Bijgewerkt: 27 maart 2023

Alles wijst erop: er is een nieuwe financiële crisis op komst. Dit zal waarschijnlijk in het jaar 2020 gebeuren. Hoe herken je een aankomende financiële crisis en hoe bereid jij je hierop voor? Let goed op onderstaande indicatoren en tips.

Uitleg financiële crisis

Een financiële crisis of kredietcrisis gaat gepaard met de grote financiële verliezen voor banken en/ of bedrijven. De werkgelegenheid daalt en steeds meer mensen raken werkloos. Als gevolg hiervan hebben burgers minder te besteden. Schulden worden in sommige gevallen onbetaalbaar. Een financiële of economische crisis brengt veel leed met zich mee.

Kijken we naar het jaar 2008. De aandelenbeurzen zijn toen volledig ingestort. Pensioenfondsen kregen met verlies te maken, de werkloosheid groeide en de bouw viel nagenoeg stil. Steeds meer ondernemers vroegen faillissement aan. Voor consumenten werd het steeds moeilijker om een hypotheek of lening te krijgen.

Financiële crisis 2020

Na 2011 nam de Nederlandse kredietcrisis langzaam af. Ondanks dat we het nu goed hebben, is er weer een nieuwe financiële crisis in aantocht. Het zijn een aantal indicatoren die hierop wijzen. Hieronder de 6 belangrijkste punten die een financiële crisis aankondigen.

1. Historisch lage rente

De rente voor leningen staat historisch laag. Dit doet de ECB (Europese Centrale Bank) om de economie te stimuleren (meer geld uitgeven). Toch zorgt de lage rente voor een hoog risico: het tast de Nederlandse economie aan. Door de lage rentes moeten pensioenfondsen sneller korten. Verzekeraars hebben minder inkomsten en kunnen de groeiende kosten amper aan. Wanneer de rente stijgt, komen veel bedrijven door stijgende kosten in de problemen. Kortom: een langdurig lage rente vormt een hoog risico.

2. Langlopende leningen zijn goedkoper dan korte leningen

Normaal gesproken is een lening met een korte looptijd goedkoper dan een met een lange looptijd. Eind 2018 vond de eerste omgekeerde rentecurve plaats. Dit betekent dat een lening met een lange looptijd goedkoper is. De omgekeerde rentecurve vond eerder in 1966 plaats. Binnen enkele jaren ging de economie hard achteruit.

Nu is een omgekeerde rentecurve geen hard bewijs voor een aankomende financiële crisis, maar wel een waarschuwing. In augustus 2019 wordt er namelijk opnieuw over de omgekeerde rentecurve in de VS gesproken. Dit lijkt toch echt op een recessiegevaar.

3. Dalende beurskoersen

Zowel de AEX-index (Amsterdam) als de Nikkei index én die van New York daalt. Beleggers verkopen hun aandelen. Het zijn vooral topmannen van grote bedrijven die hun aandelen van de hand doen. In augustus 2019 ging er voor meer dan 10 miljard dollar aandelen in de verkoop. Hiermee is het de vijfde maand op rij dat topmensen zoveel verkopen. De laatste keer dat dit gebeurde (2007) was een voorbode voor een financiële crisis.

Na de start van een recessie duurt het gemiddeld 2 maanden voordat de beurzen kelderen. De grote beleggers stappen uit voorzorg al uit, iets dat nu gaande lijkt. Toch is ook dit niet met zekerheid te stellen.

4. Afvlakking stijgende huizenprijzen

De huizenprijzen zijn in de periode 2013 – 2019 flink gestegen. Hoewel deze stijging nog even doorzet, vlakt deze langzaam af. In het tweede kwartaal van 2019 was de stijging zelfs het kleinst (van de afgelopen 5 jaar). Dit betekent dat huizenprijzen bijna op hun hoogtepunt zitten. Ook dit kan een teken van een aankomende economische crisis zijn.

5. Minder nieuwe banen

De werkloosheid in Nederland bedraagt slechts 3,4%. Dit is zeer laag: in 2011 was 8,7% van de beroepsbevolking werkeloos. Ondanks deze mooie cijfers komen er nog maar weinig nieuwe banen bij. Zo delen werkgevers minder vaste contracten uit en worden werkzoekenden minder vaak benaderd. Het gemiddeld aantal gewerkte uren is in de VS gedaald, iets dat voor het laatst in 2011 plaatsvond.

6. Terugval van investeringen

Zowel bedrijven als consumenten investeren beduidend minder. In het tweede kwartaal van 2019 bedroeg de economische groei slechts 0,2%. (Eurozone). In het eerste kwartaal was dit nog 0,4%. Wanneer er twee kwartalen achter elkaar een negatieve groei is, dan spreken we van een financiële crisis. Met 0,2% dreigen we toch richting het negatieve te gaan.

Dit gebeurt er tijdens de financiële crisis 2020

De financiële crisis 2020 zal lijken op die van 2007/ 2008, mogelijk erger. Kijk er niet raar van op wanneer je baan binnenkort op de tocht staat. De werkloosheid zal groeien, van 3,4% naar meer dan 5%. In de jaren ‘80 lag de werkloosheid zelfs op 11%. Volgens analisten zal deze nieuwe financiële crisis groter zijn dan de vorige.

De waarde van vastgoed zal ook dalen. Heb je een koopwoning met een hoge hypotheek, dan komt deze mogelijk onder water te staan. Dit betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Hierdoor kun je moeilijk verkopen of krijg je te maken met financieel verlies.

Heb je een lening met variabele rente lopen? De kans is groot dat de rentes stijgen. Met stijgende maandlasten kom je mogelijk in financiële problemen.

Voorbereiding op de financiële crisis: dit kun je doen

Hoe bereid ik me voor op de financiële crisis? Houd er rekening mee dat een financiële crisis gemiddeld 6 tot 10 jaar duurt. Ondanks dat het niet zeker is dat er een financiële crisis aankomt, wijzen verschillende dingen hier wel op. Het is daarom helemaal niet verkeerd om het zekere voor het onzekere te nemen. Hieronder een aantal tips.

Reserveer spaargeld

Ondanks dat de spaarrente laag staat, is het wel belangrijk om spaargeld opzij te zetten. Zet niet alles op de bank maar houdt ook een beetje thuis apart: zo heb je altijd iets in huis. Zet voldoende spaargeld weg om onvoorziene kosten te dekken. Denk hierbij aan een defecte wasmachine, een nieuwe auto of zorgkosten.

Sluit nu een lening af

Mocht je met het idee lopen om een lening af te sluiten, dan kun je dat beter nu doen. Wanneer de ECB de rente verhoogt, stijgen ook de rentes op consumentenleningen. Profiteer dus nog even van de lage rente en kies voor een lening met vaste rente.

[do_widget id=text-19

Investeer in veilige beleggingen

Beleg je voor de lange termijn, ga dan vooral voor iets wat goedkoop is. In Nederland doet de landbouw het goed (boerderijen, grond of vee). Ga niet voor grote aandelen met een recordprijs: deze zullen bij een economische crisis flink dalen. Wees ook voorzichtig met de aankoop van vastgoed (woningen). Wanneer de huizenmarkt ineenstort, verdampt je investering.

Opvallend: in sommige landen stappen consumenten en bepaalde bedrijven steeds vaker in de cryptocurrency. In India wil 10% van de rijken een deel van hun vermogen in cryptomunten steken.

Bitcoin is nog steeds populair. In Nederland hebben we de digitale gulden (NLG) die het erg goed doet. Gulden (en Bitcoin) verhandel je bij een van de volgende Nederlandse Platformen (betalen met iDEAL):

Nocks Trade

Litebit

Bij de eerste handel je actief, bij de tweede koop of verkoop je via een tussenhandelaar.

Verlaag je lasten

Het is niet te zeggen hoeveel geld je straks overhoudt. Probeer nu al je maandlasten te verlagen. Bespaar op verzekeringen, boodschappen en andere producten.

Als laatste tip: raak niet in paniek. Aan alles komt een eind, zo ook aan een financiële crisis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.