat de deurwaarder het rijbewijs, de auto of goederen niet kan innemen. Of dat deze niet voldoende opleveren voor het betalen van de openstaande boete fout parkeren. Dan volgt de volgende stap: gijzeling.

Gijzeling klinkt heel ernstig maar het is niets anders dan gevangen nemen (gevangenis). Het CJIB moet gijzeling aanvragen bij de officier van justitie. Deze moet toestemming voor gijzeling geven. Hierover ontvang je een dagvaarding. Het is belangrijk om aan te kunnen tonen waarom je de parkeerboete niet kan betalen. De rechter bepaald uiteindelijk of je de gevangenis in moet of de parkeerboetes alsnog moet betalen.

Maximaal 1 parkeerboete per dag

Je kent de bedragen boetes fout parkeren. Er wordt vaak beweerd dat je slechts eenmaal per dag (24 uur) een parkeerboete kunt ontvangen. Bovenstaande bewering klopt niet helemaal. Verschillende gemeentes melden dat je meerdere parkeerboetes binnen 24 uur kunt ontvangen. Dit geldt alleen wanneer je parkeerovertredingen op verschillende plekken ondergaat. Verplaats je tussentijds de auto naar een parkeerplaats met een hoger tarief en betaal je hier ook niet, dan geldt dit als een nieuwe overtreding.

Ontvang je een boete verkeerd parkeren en blijf je op dezelfde parkeerplaats staan? Dan kun je diezelfde dag niet opnieuw bekeurd worden. Sta je er de volgende dag nog steeds, dan kun je weer een nieuwe bekeuring ontvangen. Heb je een onterechte dubbele parkeerboete ontvangen? Hier kun je tegen in bezwaar gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.