,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Klapt de bitcoin binnenkort of stijgt hij naar ongekende hoogten? Jaar in jaar uit zien investeerders de koersen van verschillende cryptocurrency stijgen. Maar er zijn ook een groot aantal mislukte projecten. Is crypto een zeepbel? In dit artikel de waarheid achter cryptocurrency.

Handel in crypto, betaal met iDeal
Meld je aan bij Litebit

Een bubbel of de toekomst

Bitcoin was in 2009 de eerste cryptocurrency. Enkele jaren later werd de tweede cryptomunt geboren. In 2018 hadden investeerders keuze uit ruim 4000 verschillende cryptocurrency. In 2021 is dit gestegen tot meer dan 12.000.

Opvallend is dat ruim 90% van al die munten geen toekomst heeft. Het zal vroeg of laat falen waarbij er alleen maar verliezers zijn. Alleen de vroege investeerders halen er mogelijk nog winst uit. Met dit in je achterhoofd kun je je afvragen of crypto een bubbel of de toekomst is.

Tip: meld je aan bij Bitvavo en handel de eerste € 1000 gratis. Meld je aan via onderstaande link, anders loop je die bonus mis.

Open een account op Bitvavo

Wat sceptische mensen al jarenlang roepen

De eerste jaren werd er nog niet zoveel aandacht aan bitcoin geschonken. Totdat hij in april 2013 boven de € 100 uitkwam. In december dat jaar bereikte hij zelfs een koers van boven de € 800. Dat daalde in mei 2014 tot € 320. Toen kwamen de eerste sceptici: crypto was een flop.

Velen waren blij dat ze er nooit in geïnvesteerd hadden. Anderen maakten verlies. Was crypto echt een bubbel? Op dat moment wel want in juni 2015 zakte de koers zelfs door naar € 200. Dat was ten opzichte van anderhalf jaar eerder een verlies van 75%. Lange tijd bleef de koers zich zijwaarts bewegen. Tot begin 2017, toen kwam deze cryptomunt boven de € 1000 uit. Toen begon ook de interesse te groeien. Het jaar 2017 sloot bitcoin met een koers van boven de € 16.000 af.

Het was een piramidespel

2018 begon slecht. De koers daalde en het jaar eindigde rond de € 3300. Dit betekende een verlies van ruim 80%. Alweer werd gezegd dat crypto een bubbel was of: een piramidespel. Er zouden alleen maar verliezers zijn en wie op dat moment had verkocht was ook een verliezer.

Is crypto een bubbel? Het verdere koersverloop

De koers van bitcoin krabbelde in 2019 weer op maar bereikte geen hoogtepunt van 2017. Dat gebeurde pas in november 2020. In 2021 stond de koers op ruim € 60.000. Om hierna weer te zakken. Je raadt het al: alweer kwamen de sceptici om de hoek kijken.

Is crypto een bubbel? Wanneer dit daadwerkelijk het geval is, dan is het vreemd dat de koers vanaf 2009 langzaam is blijven stijgen. Laten we eens gaan kijken hoe grote investeerders over cryptocurrency denken.

Het idee achter crypto

Bitcoin is ooit als alternatief en decentraal digitaal betaalmiddel bedacht. Zonder tussenkomst van banken of andere instituten. Hierna kwamen er andere projecten. Alle cryptocurrency hebben één ding gemeen: transacties zijn op de blockchain zichtbaar en worden geverifieerd door een groot netwerk aan computers. Hiermee is het voor anderen onmogelijk om transacties te vervalsen.

Sommige cryptomunten staan voor een bedrijf, project, gedachten of idee. Anderen zijn als betaalmiddel bedoeld. De meeste mensen zien crypto als een manier van investeren. Als digitaal goud, spaargeld of een beleggingsobject.

Regering kan cryptocurrency kapotmaken

Crypto is zeker geen bubbel of piramidespel. Er zijn nog steeds veel mensen die dit als een alternatief voor de euro, dollar of andere valuta zien. Er is eigenlijk maar één die de cryptocurrency kapot kan maken: de regering(en). Wanneer alle landen besluiten om een totaalverbod op crypto te leggen dan stort de hele cryptomarkt in.

Dit betekent echter niet dat dit het einde van cryptocurrency is. Het zal altijd blijven bestaan, zij het via de zwarte markt of het darknet. Koersen zullen hierbij in het begin lager liggen maar langzaam weer stijgen. Die stijging wordt veroorzaakt doordat niet iedereen zomaar cryptocurrency kan aankopen.

Zover is het gelukkig nog lang niet. Regeringen zoeken wel naar een manier om met cryptocurrency om te gaan. Maar helemaal verbieden, dat zal een lastige worden. Juist ook omdat veel grote bedrijven in de cryptocurrency zitten.

Waarom cryptocurrency zo populair is

Dat bitcoin in 2021 flink in koers is gestegen, had alles met de coronacrisis te maken. Veel mensen waren op zoek naar een nieuwe hobby of raakten hun baan kwijt. Zo is er meer interesse in cryptocurrency ontstaan. Dit heeft de koers een flinke oppepper gegeven.

Gaat de koers ook weer dalen? Ja, dat is één ding wat zeker is. Iets wat flink in koers stijgt zal vroeg of laat ook weer dalen. Die daling kan wel tot 80% van het hoogste punt bedragen. Voor bitcoin zou dit betekenen dat de koers kan dalen totdat hij rond de € 11.800 staat. Of dit ook gaat gebeuren, dat is maar de vraag. Maar theoretisch gezien is dit zeker mogelijk.

Aan de andere kant kan de koers ook weer een tijd stijgen, misschien wel tot boven de € 100.000. Om vervolgens toch weer dalen. Je ziet, je moet het spelletje goed meespelen om er een mooie winst uit te halen.

Steeds meer mensen geloven erin

Opvallend is dat steeds meer investeerders hun cryptocurrency vasthouden. Deze ‘holders’ verkopen niet, ondanks dat de koersen (licht) dalen. Dit betekent maar één ding: ze geloven in de toekomst van cryptocurrency. Voor hun is crypto geen bubbel. Ze zien het als een financiële zekerheid voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.