Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met het oog op de toekomst is het belangrijk om een goede opleiding te kiezen. Zo vergroot je de kansen op werk én een hoog inkomen. Welke opleiding is het beste voor de toekomst? Bekijk de meest gevraagde beroepen voor 2019, 2020 en later.

Computers en robots

We kijken er helemaal niet meer vreemd van op wanneer iemand een robotstofzuiger, een afwasmachine of een slimme thermostaat in huis heeft. Vergis je niet: zelfs de kleinste technische ontwikkelingen betekent het verdwijnen van beroepen.

Denk maar eens aan de groei van webwinkels, waardoor fysieke winkels verdwijnen. Of de blockchain technologie. Die is niet alleen goed voor de handel in cryptocurrency, maar ook interessant voor notarissen, overheidsinstanties en nog veel meer. En wat dacht je van de robotstofzuiger en de robotgrasmaaier? De poetshulp en tuinman zijn minder vaak nodig.

Beroepen van de toekomst

Ondanks technische ontwikkelingen blijft er een vraag naar goed personeel bestaan. Dit personeel heeft andere vaardigheden dan vroeger. Zo is het belangrijk dat je complexe problemen kunt oplossen, iets dat computers niet altijd kunnen. Creativiteit speel namelijk een grote rol.

Empathisch vermogen en een goede samenwerking: skills die een robot niet heeft. Ook hier kom je verder mee.

Welke opleiding is het beste voor de toekomst?

Voor 2020 zijn er een aantal beroepen waar goed personeel voor nodig is. Deze beroepen hebben veelal te maken met automatisering, maar ook indirect met deze ontwikkelingen. Hieronder zie je welke opleiding het beste is voor de toekomst.

Software developer

Een software ontwikkelaar (developer) houdt zich bezig met digitalisering. De opleiding HBO software developer sluit zeer goed aan op de nieuwste ICT ontwikkelingen. Dankzij deze opleiding maak je goede kans op een baan. Hoewel de opleiding op HBO niveau is, heb je voor het kort HBO programma geen vooropleiding nodig.

De opleiding duurt 18 maanden, die je thuis of klassikaal volgt.

Basis diploma werktuigbouwkunde

Automatisering is leuk, maar er moet nog steeds gebouwd en geproduceerd worden. De werktuigbouwkundige richt zich op het ontwerpen van machines, toestellen en instrumenten. De werktuigbouwkundige behoort tot de meest gevraagde beroepen van de toekomst. Dit heeft ook te maken met het feit dat steeds minder studenten voor deze opleiding kiezen.

Het basisdiploma werktuigbouwkunde heeft een studieduur van 15 maanden. Er is geen vooropleiding vereist.

HBO big dataspecialist

Digitalisering betekent enorme hoeveelheden data. Steeds meer organisaties zijn op zoek naar professionals die hier mee om kunnen gaan. De opleiding HBO big dataspecialist voorziet van alle benodigde lessen en vakliteratuur. Deze opleiding is praktijkgericht en richt zich op data, business intelligentie en verschillende programmeertalen.

Dit kort hbo-programma duurt 6 maanden. Het maakt onderdeel uit van de opleiding hbo-bachelor informatica. Toch is het mogelijk om deze opleiding los van de bachelor informatica te volgen.

MBO 3 coördinator beveiliging

Een groeiende bevolking en steeds meer dreiging onderling: dit vraagt om een goede beveiliging. De opleiding MBO coördinator beveiliging is geschikt voor iedereen met een ambitie als leidinggevende binnen de beveiliging. Met dit diploma werk je niet alleen als beveiliger maar ook als coördinator bij verschillende beveiligingsbedrijven of overheidsorganisaties.

De opleiding is erkend door het ministerie van OCW. Hiermee voldoet het aan de recente eisen van de overheid. De opleiding duurt 12 maanden oftewel 1 jaar. Wie al een certificaat beveiliging C heeft, kan vrijstelling aanvragen.

Doe een gratis Proefles!

HBO bachelor lerarenopleiding basisonderwijs (PABO)

De bevolking blijft groeien en de wereld om ons heen verandert. Dit vraagt om nieuwe inzichten maar vooral: andere kennis. Deze kennis begint in het basisonderwijs. De verwachting is dat er rond 2020 een groot tekort aan leerkrachten ontstaat. Met de pabo-opleiding ben je vrijwel zeker van een goed betaalde baan.

Deze lerarenopleiding is pittig: op hbo-niveau en duurt 48 maanden (4 jaar). Het is ook een flinke investering, maar wel aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Overige opleidingen die het beste zijn voor de toekomst

Natuurlijk zijn er nog veel meer beroepen die goed aansluiten op toekomstige ontwikkelingen. Zo is er altijd vraag naar medisch specialisten. Door vergrijzing en veel zittende beroepen is er ook behoefte aan goede fysiotherapeuten. Medische beroepen vragen een goede opleiding, daarnaast is het hard werken. Aan de andere kant verdien je ook een prima salaris.

We kunnen dan wel met zijn allen achter de computer zitten, dit vraagt ook om ergonomische aanpassingen. Daarom zal de vraag naar deskundige werkplek ergonomen groeien. Misschien niet direct een beroep waar je aan denkt, maar het heeft echt wel toekomst. De ergotherapeut staat ook wel bekend als bewegingstechnoloog, het is maar dat je het weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.