Je kind is jarig en wil graag geld als cadeau. Hoeveel geld voor verjaardag eigen kind? Het is vaak moeilijk om een geldbedrag te bepalen. Een en ander hangt af van de leeftijd van zoon of dochter. Ook je eigen budget speelt een rol. Bekijk wat Nibud over verjaardagsgeld zegt en wat veel andere ouders doen.

Geld of een cadeau geven

Vanaf welke leeftijd geef je een kind geld voor zijn verjaardag? Kinderen tot 6 jaar oud hebben nog geen besef van geldwaarde. Tot die leeftijd zijn ze net zo blij met een (klein) cadeautje. Vanaf 6 jaar ontdekken ze wat meer van de wereld om zich heen.

Het kind ziet televisiereclames of komt iets op het internet tegen. Misschien heeft een klasgenootje wel een bepaald product dat jouw zoon of dochter ook wil hebben. Denk maar eens aan een tablet , een grote doos LEGO of iets anders. Dit kost soms veel geld. Tijd om je kind uit te leggen dat het hiervoor kan sparen.

Bekijk best verkochte LEGO

Sommige kinderen zijn op de leeftijd van 6 – 8 jaar al toe aan zelf sparen. Verjaardagsgeld is een mooie manier om het duur cadeau zelf bij elkaar te sparen.

Vind je 6 – 8 jaar nog te vroeg? Wacht dan tot het kind 10 jaar oud is. Op deze leeftijd hebben kinderen voldoende besef van geld en sparen.

Welk geldbedrag voor verjaardag kind?

Vind je het moeilijk om te bepalen hoeveel geld je aan je kind geeft? Dit is ook geen gemakkelijke keuze. De volgende zaken spelen hierin mee:

  • Leeftijd van het kind
  • Eigen budget
  • Wat het kind wil kopen

Geeft het kind zijn (verjaardags)geld alleen maar uit aan snoep? Dan ben je al snel geneigd om minder te geven. Spaart het echter voor een smartphone of sportschoenen, dan wil je hier meer in bijdragen. Leeftijd is vaak doorslaggevend. Een puber heeft nu eenmaal andere wensen dan een 6-jarige. Hieronder zie je wat een beetje normale bedragen zijn:

  • 6 – 8 jaar: €10 – €30
  • 10 – 12 jaar: €15 – €50
  • 13 – 18 jaar: €20 – €100

Let op dat een en ander sterk afhankelijk is van je eigen budget. Heb je niet zoveel te besteden, geef dan ook niet meer geld dan je kunt missen. Vind je het moeilijk om een bedrag te bepalen, stel jezelf dan de volgende vraag.

Hoeveel zou je uitgeven voor een cadeau? Dit geldbedrag kun je als richtlijn gebruiken om de hoogte van het verjaardagsgeld te bepalen. Krijgt het kind naast verjaardagsgeld ook nog een cadeautje? Dan is het logisch dat de hoogte van het verjaardagsgeld omlaag gaat.

Dit zegt Nibud over verjaardagsgeld

Hoeveel geld voor de verjaardag van je eigen kind? Nibud geeft consumenten advies over geldzaken. Daarnaast doet het onderzoek naar alles wat met geld en consumentengedrag te maken heeft. In 2014 onderzocht het geldgeefgedrag van ouders. Het ging hier om geld voor verjaardagscadeau, zakgeld en rapportgeld. Uit dit onderzoek bleek dat 63% van de kinderen tussen 5 – 11 jaar geld krijgt voor zijn rapport.

Kijken we naar verjaardagsgeld, dan wordt de hoogte van het bedrag soms bepaald door hetgeen het kind graag wil kopen. Nibud noemt geen exacte bedragen. We gaan ervan uit dat dit sterk overeenkomt met onze eigen lijst.

Bepaalde leeftijden vragen om wat extra aandacht. Denk maar eens aan de 16e verjaardag (sweet sixteen) of de 18de verjaardag. Vaak krijgt zoon of dochter dan toch wat extra’s. Afhankelijk van je eigen budget bedraagt dit tussen €50 – €200. Dit laatste kan voor sommigen wat veel zijn: geef daarom nooit meer dan je eigenlijk kan missen.

Geld cadeau geven: leuke manieren om dit in te pakken

Een geldbedrag voor de verjaardag van je kind geven klinkt wat saai. Je kunt het echter ook leuk verpakken. Hieronder vind je wat leuke ideetjes:

Maak een tekening en plak hier het geld op een leuke manier op. Laat je creativiteit de vrije loop.

Vul een glazen pot met zand, schelpen en rolletjes geld met een touwtje eromheen. Voor liefhebbers van de zee!

Bestel schelpen

Haal bij de McDonald’s het bekende kartonnen frietbakje en steek hier rolletjes geld in. Zo lijkt het net alsof het frietjes zijn.

Koop een multi fotolijst en plaats in Ieder lijst je papiergeld of wat munten. Vergeet ook niet een verjaardagsgroet achter een lijst je te plaatsen.

Naar multi fotolijstjes

Vouw driehoekjes van geld. Neem een stuk touw en bevestig hier op gelijke afstand de driehoekjes aan. Zo ontstaat er een feestelijke slinger van geld.

Vul een ballon met papiergeld en confetti. Blaas de ballon op, knoop hem dicht en maak er nog een mooie strik aan vast.

Regel een pizzadoos. Knip uit karton een ronde schijf en versier deze met papier– en muntgeld. Stop de kartonnen pizza in de pizzadoos.

Ben je een beetje handig met origami vouwen, dan maak je van papiergeld leuke dierfiguren of bloemen.

Maak een mobiel die je aan het plafond hangt. Gebruik hiervoor karton, touw, strikjes en natuurlijk papiergeld.

Knip een brede strook plakband van ongeveer 50 cm 100 cm lengte en leg deze met de plakkant naar boven. Verdeel muntgeld over de hele strook. Neem eenzelfde lengte plakband en plak beiden stroken aan elkaar, met het geld hier tussen. Je kind is wel even bezig om dit los te krijgen.

Heb je zelf nog leuke of creatieve ideeën voor een geld cadeau? Ga aan de slag, je zoon of dochter vindt dit zeker leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.