Bijgewerkt: 27 maart 2023

Vóór 1 mei moet je aangifte inkomstenbelasting doen. Dit doe je altijd over het voorgaande jaar. Je kunt uitstel aanvragen, maar dan wordt ook alles in een later stadium afgehandeld. Wanneer je er op tijd bij bent dan krijg je te maken met de standaard uitbetaling belastingteruggave.

Aangifte doen vóór 1 mei

Zonder uitstel moet je altijd aangifte inkomstenbelasting doen vóór 1 mei. Gaat het over het belastingjaar 2022 dan moet dit dus uiterlijk 1 mei 2023 binnen zijn.

Wanneer je netjes voor 1 mei aangifte doet dan vindt de uitbetaling belastingteruggave plaats in de maand juli. Dit kan ook eerder zijn, maar houd in ieder geval rekening met de maand juli. De uitbetaling belastingteruggave komt misschien op een gunstig moment, je kunt het als vakantiegeld gebruiken. Maar ook voor het afbetalen van openstaande rekeningen.

Uitbetaling belastingteruggave – wanneer je later aangifte doet

Heb je uitstel aangevraagd? Dan mag je dus later in het jaar aangifte doen. Maar dat betekent ook dat de uitbetaling belastingteruggave wordt opgeschort. Meestal krijg je binnen acht weken na de belastingaangifte bericht van de fiscus. De uitbetaling van de belastingteruggave zal vaak binnen drie maanden plaatsvinden.

Hoe lang na belastingaangifte geld terug?

Het duurt uiterlijk twee maanden voordat je bericht van de belastingdienst krijgt. In dit bericht staat of je geld terugkrijgt of nog moet betalen. Krijg je geld terug? Dan wordt dit binnen vijf werkdagen uitbetaald. Dus binnen vijf werkdagen nadat je de brief hebt ontvangen.

Let op want tegenwoordig worden brieven van de belastingdienst steeds vaker digitaal verzonden. Om die te lezen moet je inloggen op Mijn Overheid. Wanneer je dit niet doet en je mist de brief, dan kan het dat je een uitbetaling ontvangt zonder dat je hier weet van had. Houd dus je bankrekening ook in de gaten.

De aangifte te laat doen

Het kan dat je te laat bent met de aangifte. Hiervan stuurt de fiscus een kennisgeving. Je krijgt dan nog 10 dagen de tijd om alsnog aangifte te doen. Doe je dat niet of lukt het om de een of andere reden niet? Dan kun je een boete krijgen van € 369. Wanneer je voor de tweede keer te laat bent bedraagt de boete op € 369.

Driemaal is scheepsrecht. Bij de derde keer te laat aangifte doen bedraagt de boete maximaal € 5278. Dat is een flink bedrag dat je natuurlijk niet kwijt wil raken. Doe daarom altijd op tijd aangifte of vraag tijdig uitstel aan. De boekhouder of accountant kan dit ook voor je doen.

Ben je verplicht om belastingaangifte te doen?

Niet iedereen is verplicht om belastingaangifte te doen. Maar wanneer je een aangiftebrief ontvangt dan ben je dit wel verplicht. Vaak ontvang je die brief omdat je in het verleden belasting moest betalen of terug ontving. Dit is sowieso het geval voor ondernemers, wanneer je een hypotheek hebt of wanneer er grote verschillen met betrekking tot je inkomen zijn.

Wanneer je geen aangiftebrief ontvangt dan is het soms wel slim om toch aangifte te doen. Vaak is het zo dat je enkele tientjes tot wel honderden euro’s terug kunt ontvangen. Let op want wanneer je eenmaal aangifte doet dan kom je bij de belastingdienst in beeld. Moet je belasting betalen dan is de kans aanwezig dat je andere jaren verplicht wordt om aangifte te doen.

Tot vijf jaar terug aangifte doen

Wanneer je niet verplicht bent toch aangifte aan dit alsnog wil doen, dan kan dit tot vijf jaar terug. Dit betekent dus ook dat de uitbetaling belasting teruggave tot vijf jaar terug kan plaatsvinden. Houd er dan wel rekening mee dat het allemaal wat langer kan duren.

Wat als je schenking niet opgeeft?

Het gaat niet alleen om aangifte inkomstenbelasting. Ook een schenking of erfenis moet je doorgeven. Met die erfenis is het vaak automatisch geregeld, maar schenkingen kan de belastingdienst niet altijd inzien. Je moet aangifte van de schenking doen omdat je hier mogelijk schenk belasting over betaald.

Wat als je een schenking niet opgeeft? Dan riskeer je een verzuimboete. De verzuimboete bedraagt € 385 voor het niet (tijdig) doen van de aangifte inkomstenbelasting, schenkbelasting of erfbelasting. Overigens is het wel zo dat de fiscus niet kan zien of je contant geld als schenking hebt gekregen. Hierbij moet de Belastingdienst dan uitgaan van de eerlijkheid van de burger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.