,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

In de beleggerswereld is de term ‘spread’ heel normaal. Maar wat is spread in crypto (cryptocurrency)? Je hebt namelijk een hoge of een lage spread. Bij het investeren of beleggen in crypto is het belangrijk om deze term goed te kennen. Daarom vind je hier uitgebreid uitleg over, en hoe dit in je voordeel kan werken.

Handel (zelfstandig) in crypto en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten. Meld je aan bij het bekendste Nederlandse handelsplatform.

Pak die bonus

De biedprijs en de laatprijs

Wanneer je crypto bij een broker aankoopt, dan betaal je gewoon de actuele marktprijs. Je kunt niet met de broker onderhandelen, deze bepaalt namelijk de prijs. Op een handelsplatform oftewel cryptocurrency exchange is dat anders. Je werkt hier met een biedprijs en laatprijs.

  • Biedprijs: de prijs die je voor crypto wil betalen
  • Laatprijs: de prijs die je voor de munten wil ontvangen

In het orderboek zie je altijd een lijstje met betrekking tot biedprijzen en laatprijzen. De hoogste biedprijs en de laagste laatprijs staan vooraan.

Jan wil zijn bitcoin tegen € 30.000 verkopen. Hij plaatst hiervoor een order. Piet is bereid om zijn bitcoin tegen € 31.000 te verkopen. Jan heeft op dat moment de beste laatprijs voor verkopers en staat vooraan. De order van Piet wordt pas uitgevoerd wanneer iemand anders bereid is om die € 31.000 te betalen.

Wat is spread crypto?

Vooral bij crypto handelsbeurs zijn zie je altijd een spread crypto in percentages staan. Bijvoorbeeld 0,25% of soms wel 3%.

Spread crypto is het verschil tussen de beste biedprijs en de beste laatprijs. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld.

Jan heeft een order geplaatst om zijn bitcoin tegen € 30.000 te verkopen. Hij heeft op dat moment de beste laatprijs. Marieke is bereid om € 29.000 voor bitcoin te betalen. Ze heeft de beste biedprijs. Beiden staan ze dus bovenaan in de lijstjes. Het verschil bedraagt € 30.000 minus € 29.000 = € 1000. 3,44%. Dat is de spread: 3,44%

De betekenis van een hoge spread

Over het algemeen is een spread variërend van 0,01% tot 0,50% vrij normaal. Dit betekent dat er sprake is van actieve handel. Maar wat betekent een hoge spread? Meestal ontstaat dit door een laag handelsvolume. Maar het kan ook dat beide partijen een andere mening over de koers hebben. Ze worden het dus niet eens over de handelsprijs.

Spread crypto in je voordeel gebruiken

De meeste mensen handelen in cryptocurrency met een hoog handelsvolume. Dit heeft als voordeel dat je order sneller wordt uitgevoerd. Bovendien is het ook makkelijker om de crypto tegen een goede prijs kwijt te raken.

Munten met een hoge spread worden soms als onbetrouwbaar gezien. Terwijl een hogere spread in je voordeel kan werken. Zo kun je een kooporder plaatsen en direct bovenaan in de biedlijst komen te staan. Op het moment dat je kooporder is uitgevoerd plaats je direct een verkooporder. Stel dat de spread 4% bedraagt, dan ga je net onder de beste laatprijs zitten. Je hebt dan nog steeds een spread van 3,8% (als voorbeeld), waardoor je winst op korte termijn best aardig is.

Koop crypto en betaal met iDEAL

Soms hoge transactiekosten

In sommige gevallen is een hoge spread nadelig. Je krijgt dan namelijk met hogere transactiekosten te maken. Dit komt omdat de spread gedeeltelijk in de koers is verwerkt. Wanneer je bij een broker crypto aankoopt, dan valt een hoge spread nadelig uit. Maar wanneer je zelf handelt op een crypto exchange, dan valt het met die kosten echt wel mee.

Wat betekent spread bij Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlands handelsplatform, hoewel er ook veel andere Europeanen actief zijn. Het kent in ieder geval lage transactiekosten, daarom is het zo populair. Je hebt bij Bitvavo twee mogelijkheden:

  • Zelfstandig handelen op het platform
  • Direct aankopen via de ‘broker’

Wanneer je dit laatste doet krijg je soms een waarschuwing over een hoge spread. Hiermee wil Bitvavo aangeven dat de prijs hoger ligt dan de huidige marktwaarde. Deze waarschuwing wordt in een rood kader weergegeven. Zie je dit staan, voer je order dan even niet uit. Beter kun je wachten totdat de spread lager is. Dit kan enkele seconden tot enkele minuten duren.

Slippage en crypto

Naast spread in cryptocurrency is ook de term slippage belangrijk (slippen). Hiervan is sprake wanneer een order wordt uitgevoerd die niet overeenkomt met de gevraagde prijs. Meestal heeft dit met een zeer hoge volatiliteit te maken, in combinatie met een stoporder. Maar dit gebeurt ook wanneer de markt snel naar beneden of boven beweegt waarbij er tussentijds nauwelijks handel plaatsvindt.

Stel dat je een order plaatst om bitcoin voor € 30.000 te kopen. De huidige marktprijs ligt op € 30.500. Maar net wanneer je de order plaatst zakt de koers naar € 29.500. Op dat moment wordt je order uitgevoerd tegen een bedrag van € 29.500. Je krijgt dan te maken met een slippercentage in jouw voordeel. Dat is geluk hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.