Bijgewerkt: 27 maart 2023

Misschien heb je al eens gehoord van FIRE, dit staat voor Financial Independence Retire Early. Dit is een beweging die afkomstig is uit Amerika, en nu ook in Europa vorm krijgt. Met FIRE werk je naar financiële onafhankelijkheid toe. Hierdoor kun je eerder met pensioen. Hoeveel geld heb je nodig voor FIRE en hoe doe je dit? In deze blog vind je antwoord op alle vragen.

Financieel onafhankelijk worden (FIRE)

FIRE heeft sinds het jaar 2010 ontzettend veel aanhangers gekregen. Het zijn met name de nieuwere generaties (geboren vanaf de jaren 80) die deze lifestyle wel zien zitten. Voor mensen die bijna met pensioen gaan is FIRE niet meer zo geschikt.

Wat is FIRE? Het is een manier om vervroegd met pensioen te gaan, maar daar heb je wel geld voor nodig. Dit betekent dat je manieren vindt om je inkomsten te verhogen. Een andere methode is de uitgaven verlagen. Soms worden er agressieve investeringen gedaan, waarbij veel risico wordt genomen.

Alles wordt met één doel gedaan: een vermogen opbouwen waardoor je eerder kan stoppen met werken.

Hoeveel geld heb je nodig voor FIRE?

Hoeveel je nodig hebt hangt af van de leeftijd waarop je met pensioen wil. Maar ook wat je levensstandaard is. De een kan prima met € 2000 per maand rondkomen, de ander vindt dat het op € 3000 moet liggen.

Stel dat je vijf jaar eerder met pensioen wil, en van € 2500 per maand rond wil komen. Dan heb je 60 maanden x € 2500 nodig, oftewel € 30.000. Met dit bedrag zou je dus makkelijk vijf jaar eerder met pensioen kunnen gaan.

Zo begin je ermee

Iedereen kan FIRE in zijn leven toepassen. Je hoeft je hierbij niet bij een of andere vereniging, club of sekte aan te sluiten. Natuurlijk zijn er op internet wel diverse groepen en fora om tips en adviezen te vragen. Of om ervaringen te delen. Maar je bepaalt uiteindelijk zelf hoe je aan FIRE doet.

15% of meer op je uitgaven besparen

Een van de belangrijkste onderdelen van FIRE is fors op je uitgaven besparen. Het is ideaal wanneer je 10 procent per maand bespaart, maar beter nog zou 15% zijn. Soms worden besparingen tot wel 75% gerealiseerd. Bedenk wel dat dit een zeer agressieve besparing is. Hieronder enkele bespaartips:

 • Alleen het hoognodige verzekeren
 • Tussendoor hypotheek aflossen (boetevrij)
 • Alleen nog maar huismerken kopen
 • Nauwelijks stoken
 • Geen vaatwasser of wasdroger gebruiken
 • Zelf energie opwekken
 • Geen abonnementen op tijdschriften, kranten, sportschool en andere zaken
 • Niet uit eten en geen eten thuis laten bezorgen
 • Tweedehands kleding, spullen, meubels en andere zaken in plaats van nieuw

Agressieve investeringen

Veel mensen die aan FIRE doen gaan voor agressieve investeringen. Vaak wordt er cryptocurrency aangekocht. Dit komt omdat de winsten hier flink hoog kunnen liggen. Wanneer je crypto aankoopt is het belangrijk om je portfolio goed te spreiden. Wed niet op één paard maar kijk wat verder om je heen.

Maak een account aan bij Bitvavo (bekend van tv) en handel de eerste € 1000 gratis. De bonus vind je via de speciale aanmeldlink.

Verder kun je investeren in aandelen, bedrijven of startups. Investeer alleen ergens in wanneer je het ook vertrouwt.

Geld uitlenen

Door je geld uit te lenen kun je hoge rendementen behalen. Vooral wanneer het een particuliere lening betreft. Let op want wettelijk gezien mag de rente niet hoger dan 10% liggen. Wanneer je geld uitleent is het belangrijk om een goede leenovereenkomst op te stellen. Controleer ook altijd iemands gegevens, vraag zeker naar een kopie van het paspoort of de identiteitskaart.

Dit is het effect van FIRE

Op zich kan FIRE zeer effectief zijn. Hoe meer je bespaart, hoe eerder je met pensioen kunt. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de effectiviteit.

 • 10% per jaar besparen: 9 jaar werken om 1 jaar eerder met pensioen te kunnen gaan
 • 50% per jaar besparen: 1 jaar werken om 1 jaar eerder met pensioen te kunnen gaan
 • 75% per jaar besparen: 4 maanden werken om 1 jaar eerder met pensioen te kunnen gaan

Naarmate je meer bespaart, hoe minder tijd je nodig hebt om 1 jaar van je pensioenleeftijd af te kunnen halen. Daarom gaan velen voor een besparing van 50%, maar hier heb je veel discipline en doorzettingsvermogen voor nodig.

Is beleggen wel verstandig?

Meestal wordt FIRE toegepast door flinke besparingen, aangevuld met agressieve investeringen. De vraag is of beleggen op dit moment verstandig is. Dat is van tevoren nooit te zeggen. Wil je beleggen, kijk dan wat beurzen en aandelen de afgelopen jaren hebben gedaan. Staan ze fors hoger dan andere jaren, dan is het misschien beter om nog even af te wachten.

Aan de andere kant kan het ook dat koersen nog verder stijgen. Het probleem met aandelen en cryptocurrency is dat niemand de toekomst kan voorspellen. Mocht je toch willen beleggen, doe dit alleen met geld dat je kunt missen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.