Bijgewerkt: 27 maart 2023

Marketing voor iedereen betaalbaar maken, ook voor kleine bedrijven. Dat is wat Make Marketing Magic op de gelijknamige website vertelt. Als SEO tekstschrijver maak ik me sterk voor betaalbare SEO en online groei. Is Make Marketing Magic wel zo betaalbaar? Laten we er eens induiken.

Dit is Make Marketing Magic

Toegeven, de naam is goed bedacht. Hierdoor krijgt marketing iets mysterieus, terwijl dat in de praktijk natuurlijk helemaal niet zo is.

Ook nieuwsgierig wie of wat achter dit bedrijf zit? Echte Nederlanders, hoewel het bedrijf ook in de UK actief is. De website is in 2012 geregistreerd. Volgens SEMrush is er sinds 2014 activiteit op de website. Goed, ze draaien dus toch wat jaartjes mee. Dat is mooi want dan weet je zeker dat er genoeg ervaring in de (online) marketing is.

Overigens zitten er nog wat namen achter dit bedrijf, kijk maar eens op de Kamer van Koophandel. Misschien even een tip voor het team van Make Marketing Magic: het KvK nummer staat niet op de website vermeld en dat is wel verplicht.

De werkwijze

Goed, dan nu over naar de werkwijze van Make Marketing Magic. Je wil tenslotte weten wat het kost en of je ook waar voor je geld krijgt. Hoe het werkt? Bedrijven kunnen een marketing journey van 12 maanden afnemen. Dit omvat een groeiplan, specifiek afgestemd op het bedrijf. Je ontvangt regelmatig content, zowel voor de website als social media. Ook adverteren op social media zit binnen het plan. Je krijgt er geen advertentiebudget bij, alleen begeleiding.

Ze zeggen zelf dat deze methodiek is gebaseerd op wetenschap (kennis) en ervaring. Tja, doen we allemaal niet iets vanuit onze kennis en ervaring? Dit soort dingen vermelden is een beetje onzinnig maar goed, het staan nu eenmaal leuk op de website.

Make Marketing Magic Microsoft

Dan heb je ook nog het zogenaamde Make Marketing Magic Microsoft. Wat dat precies is? Geen idee, er wordt in ieder geval een webinar gegeven voor Microsoft Partners met groeiambitie.  Ook zegt MMM in 2017 hun krachten te hebben gebundeld, hierbij lijkt verwezen te worden naar Microsoft. Of misschien toch niet, want om eerlijk te zijn is de tekst allemaal wat vaag.

Oh en vergis je niet, want wanneer je zoekt naar Make Marketing Magic Microsoft kun je ook zomaar op de website van een bedrijf uit Portugal uitkomen. Ook die hebben iets soortgelijks.

Dit kost het allemaal

Betaalbare marketing waarbij kleinere bedrijven profiteren van dezelfde marketingstrategie als grote bedrijven. Zo omschrijft Make Marketing Magic het allemaal.

Nog even op een rij wat in een jaarabonnement zit:

 • Een groeiplan met marketing kalender
 • 24 blogs die verspreid worden via social media, je eigen website of e-mail
 • Een advertentiespecialist LinkedIn
 • 1 referentvideo
 • Toegang tot het lead platform
 • Analyse en rapportages
 • 8 masterclasses

Wat moet dat allemaal kosten? Maar liefst € 999 per maand oftewel € 11.988 per jaar. Hier komen nog eenmalige kosten van € 1500 bij (prijspeil maart 2021).

Make Marketing Magic review: doen of niet doen?

Om heel eerlijk te zijn, ruim € 12.000 per jaar is voor startende ondernemers, zzp’ers en veel kleine bedrijven nauwelijks te betalen. Het is dan ook vreemd dat Make Marketing Magic het doet voorkomen dat ze groei betaalbaar maken. In mijn ogen is dit gewoon hartstikke duur. Al helemaal wanneer je bedenkt dat het allemaal om content draait.

Je hebt dus content voor je website en social media nodig. Dan zit er ook groei in je bedrijf. 24 blogs per jaar is te weinig om flink door te groeien. Bovendien ben je bij MMM naar verhouding zeer duur uit dan wanneer je zelf een tekstschrijver en social media specialist inschakelt.

Dit krijgen tekstschrijvers ervoor betaald

Wist je dat die 24 blogs per jaar geschreven worden door externe tekstschrijvers? Vrijwel iedere tekstschrijver kan zich hier aanmelden. Gezien via https://werkenbij.makemarketingmagic.com/ (mocht je nog een baan zoeken).

Er wordt niet bij verteld wat een tekstschrijver verdient maar in maart 2021 kwam er een oproep in een Facebookgroep voorbij. Daar vertelde Femke Vonk, copywriter bij Make Marketing Magic, dat tekstschrijvers € 55 per blog ontvangen. Hierbij moeten tekstschrijver niet alleen een blog creëren maar deze ook in een CMS plaatsen en er een social media post bij doen.

Van die € 12.000 die je jaarlijks aan MMM betaalt, wordt dus € 1320 aan een tekstschrijver uitgegeven.

Conclusie: het kan veel goedkoper

Waarom zou je € 12.000 per jaar uitgeven voor slechts 24 blogs, wat social media posts, een analyse & rapportage en hulp bij adverteren op social media? Dat kan veel en veel goedkoper. Laten we er eens een rekensom op loslaten. Dit betaal je wanneer je de diensten los afneemt, dus niet bij dit bedrijf.

 • 24 blogs inclusief social media post: € 1800 tot € 2000
 • Marketing kalender: gratis tot € 100 (eenmalig, je houdt de kalender zelf bij)
 • Hulp van een advertentie specialist: € 50 tot € 500 (eenmalig, daarna kun je het zelf)
 • Analyse en rapportage: gratis via verschillende tools
 • Referentvideo: € 650 tot € 1250
 • Masterclasses: het internet stikt van de gratis cursussen en webinairs

In totaal zou je dus maximaal € 3850 per jaar kwijt zijn. Tenzij je natuurlijk helemaal geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan of overal losse diensten af te nemen. In dat geval is Make Marketing Magic de perfecte oplossing.

Nadeel: te weinig content

Groei bereik je alleen door (online) zichtbaar te zijn. Kijk maar naar grote bedrijven, die zijn hartstikke zichtbaar op radio, televisie, krant, tijdschrift er natuurlijk op het internet. Met 24 blogs per jaar, hier en daar op social media adverteren en een referentvideo ga je er echt niet komen. Wil je flink doorgroeien dan heb je veel meer nodig.

Weer even terug naar MMM. Volgens SEMrush, en die data komt altijd goed overeen met de werkelijkheid, trekt de website van MMM slechts 775 organische bezoekers per maand. Dat is hartstikke weinig. Hoe dat komt? Veel te weinig content gebruikt, dan blijven bezoekers uit. Hieruit kun je concluderen dat dit bedrijf de eigen marketing nog niet op orde heeft. Daar valt natuurlijk ook wel wat van te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.