Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bij hyperinflatie daalt de waarde van geld snel. De prijzen van goederen en diensten stijgt juist snel waardoor je steeds minder overhoudt. Wat moet je bij hyperinflatie met je geld doen? Er zijn verschillende manieren om je vermogen te beschermen en de impact van de inflatie te minimaliseren.

De oorzaak van hyperinflatie

Bij hyperinflatie daalt de waarde van geld met 50% of meer, en dat in korte tijd. Hyperinflatie wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder:

  1. Overmatige geldcreatie. Wanneer een centrale bank te veel geld in omloop brengt, kan dit leiden tot een toename van de vraag naar goederen en diensten. Hierdoor stijgen de prijzen.
  2. Gebrek aan vertrouwen. Als mensen het vertrouwen in de stabiliteit van een valuta verliezen, bijvoorbeeld door politieke instabiliteit, kan dit leiden tot een toename van de vraag naar alternatieve valuta’s of goederen.
  3. Lage productiviteit. Soms produceert een land niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Dit heeft een toename van de vraag naar geïmporteerde goederen tot gevolg.
  4. Externe schokken. Gebeurtenissen zoals natuurrampen, oorlogen of internationale sancties kunnen leiden tot een afname van de productiecapaciteit. Ook dit werkt hyperinflatie in de hand.
  5. Overheidsschulden. Soms geeft een overheid te veel uit en heeft te weinig inkomsten. Hierdoor gaat de overheid extra geld creëren. Het gevolg: de prijzen stijgen snel.

Beleg in harde activa

In tijden van hyperinflatie is het gunstig om te beleggen in harde activa. Deze activa hebben de neiging om hun waarde te behouden. Ook kunnen ze tijdens periodes van inflatie in waarde stijgen.

Harde activa zijn tastbare, fysieke activa die waarde hebben. Ze blijven tijdens economische schommelingen relatief stabiel in waarde. Dit zijn vaak activa die lange tijd meegaan en worden gebruikt voor productie, handel of om persoonlijke rijkdom op te bouwen.

Voorbeelden van harde activa zijn:

  • Vastgoed: onroerend goed zoals gebouwen, land en woningen.
  • Edelmetalen: Goud, zilver, platina en andere edelmetalen. Ze hebben een tastbare aard en een relatieve stabiliteit.
  • Grondstoffen: olie, gas, hout en voedsel zijn tastbare activa die worden gebruikt voor productie of consumptie.
  • Kunst en verzamelobjecten: Kunstwerken, antiek, juwelen en andere verzamelobjecten.

Het bezitten van harde activa is een manier zijn om je vermogen te beschermen. Deze activa zijn minder gevoelig voor de invloeden van inflatie en valutaschommelingen. Bij hyperinflatie zijn andere activa zoals contant geld, aandelen of obligaties wel heel gevoelig.

Houd buitenlandse valuta aan

Het kan zinvol zijn om geld in buitenlandse valuta’s aan te houden. Maar alleen wanneer deze niet getroffen worden door hyperinflatie.  Die relatief stabiel zijn en minder beïnvloed worden door inflatie. Dit kan u helpen om de waarde van uw vermogen te behouden tijdens een periode van inflatie.

Hieronder volgt een lijst met de 10 belangrijkste valuta ter wereld.

  1. Amerikaanse dollar (USD)
  2. Euro (EUR)
  3. Japanse yen (JPY)
  4. Britse pond (GBP)
  5. Zwitserse frank (CHF)
  6. Canadese dollar (CAD)
  7. Australische dollar (AUD)
  8. Chinese yuan (CNY)
  9. Zweedse kroon (SEK)
  10. Nieuw-Zeelandse dollar (NZD)

Deze valuta’s zijn belangrijk omdat ze worden gebruikt voor internationale handel. De meeste centrale banken van de wereld houden ze aan als reservevaluta’s. De Amerikaanse dollar blijft de meest verhandelde en geaccepteerde valuta ter wereld. Dit heeft te maken met de dominantie van de Amerikaanse economie en de rol van de Verenigde Staten in het internationale financiële systeem.

Investeer in aandelen van bedrijven die profiteren van hyperinflatie

Hyperinflatie komt bepaalde bedrijven ten goede, zoals bedrijven die actief zijn in de grondstoffensector of in de vastgoedmarkt. Het kan juist goed zijn om te beleggen in aandelen van dergelijke bedrijven.

Beperk de blootstelling aan de dalende valuta

Bij hyperinflatie van de euro vormt deze valuta een groot risico vormt voor een bedrijf. Voor bedrijven is het verstandig om de blootstelling aan die valuta te beperken. Dit kan door bijvoorbeeld contracten af te sluiten in een andere valuta of door een deel van de productie te verplaatsen naar een land met een stabielere valuta.

Vermijd het aanhouden van contant geld

Contant geld wordt vaak hard getroffen door hyperinflatie. De waarde ervan daalt snel. Investeer je geld in harde activa of zet dit om in buitenlandse valuta’s. Dit moet je zo snel mogelijk doen. Bij hyperinflatie willen andere landen de getroffen valuta vaak niet accepteren.

Bescherm je inkomen

Bij hyperinflatie is het aan te raden om te onderhandelen over loon- of huurverhogingen, om zo de inflatie te compenseren. Heb je een vast inkomen? Genereer extra inkomsten door te investeren in dividendaandelen of start een nevenactiviteit.

Als de inflatie hoger is dan de loonsverhoging dan heb je minder koopkracht. Dit komt omdat de stijging van de prijzen van goederen en diensten je salaris overtreft. Dit kan leiden tot een vermindering van de consumptie en een daling van de economische groei.

Is de loonsverhoging hoger dan de inflatie, dan hebben werknemers meer koopkracht en kunnen ze meer uitgeven. Dit leidt tot een toename van de consumptie en een verbetering van de economische groei.

Het is daarom belangrijk dat bedrijven en overheden rekening houden met zowel de inflatie als de loonsverhoging. Een gezonde economie moet een evenwicht vinden tussen een redelijke loonsverhoging en een beheersbare inflatie.

Bij hyperinflatie van een andere valuta: koop goederen

Gaat het om hyperinflatie in een ander land waar niet met de euro wordt betaald? Als een vreemde valuta daalt is het gunstig om producten of diensten te kopen die geprijsd zijn in die valuta. Hiermee benut je de waarde van de dalende valuta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.