Bijgewerkt: 27 maart 2023

Niemand wil geld verliezen met crypto. Toch komt dit regelmatig voor, en de financiële schade kan groot zijn. Weet je niet hoe je moet reageren op een koersdaling en twijfel je of je eruit moet stappen? Niet doen, twijfel of angst is de slechtste raadgever. GeldKip laat zien dat geld verliezen met crypto helemaal niet ‘eng’ hoeft te zijn.

Direct starten zonder handelskosten te betalen? Welkomstbonus bij Bitvavo! Zie de aanmeldlink.

Claim de bonus

Vooral jongeren verliezen veel geld

Uit een onderzoek blijkt dat jongeren snel geld willen verdienen, en hierdoor ook veel inzetten op cryptocurrency. Het zijn juist die jongeren die de grootste sommen geld verliezen met crypto. Dat verlies kan wel duizenden euro’s bedragen.

Veertigplussers gaan wat voorzichtiger met hun investering om. Ze beleggen zorgvuldiger, doen onderzoek en spreiden hun portfolio. Maar dan nog is het risico op financieel verlies nog steeds aanwezig.

Kun je geld verliezen met crypto en hoeveel?

Geld kwijtraken bij investeren in cryptocurrency is altijd een potentieel risico. En soms groter dan je denkt. Het is dan ook heel belangrijk om financiële risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten.

Houd je nergens rekening mee, dan kun je 50% of meer van je inleg verliezen. Dit kan snel gaan, soms al binnen één dag. Raak niet gelijk in paniek, ik laat je zien hoe je verlies opvangt.

Dollar-Cost Averaging (DCA)

Wil je niet al te veel geld verliezen met cryptocurrency, kijk dan eens naar de Dollar-Cost-Averaging methode. Dit is een beleggingsstrategie vanuit de aandelenwereld, maar werkt ook bij crypto.

Je doet niks anders dan periodiek investeren. Iedere maand of misschien wel iedere week, maar dit kan ook eenmaal per kwartaal zijn. Door periodiek te investeren is de impact op een flinke koersdaling kleiner. Aan de andere kant profiteer je van een prijsstijging mee.

Dollar-Cost Averaging combineer je bij voorkeur met het spreiden van een portfolio. Je strategie zou er zo uit kunnen zien:

  • Januari – je koopt voor € 50 bitcoin, € 25 ethereum en € 25 dogecoin. Totaal: € 100
  • Februari – € 50 bitcoin, € 20 ethereum, € 20 dogecoin en € 10 Lisk. Totaal: € 100
  • Maart – bitcoin met winst verkocht, je koopt voor € 25 ethereum, € 50 dogecoin en € 25 Lisk. Totaal: € 100

Van tevoren bepaal je wat je maandelijkse inleg is. Hier wijk je bij voorkeur niet vanaf. Doordat je maandinleg telkens gelijk is, neem je dit mee bij je vaste lasten. Vervolgens bekijk je per maand hoe je de inleg verdeelt. Wanneer je winst boekt, is het aan te raden om tijdig te verkopen. Tenzij je een langetermijn belegger bent, dan houd je ze lekker vast.

Koersen dalen: bijkopen, verkopen of vasthouden

Het is prachtig wanneer cryptokoersen stijgen, maar het kan niet altijd feest zijn. Er komt een moment dat de koersen weer dalen. Soms met 2%, in andere gevallen stort de cryptomarkt in. Crypto’s kunnen in drie maanden tijd wel 80% aan waarde verliezen.

Het is dan de vraag of je crypto moet verkopen of vast moet blijven houden. Of misschien toch bijkopen, zodat je de totale aankoopprijs omlaag brengt?

Hier is geen goed antwoord op. Alle drie de methoden zijn goed of slecht, dit hangt weer van de situatie en je verwachtingen af.

Crypto vasthouden doe je wanneer je nog steeds vertrouwen in de toekomst hebt. Je hebt je investering voorlopig niet nodig en vindt het ook niet erg dat je op verlies staat.

Crypto verkopen doe je eigenlijk alleen wanneer je het geld echt hard nodig hebt. Maar ook wanneer de stress je teveel wordt, waardoor je er elke nacht van wakker ligt. In dit geval kun je beter je verlies nemen zodat je weer beter slaapt.

Crypto bijkopen is een goede methode om je gemiddelde aankoopprijs te verlagen. Zo kun je ook eerder met winst verkopen aan. Omdat je van tevoren niet weet hoe ver de koers zakt, moet je op verschillende niveaus bijkopen.

Is verlies crypto aftrekbaar van de belastingdienst?

Je moet elk jaar de waarde van je crypto aan de belastingdienst doorgeven. Ligt de totale waarde boven het heffingsvrij vermogen, dan betaal je hier belasting over. Het kan natuurlijk dat je verlies lijdt, dan is het heel rot om belasting te betalen.

Is verlies van crypto aftrekbaar? Helaas niet, je betaalt alleen belasting over je vermogen. In sommige gevallen is crypto tóch aftrekbaar. Dit geldt voor ondernemers of resultaatgenieters. Je haalt dan inkomsten uit de handel in cryptocurrency.

In dit geval geldt het volgende: heb je verlies op de investering, dan mag je dit aftrekken van de winst. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Wanneer het verlies groter is dan de winst dan betaal je zelfs helemaal geen belasting. Dus geld verliezen met crypto is niet altijd zo slecht als gedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.