Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt ergens nog een oude rekening liggen. Moet je die betalen of kun je hem weggooien? En kan degene die de factuur verstuurd heeft nog zijn geld eisen? Niet altijd, want uiteindelijk raakt een oude factuur verjaard. De verjaringstermijn is afhankelijk van verschillende factoren.

Verschil tussen factuur en vordering

Om te achterhalen wanneer een factuur verjaard is, is het belangrijk om het verschil tussen factuur en vordering te kennen. Een factuur is een overzicht van de geleverde diensten of goederen. Het is een betalingsverplichting voor de klant.

Wanneer de factuur nog niet betaald is (openstaande factuur) spreek je van een vordering. Dit betekent dat het bedrijf de openstaande factuur kan opeisen. Een factuur heeft een bepaalde geldigheidsduur, een vordering kan verlengd worden.

Handgeschreven facturen maken? Bekijk het facturenboek

Wanneer is een oude factuur verjaard? De consument

Bij verjaring wordt vooral gekeken tussen verhouding bedrijf en klant (of opdrachtgever). Heeft een consument een product of dienst aangekocht en niet betaald? Dan verjaart de oude factuur na twee jaar.

Verjaring tussen bedrijven of ondernemers

Voor bedrijven of ondernemers gelden er andere regels. Heeft iemand een zakelijke aankoop gedaan? Dan moet deze persoon vijf jaar wachten voordat de factuur is verjaard. Het bedrijf dat de factuur heeft verstuurd heeft dus ook vijf jaar de tijd om het geldbedrag op te eisen.

Stuiting van verjaring

Het is niet zo dat een oude factuur altijd na 5 jaar verjaart. Deze termijn kan namelijk fors verlengd worden. Degene die een vordering heeft (de factuur heeft verstuurd) kan de verjaring verlengen door de vordering te stuiten.

Dit gebeurt door het versturen van een herinnering, vaak gevolgd door een aanmaning. Maar ook een brief sturen is al voldoende. Het is hierbij wel altijd belangrijk dat dit schriftelijk wordt gedaan. Een factuur of herinneringen via de e-mail sturen is tegenwoordig ook rechtsgeldig. Maar telefonisch of via WhatsApp vermelden dat er nog een factuur openstaat, dat hoort niet bij het stuiten van de factuur.

Het verrekenen van de vordering

Niet altijd denkt een bedrijf er aan om een oude factuur tijdig te stuiten. Het gevolg is dat de oude factuur verjaart oftewel: er kan niet meer worden afgedwongen om deze te betalen. Maar het bedrijf kan deze vordering in de toekomst wel verrekenen. Dit gebeurt vaak tussen bedrijven onderling.

Burootje BV levert bureaustoelen aan Acciemakkie (een boekhouderskantoor). Acciemakkie betaalt nooit en Burootje BV vergeet de vordering te stuiten. Na 15 jaar laat Burootje BV de boekhouding bij Acciemakkie doen. Ze mogen de factuur die Acciemakkie stuurt verrekenen met de niet betaalde factuur van 15 jaar geleden.

De algemene verjaringstermijn

Soms wordt gezegd dat een oude factuur na 20 jaar verjaart. Die periode van 20 jaar gaat over de algemene verjaringstermijn. Maar voor facturen is hier vanaf geweken. Dit betekent dat een oude factuur altijd na twee jaar (consumenten) of vijf jaar (ondernemers) verjaart.

Verschil tussen factuur en offerte

Voor bedrijven en hun klanten is er nog een belangrijk verschil tussen een factuur en offerte. Een factuur is een betalingsverplichting, naar aanleiding van geleverde goederen of diensten. Het bedrijf krijgt automatisch vordering op de openstaande factuur.

Een offerte is toch heel iets anders. Het gaat hier om een vrijblijvende prijsopgaaf. Een offerte heeft een bepaalde geldigheidsduur, vaak 14-30 dagen. Wanneer de aanvrager akkoord gaat met het bedrag op de offerte dan ontstaat hieruit een verbintenis. Uit die verbintenis volgt weer een factuur.

Een bedrijf heeft naar aanleiding van een verstuurde offerte nooit een vordering. Dit gebeurt pas na akkoord van de klant of opdrachtgever.

Speciaal voor ondernemers de beste bedrijfssoftware (inclusief prijs)

Hoe lang is een factuur geldig?

Op de factuur staat altijd een betalingstermijn. Bij sommige bedrijven is dit 14 dagen maar het kan ook om 30 of 60 dagen gaan. Er geldt een wettelijke betalingstermijn tussen bedrijven onderling. Als er geen termijn is overeengekomen dan bedraagt die wettelijke betalingstermijn 30 dagen. Dit mag echter nooit langer dan 60 dagen zijn. Of beide bedrijven moeten aan kunnen tonen dat dit geen nadelige gevolgen heeft.

Voor consumenten of particulieren geldt er geen wettelijke betalingstermijn. Het bedrijf of de ondernemer bepaalt dus zelf wat de betalingstermijn is. Deze moet wel redelijk zijn. Eisen dat een particulier binnen drie uur moet betalen, is helemaal niet redelijk. Daarom kiezen de meeste bedrijven voor een betalingstermijn die tussen de 14 en 30 dagen ligt.

Wat als iemand geen factuur verstuurt?

Soms kan een oude factuur niet verjaren omdat deze nooit is verstuurd. In dit geval moet uitgegaan worden van de datum dat de factuur normaal gesproken verstuurd zou worden. Koopt iemand iets in de maand mei, dan zou de factuur uiterlijk op 14 juni verstuurd moeten zijn. Op dat moment begint de verjaartermijn te lopen. Dit betekent dat de oude factuur twee jaar later op 14 juni verjaart (voor consumenten). Of op 14 juni vijf jaar later (voor ondernemers).

Ben je verplicht om te laten weten dat je geen factuur hebt ontvangen? Dit zou wel zo netjes zijn, maar het is niet verplicht. Wanneer het bedrijf geen factuur stuurt kun je er namelijk ook vanuit gaan dat je het product of de dienst cadeau hebt gekregen.

Wettelijke rente bij te laat betalen

Wanneer iemand de factuur te laat betaalt dan kan de schuldeiser rente in rekening brengen. De wettelijke rente ligt op 2% voor niet-handelstransacties of 8% voor handelstransacties. Die extra rente mag overigens niet bij de eerste herinnering in rekening worden gebracht. Iemand die zijn factuur vergeet te betalen moet minimaal één kans krijgen om dit alsnog te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.