,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Als Nederlander wil je het liefst investeren in iets dat ook van Nederlandse bodem komt. De gulden is de meest bekende digitale valuta, maar er zijn nog een aantal andere Nederlandse cryptomunten. We zetten 5x de beste Nederlandse cryptomunt op een rij. Let op want we hebben nog een Nederlands pareltje gevonden, die krijg je er als bonus bij.

1. Gulden (NLG)

De gulden of guldencoin is in 2014 opgericht door de Nederlander Rijk Plasman. Deze behoort tot de meest bekende Nederlandse cryptomunt. Zijn droom was dat iedereen in de toekomst met guldens zou betalen. Ruim 4 jaar later heeft de gulden aan populariteit gewonnen, mede dankzij het professionele team achter gulden. Zo verkondigde Sam Feldt, Nederlandse dj en op Twitter meer dan 102.000 volgers, dat hij in januari guldens heeft aangekocht. Steeds meer Nederlandse bedrijven, maar ook bedrijven buiten onze landsgrenzen, accepteren de gulden als betaalmiddel.

Helaas is er aan al die groei een einde gekomen. In 2021 zijn er niet meer zo veel bedrijven die fan zijn van wie gulden. Het aantal gebruikers groeit gestaag maar als betaalmiddel is deze munt nauwelijks inzetbaar.

Gulden is van begin 2017 tot begin 2018 ruim 1100% in waarde gestegen. Begin 2018 stond deze Nederlandse cryptomunt op €0,27. De koers staat in 2021 rond de 1 tot 1,5 cent. Deze cryptomunt kent een maximale levering van 1.680.000.000 stuks. Er zijn plannen om dit te halveren.

[do_widget id=custom_html-4]

2. e-Gulden (EFL)

Ook de e-gulden is een vrij bekende Nederlandse crypromunt. De e-Gulden of electronic gulden crypto currency wordt ook wel als het broertje van gulden gezien. Deze cryptomunt is 1 maand na gulden opgericht, in maart 2014. E-Gulden wil het betaal-, reken- en spaarmiddel voor de Nederlandse markt zijn. Deze cryptomunt was eerder goed verhandelbaar maar nu nauwelijks nog aanwezig op de cryptocurrency exchanges. E-Gulden bestaat uit een community en heeft geen winstoogmerk.

De oprichting van e-Gulden begon goed, helaas verdween het enthousiasme van de vrijwilligers al snel. Hierdoor is deze cryptomunt een beetje in de tijd stil blijven staan. Begin 2018 stond deze Nederlandse cryptomunt op een koers van €0,35. Begin 2021 staat de koers rond de €0,15. Er is nauwelijks handel in waardoor de koers ontzettend schommelt. De maximale levering bedraagt net als bij bitcoin 21.000.000 stuks.

Tip: crypto shop (hardwallet, boeken etc)

3. Dutch Coin (DUTCH)

Alweer een cryptomunt van Nederlandse bodem: de Dutch Coin. Deze cryptomunt werd op 18 augustus 2017 gelanceerd. Het had eigen fora op BitcoinGarden en BitcoinTalk. Dutch Coin was eerder verhandelbaar op Coinexchange.io. Later wilde deze Nederlandse cryptomunt toegelaten worden bij Kraken of Poloniex. Dutch Coin had als doel de nummer 1 positie als grootste Nederlandse altcoin te bereiken.

Dat is helaas niet gelukt want Dutch Coin lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. We kunnen hem nergens meer terugvinden.

4. Amsterdamcoin (AMS)

Speciaal voor Amsterdamse winkeliers is de cryptomunt Amsterdam Coin opgericht. Doel is om van Amsterdam Coin een geaccepteerd betaalmiddel in de winkels van Amsterdam te maken. Hiermee is het een van de weinige cryptomunten die zich specifiek op één stad richt.

Amsterdamcoin is in augustus 2015 ontstaan en kent een bloktijd van 60 seconden. Tussen januari 2017 en januari 2018 is deze cryptomunt met ruim 1000% in waarde toegenomen. De koers stond begin 2018 op €0,03. Deze is begin 2019 gedaald tot €0,0005. Er zijn 81 miljoen munten beschikbaar, de maximale levering is onbekend.

In 2021 is er niet veel meer van Amsterdamcoin over. De laatste updates op deze website dateren van medio 2020. De koers lijkt sinds 2019 niet meer van zijn plaats te zijn gekomen.

5. De Nederlandse Bank Coin (DNBCoin)

Wie op zoek is naar De Nederlandse Bank Coin zal deze nergens tegenkomen, simpelweg omdat deze officieel niet bestaat. Toch vinden we De Nederlandse Bank Coin een vermelding waard. Dit is een Nederlandse cryptomunt waarmee de Nederlandse bank sinds 2015 experimenteert. Bekeken wordt of de overheid van ons land een eigen digitale valuta moet uitgeven. Deze cryptovaluta zou een alternatief kunnen zijn voor het huidige girale geld.

Bonus: LTO Network

We kwamen in 2019 in aanraking met LTO Network. Hierna vergaten we dit Nederlands project even naar begin 2021 staat het weer volop in de aandacht. Tijd om iets over LTO Network te vertellen. Het gaat hier om een Europese hybride blockchain die volledig voldoet aan de GPRS wetgeving (privacywetgeving). Deze blockchain is bedoeld voor het uitwisselen, beveiligen en verifiëren van bedrijfskritische data.

Het project startte in februari 2019. De bijbehorende cryptomunt stond toen op een koers van €0,06. Tot december 2020 bleef dit nagenoeg gelijk, maar daarna schoot LTO Network de lucht in. In april 2021 schommelt de koers rond de €0,71.

Met een maximum uitgifte van 403,3 miljoen stuks waarvan bijna alles is uitgebracht, is dit een interessante munt. Al helemaal wanneer je naar de (nieuwe) samenwerkingen van dit bedrijf kijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.