Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het is ergens opheffingsuitverkoop, hoeveel korting geeft de winkel? Vaak wordt gedacht dat het om een korting van meer dan 70% gaat. Toch klopt dit niet altijd. De winkel kan namelijk ervoor kiezen om minder (of meer) korting te geven. Bekijk de meest voorkomende kortingen tijdens een opheffingsuitverkoop.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitleg opheffingsuitverkoop

Weet je wat een opheffingsuitverkoop is? Wanneer een winkel of winkelconcern financieel verlies draait zal dit soms moeten sluiten. Bij het sluiten van de winkel of het concern vindt er een opheffingsuitverkoop plaats. Ook bij liquidatie verkoop vindt dit plaats. Doel: het complete assortiment zo goed mogelijk verkopen. De opbrengst is bedoeld voor het inlossen van schulden, maar soms ook voor het opzetten van een nieuw bedrijf. Eén en ander hangt van de financiële problemen van de winkel of het concern af.

Overigens heeft een opheffingsuitverkoop niet altijd met financiële problemen te maken. Soms besluit de eigenaar van een (web)winkel er helemaal mee te stoppen. Het resterende assortiment wordt dan tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden.

Opheffingsuitverkoop: hoeveel korting?

Een opheffingsuitverkoop is vooral interessant voor koopjesjagers. Tegen aantrekkelijke prijzen scoor je verschillende producten waaronder elektronica, kleding, sportartikelen en nog veel meer. Het beschikbare assortiment is natuurlijk afhankelijk van de winkel die tot opheffingsuitverkoop overgaat.

Hoeveel korting krijg je tijdens een opheffingsuitverkoop? Nou, dit kan soms wel eens tegenvallen. Begin 2019 moesten er een aantal Intertoys winkels sluiten. De korting met betrekking tot de opheffingsuitverkoop bedroeg slechts 10%. Dit was voor veel koopjesjagers toch wel een grote teleurstelling. moet er wel bij gezegd worden dat Intertoys online verder is gegaan. Hierdoor hadden ze geen noodzaak om van het assortiment af te komen.

Warenhuis Hudson’s Bay moest eind 2019 de deuren sluiten. Hier werden kortingen van ongeveer 50% gegeven. Dit was ook terug te zien aan de drukte: er werd direct meer verkocht dan normaal.

Opheffingsuitverkoop, hoeveel korting? Dit bedraagt tussen de 10% en 70%.

Korting van 90% of meer

Het komt zelden voor dat je tijdens een opheffingsuitverkoop 90% korting krijgt (of meer). Mocht je dit soort hoge kortingen wel tegenkomen dan heb je echt geluk. Vaak gaat het hier om hoge korting op producten die al lang uit de collectie zijn. Denk hierbij aan een kledingcollectie of schoenencollectie van twee of drie jaar geleden. Of een smartphone model van meer dan 2 jaar geleden.

Kan een (web)winkel nog wel winst maken met zoveel korting? Nee, dat kunnen ze niet. Bij een opheffingsuitverkoop draait het echter niet om het maken van winst. de winkelier wil op zijn minst zijn inkoopprijs terug hebben.

Bij kortingen van 10% – 50% maakt de winkelier nog steeds winst. pas wanneer de korting hoger dan 50% oploopt ziet hij zijn winst verdampen.

Recht op korting

Heb je tijdens een opheffingsuitverkoop recht op korting en hoeveel bedraagt dit dan? Je hebt bij dit soort acties geen recht op korting. De winkelier maakt zelf uit of en hoeveel korting hij geeft. Ook bepaalt deze welke producten tegen een lagere prijs weggaan.

Garantietermijn bij opheffingsuitverkoop

Je koopt een elektronisch product tijdens een opheffingsuitverkoop. Hoe zit het eigenlijk met de garantie? Je hebt namelijk altijd recht op een wettelijke garantietermijn, meestal van een jaar. In beginsel is de verkopende partij verantwoordelijk voor de garanties (en ook reparaties). Bij een opheffingsuitverkoop is de verkopende partij na verloop van tijd verdwenen. Bij wie moet je voor garantie terecht?

In dit geval kom je uit bij de fabrikant van het product. Koop je bijvoorbeeld een Samsung smartphone, dan neem je contact op met de Samsung fabrikant. Heb je een Philips lamp gekocht, dan neem je contact met Philips op.

Heb je iets bij een winkelconcern gekocht en bestaan er nog enkele winkels? Ga dan naar de dichtstbijzijnde winkel die bij dit concern behoort. Zij nemen de garantie van de verdwenen winkel over.

Hoe zit het met cadeaubonnen bij opheffingsuitverkoop?

Soms heb je nog een cadeaubon of tegoedbon van de betreffende winkel liggen. Merk je dat deze winkel een opheffingsuitverkoop houdt? Lever je cadeaubon of tegoedbon snel in. Wanneer de winkel verdwenen is, zal het tegoed op je cadeaubon of tegoedbon vervallen. Je kunt deze niet meer bij de winkel inleveren, tenzij er een aantal winkels binnen hetzelfde concern blijven bestaan.

Kijk ook even naar niet ingeleverde spaarkaarten. Je kent het wel, je spaart al jaren zegeltjes of stempels bij je favoriete winkel. Opeens houdt deze een opheffingsuitverkoop (met korting). De kans is groot dat je de spaarkaart niet meer in kunt leveren. Probeer het evengoed: niet geschoten is altijd mis.

Waarschuwing: wees voorzichtig met een nep opheffingsuitverkoop

Sommige winkels houden Een eeuwige opheffingsuitverkoop. Hebben ze eindelijk een gedeelte van hun assortiment of artikelen verkocht, komen ze weer met een nieuwe opheffingsuitverkoop. Het gaat hier om nep opheffingsuitverkoop acties. Het kan echter ook om producten uit faillissement gaan. Sommige bedrijven kopen dit op en verkopen het weer door onder de noemer opheffingsuitverkoop. Vraag altijd waar je voor eventuele garantie terecht kunt, dit voorkomt achteraf een hoop teleurstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.