Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoe vervelend ook, met een hoog vermogen betaal je hier belasting over. Onder vermogen valt de totale waarde van je bezittingen minus de schulden. Over een deel hiervan hoef je geen belasting te betalen. De vermogensbelasting 2023 is ten opzichte van andere jaren veranderd.

Samenstelling van het vermogen speelt een belangrijke rol

Tot en met het jaar 2022 betaalde je vermogensbelasting over alles wat in box 3 viel, ongeacht waar het vermogen vandaan kwam. De vermogensbelasting 2023 is aangepast, die officieel ingaat vanaf 2025. Er wordt uitgegaan van twee verschillende elementen:

 • Rendement met drie categorieën als uitgangspunt
 • Werkelijke omvang van het spaargeld, schulden en overige bezittingen

Ingewikkelde bewoording, maar wat betekent dit nu precies? Hieronder een duidelijke uitleg en wat dit voor jou betekent.

Moe van de hoge energierekening, stijgende supermarktprijzen en loon dat niet meestijgt? Beproef je geluk in de wereld van cryprocurrency. Handel in crypto en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten.

Rendement van drie categorieën van vermogen

Het eerste element waaruit vermogensbelasting wordt berekend is de opbouw van drie categorieën van vermogen, waaruit het rendement als uitgangspunt dient.

Hierbij wordt gekeken naar de volgende drie categorieën in box 3:

 • Spaargeld: de actuele spaarrente
 • Schulden: de betaalde hypotheekrente
 • Overige bezittingen: het meerjarig gemiddeld rendement over onder andere tweede woning, beleggingen (ook cryptocurrency) of verhuur van onroerende zaken

De belastingdienst stelt jaarlijks een fictief rendement over zowel spaarrente als beleggingen vast. Omdat het fictieve rendement negatief kan zijn, wordt vanaf 2023 ook gekeken naar de werkelijke omvang van je bezittingen.

Werkelijke omvang van het spaargeld, schulden en overige bezittingen

Als tweede geldt de werkelijke waarde van het spaargeld en overige bezittingen, en de waarde van openstaande schulden.

De gevolgen voor spaarders en beleggers

Voorheen maakte het niet uit hoe je vermogen in box 3 was opgebouwd, je betaalde hier altijd een percentage vermogensbelasting over (minus de vrijstelling). Voor spaarders en beleggers maar ook voor mensen die een woning verhuren heeft de vermogensbelasting 2023 een aantal gevolgen.

Afhankelijk van het fictieve rendement kan het interessanter zijn om meer spaargeld dan beleggingen te hebben. Je betaalt dan veel minder vermogensbelasting. Dit komt omdat de belastingdienst vanaf 2025 naar afzonderlijke elementen kijkt.

In de jaren 2023 en 2024 wordt alleen nog gekeken naar de forfaitaire rente en niet naar de afzonderlijke elementen. 2023 en 2024 zijn de jaren van overbrugging voordat het nieuwe systeem gaat.

Vermogensbelasting vanaf 2025

Jarenlang betaalden mensen belasting over een fictief rendement. In 2023 en 2024 geldt een overbrugging. Vanaf 2025 komt er een systeem waarbij je belasting betaalt over de daadwerkelijk behaalde rendementen.

Dit kan positief of negatief uitpakken. Stel dat je met beleggingen een lager rendement dan het fictieve rendement uit andere jaren hebt behaald. Dan ga je vanaf 2025 minder belasting betalen. Maar wanneer je ‘goed hebt geboerd’ en een hoger rendement hebt behaald dan het oude fictieve rendement, dan kom je flink aan het betalen. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor het rendement over spaargeld.

Belasting vermogen in box 3 hoger dan voorgaande jaren

In andere jaren bedroeg de vermogensbelasting 31% (vermogen uit box 3). In 2023 is de vermogensbelasting vastgesteld op 34%.

Het heffingsvrije vermogen

Gelukkig hoef je niet over al je spaargeld, beleggingen en overige bezittingen belasting te betalen. De overheid is zo aardig om een deel vrij te stellen van vermogensbelasting. In 2022 ligt het heffingvrije vermogen op € 50.650 per persoon. In 2023 is dit verhoogd naar € 80.000 per persoon.

Dit telt niet mee als vermogen

Het is duidelijk dat spaargeld en beleggingen onder vermogen valt, hier betaal je vermogenrendementsheffing over. De eigen woning is vrijgesteld van vermogensbelasting, maar de vakantiewoning (tweede woning) is wel belast. Dit geldt ook voor het stukje (agrarische) grond dat je in bezit hebt.

Heb je een vakantiewoning in het buitenland? Je zou denken dat dit niet onder vermogen valt maar helaas, ook hierover betaal je belasting.

De volgende zaken tellen niet mee als vermogen:

 • De eigen woning
 • De auto, motor, scooter of fiets
 • De inboedel (bankstel, bed, televisie, koelkast)
 • Inhoud van de wijnkelder
 • Kunst en antiek voor persoonlijk gebruik
 • Verzamelobjecten voor persoonlijk gebruik

Je mag dus een duur van Gogh schilderij in je woonkamer hebben hangen zonder dat je hier vermogensbelasting over betaalt. En je mag ook 20 van de allerduurste televisies in je woning hebben, mits dit niet als belegging wordt gehouden. En vooruit, je mag ook zes auto’s hebben, of dit nu Fiat Panda’s of Ferrari’s zijn, zonder dat de belastingdienst op de loer ligt.

De hoeveelheid geld die je in huis mag hebben

Er valt nog wel wat te zeggen over het contant geld dat je thuis hebt liggen. Onder geld vallen ook cadeaubonnen en zegelspaarboekjes waar een waarde aan vasthangt. Feitelijk moet je contante bedragen van € 561 of meer opgeven bij de belastingaangifte.

In werkelijkheid zijn er maar weinig mensen die dit daadwerkelijk doen. Op zich is dit niet zo heel erg, de meeste huishoudens die meer dan € 560 contant geld in huis hebben liggen, hebben geen hele grote bedragen op hun spaarrekening staan of in beleggingen zitten.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.