Bijgewerkt: 27 maart 2023

Voor de ene betaalrekening betaal je een tientje per maand terwijl de ander gratis is. De totale kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste het aantal betaalpassen, maar ook extra opties. Daarnaast hangt de prijs ook van de bank af.

Geld besparen in deze moeilijke tijden? Alle kleine beetjes helpen, dus het is zeker goed om te kijken naar de goedkoopste betaalrekening. In dit artikel een overzicht van de allergoedkoopste betaalrekeningen van 2023.

Verschil tussen een betaalrekening en een spaarrekening

Er is een duidelijk verschil tussen een betaalrekening en een spaarrekening. Een betaalrekening is verplicht wanneer je inkomsten of een uitkering ontvangt. De werkgever of uitkeringsinstantie mag het geld namelijk niet op een spaarrekening storten. Een betaalrekening is ook nodig om rekeningen te betalen of om in een winkel te pinnen.

Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste betaalrekening moet je zeker niet naar spaarrekeningen kijken. Een belangrijk verschil tussen deze twee: voor een betaalrekening moet je vaak maandelijkse kosten betalen, terwijl het gebruik van een spaarrekening gratis is.

Gemiddelde maandelijkse kosten

Wat betaal je per maand of per kwartaal voor een betaalrekening? Dat hangt van de bank of de aanbieder af. De gemiddelde kosten liggen op € 4 per maand. Maar dit kan dus heel erg per bank verschillen.

Overzicht goedkoopste betaalrekening

Op zoek naar de goedkoopste betaalrekening van 2023? Hieronder zie je wat je per bank/aanbieder betaalt. De bedragen zijn per maand.

 • ABN: € 2,95 per maand
 • ASN: € 2,20 per maand
 • Bunq: € 2,99 per maand
 • Fortis: € 2 per maand
 • ING: gemiddeld € 4 per maand
 • Knab: € 6 per maand inclusief GRATIS creditcard
 • Rabobank: € 2,25 per maand (DirectPakket)
 • Regiobank: € 2,75 per maand
 • SNS: € 3,40 per maand
 • Tridos: € 5 per maand

In dit rijtje biedt Fortis met € 2 per maand de goedkoopste betaalrekening. Knab lijkt de duurste maar hier zit wel een gratis creditcard bij, iets dat je bij de andere aanbieders niet tegenkomt. Wanneer je een creditcard nodig hebt dan is Knab de voordeligste keuze.

Over het algemeen zijn ING en Tridos een van de duurdere aanbieders.

Banken met een gratis betaalrekening

Vroeger hoefde je voor een betaalrekening niet te betalen. Banken waren blij met je geld. Hier is de laatste jaren verandering in gekomen. Ten eerste investeren banken veel in internetdiensten en veiligheid. Bovendien circuleert er veel geld rond, waardoor banken dit niet altijd kunnen uitlenen.

Dat verklaart waarom je tegenwoordig minimaal € 2 per maand voor een betaalrekening betaalt. Gelukkig kun je ook terugvallen op een gratis betaalrekening. Maar waar vind je die?

Een bankrekening van N26 is gratis in gebruik, maar let hierbij goed op de kleine lettertjes. Voordat je het weet ben je duurder uit dan bij elke andere bank, vooral wanneer je veel pint. Gratis betaalrekeningen bij de andere banken is alleen mogelijk voor jongeren of studenten.

Conclusie: een gratis betaalrekening kom je niet zo snel tegen. Vind je die wel, let dan heel goed op de voorwaarden. Meestal moet je voor allerlei diensten apart betalen en kun je fors duurder uit zijn.

Is BUNQ nog gratis?

In het verleden kregen rekeninghouders van BUNQ gedurende drie maanden een gratis betaalrekening. Dit is veranderd, waardoor BUNQ niet langer gratis is. De goedkoopste betaalrekening kost € 2,99 per maand. Wanneer je met meerdere Europese IBAN’s wil bankieren dan betaal je € 8,99 per maand.

Het duurste abonnement is de duurzame rekening waarbij je in twee jaar tijd CO2-neutraal wordt. Hiervoor betaal je maar liefst € 17,99 per maand. Misschien aan de prijzige kant, maar voor elke € 100 die je uitgeeft wordt er een nieuwe boom geplant.

Wat je moet doen als je veel geld hebt

Door een slimme investering, ondernemen of een erfenis kun je plots veel geld hebben. Laat je dit op je betaalrekening staan of zet je het op een spaarrekening? Of doe je er iets anders mee?

Veel geld op een betaalrekening staan kost je niets extra’s. Dit geldt ook wanneer je het op een spaarrekening zet. Maar let op, bij grote bedragen kan het dat je geen rente ontvangt. Bovendien betaal je vermogensbelasting.

Wanneer je veel geld hebt kun je dit op de volgende manieren inzetten:

 • Op een spaarrekening met een vaste rente
 • In een pensioenrekening stoppen
 • Investeren in je woning
 • Beleggen in aandelen
 • Handelen in cryptocurrency
 • Investeren in bedrijven
 • Vastgoed kopen

Handelen in cryptocurrency uitproberen? Op het Nederlandse platform Bitvavo handel je tijdelijk de eerste € 1000 gratis. Aanmelden via de link, anders krijg je de bonus niet.

Zorg dat er altijd een financiële buffer achterblijft, je weet tenslotte nooit wanneer je extra geld nodig hebt.

Overigens is het niet aan te raden om veel geld op een en dezelfde betaalrekening of spaarrekening te deponeren. In Nederland geldt er een depositiegarantiestelsel. Wanneer een bank failliet gaat dan is tot € 100.000 beschermd, en krijg je dit terug.

De depositiegarantie geldt per bank. Maar let op, sommige banken vallen onder één en dezelfde aanbieder. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de SNS bank dat een vergunning deelt met de RegioBank, Zwitserleven, ASN Bank, de Volksbank en BLG Wonen. Knab is van Aegon en Nationale Nederlanden hoort bij Delta Lloyd en OHRA.

Vallen twee banken onder dezelfde bankvergunning dan heb je maar één keer recht op de € 100.000 depositie garantie.

Daarom is het aan te raden om je geld te spreiden en hierbij goed naar bankvergunningen te kijken. Kies bijvoorbeeld voor de Rabobank, van Lanschot, Bunq en ING. Van deze vier weet je zeker dat ze geen bankvergunning delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.