,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het is het bekendste Nederlandse crypto handelsplatform: Bitvavo. Hier verhandel je meer dan 100 verschillende cryptocurrency. Sommige grote handelsbeurzen zijn in het verleden of worden in de toekomst gehackt. Dit heeft als gevolg dat je crypto kwijtraakt. Is Bitvavo ooit gehackt? Goed nieuws want dit platform maakt gebruik van een speciale beveiliging.

De veiligheid van exchanges

Toen het bekende Mt. Gox in 2015 werd gehackt daalde de prijs van bitcoin in twee maanden tijd met maar liefst 36%. Dit had te maken met het feit dat maar liefst 7% van alle bitcoins via Mt. Gox werden gestolen. Uiteindelijk moest het bedrijf faillissement aanvragen en pas vele jaren later kregen gebruikers een deel van hun bitcoins terug.

Je kunt je voorstellen dat veel beleggers sindsdien wat huiverig zijn geworden. Investeren in cryptocurrency blijft interessant maar staan je munten wel veilig op een handelsbeurs? Bij het Nederlandse Bitvavo wel.

Direct handelen op Bitvavo en de eerste week geen handelskosten betalen? Leuk om op deze manier kennis te maken met dit Nederlandse platform. Via onderstaande link ontvang je die bonus.

Meld je aan bij Bitvavo

Is Bitvavo ooit gehackt?

Goed om te weten maar Bitvavo is nog nooit gehackt. Wel zijn vier Nederlanders hun crypto via Bitvavo kwijtgeraakt aan hackers. Maar het is niet zo dat die hackers op het systeem van Bitvavo hebben ingebroken. Ze wisten toegang tot de accounts te krijgen via een phising mail. De slachtoffers klikten op een nep verificatielink in een mailtje, waarna de hackers de inloggegevens in handen krijgen.

Dus: Bitvavo is nog nooit gehackt. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar hoe kan het dat dit Nederlands platform zo goed beschermd is?

Stichting Bitvavo Payments – bewaren van tegoeden

Allereerst worden tegoeden van gebruikers bij het bedrijf Stichting Bitvavo Payments bewaard. Hoewel deze stichting eenzelfde naam heeft wordt het weer als apart bedrijf gezien. Mocht Bitvavo ooit failliet gaan of er vindt een hack plaats, dan zijn je tegoeden veiliggesteld. Hackers kunnen namelijk niet aan je tegoeden komen. En bij een faillissement valt je tegoed niet onder de inboedel.

Verzekerde cold storage

Bitvavo spreekt van het een verzekerde cold storage. Wat houdt dit precies in? De digitale valuta van klanten wordt offline opgeslagen. Dit gebeurt bij zogenaamde custodial partners die beveiligd en verzekerd zijn. De cryptocurrency die hier wordt bewaard kan alleen na een handmatige actie worden verplaatst.

Bitvavo heeft gekozen voor betrouwbare custodial partners. Coinbase Custody International bewaart wereldwijde digitale valuta dat in totaal meer dan 10 miljard euro waard is. Deze oplossing is verzekerd tot een bedrag van enkele honderden miljoenen euro’s. Mocht Bitvavo gehackt worden dan krijg je altijd een deel van je waarde terug. Omdat Bitvavo in verhouding met andere beurzen vrij klein is, zal vrijwel alles verzekerd zijn.

Externe security audits

Bitvavo vindt het belangrijk dat het platform veilig is. Daarom wordt gebruik gemaakt van zogenaamde externe Custode security audits. Dit zijn gespecialiseerde IT Security bedrijven die bekijken hoe veilig het platform is. Goedwillende hackers proberen op het netwerk van Bitvavo in te breken. Op die manier kan bekeken worden of er zwakke plekken in de beveiliging aanwezig zijn.

Zodra er zwakke plekken gevonden worden zal het beveiligingsbedrijf deze dichten. Bitvavo investeert hier flink in, en dat zegt natuurlijk ook wat over de betrouwbaarheid van dit bedrijf.

Hoge beveiliging in de cloud infrastructuur

Bitvavo maakt ook gebruik van gespecialiseerde datacenters die aan de belangrijkste certificering en voldoen. Dit betekent dat de cloud infrastructuur goed beveiligd is.

Sla je cryptocurrency veilig op een hardware wallet op. Ondersteunt onder andere bitcoin, dash en ETH tokens.

Naar hardware wallets

Bedreigingen identificeren

Via verschillende technieken is Bitvavo in staat om mogelijke bedreigingen te identificeren, om zo direct in actie te komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld middels anomaliedetectie. Dit is een techniek waarbij gekeken wordt naar vreemde voorbeelden of acties die niet bij normale gedragingen passen. Ook wordt gebruik gemaakt van machine learning, een zeer moderne en effectieve techniek die ook ter beveiliging wordt ingezet.

Inloggen met 2FA

Het wordt gebruikers altijd aangeraden om in te loggen met 2FA. Naast je inlognaam en wachtwoord maak je dus ook gebruik van Twee-factor Authenticatie. Bijvoorbeeld via de speciale 2FA app van Google. Je moet de inlog dan bevestigen middels een code. Omdat de code elke paar seconden verandert is deze uniek en niet door hackers te raden.

Inloggen vanaf een ander IP adres

Het kan voorkomen dat je vanaf een ander IP-adres inlogt dan je normaal doet. Bitvavo heeft dit in de gaten. Wanneer er wordt ingelogd vanaf een ander IP-adres ontvang je een e-mail. Je moet dan op een link klikken om het IP-adres te bevestigen.

Dit zorgt voor extra veiligheid, maar alleen wanneer hackers geen toegang tot je e-mailadres hebben. En ze moeten ook niet de beschikking hebben tot je 2FA app. Maar dan moeten ze dus je ontgrendelde smartphone in handen hebben.

Conclusie veiligheid Bitvavo

Wanneer je bovenstaande leest is Bitvavo best wel veilig in gebruik. Al helemaal omdat ze ook aan de wet- en regelgeving voldoen die de Nederlandse Bank hanteert.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.